Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

понеделник, 25 февруари 2019 г.

Подквасване на домашно мляко



Продукти за 8-9 буркана от 500мл.:
5л.-прясно домашно мляко
за подкваса
4с.л.-кисело мляко-Домлян 4,5% използвам аз
3с.л. -заквасена сметана 20% .


Сварявам млякото като го оставям да ври около 5 мин. на тих огън.
В началото се надига да кипва,но после си ври без проблем когато е на по ниски градуси.
Така се изпарява ако има вода в него и става по гъсто.
Оставям го на страни, да изстива.
От време на време разбърквам, за да изстине по бързо.
Пробвам с пръста си дали още е топло,и ако ме пари оставям още да изстива.
За да е готово на температура, трябва с пръста поне 30 секунди да издържите на топлината и да не ви пари.
Ако имате термометър с който да мерите трябва да е 40-42 градуса, топло.
При последващо правене на кисело мляко за закваска може да се използва от домашното кисело мляко.
Закваската разбърках в отделна купа.
Към нея прибавих малко количество прясно мляко, разбърках добре.
След това сместа прибавих към останало прясно мляко и хубаво разбърках.
Разлях в сухи буркани и веднага затворих с капачките.
Завих бурканите в одеяло или олекотен юрган.
Целта е да се задържи температурата в рамките на 4 часа.
Оставих да се заквасва за 4 часа, и тогава развих и проверих дали се е захванало.
Ако още е течно се завива отново и стои още толкова,ако се е захванало веднага го слагам в хладилника!
Когато стои завито повече време става кисело ,млекото ,а не сладко.Ние в къщи го обичаме по сладичко.
На следващият ден вече е готово за консумация!





~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...