Много варианти има и много източници има, за това тесто, няма да посочвам източник,защото си го направих по мой си начин и моя си рецепта .
Също така това тесто може да държите в хладилник в найлонова омаслена торбичка, поне седмица и пак си е хубаво за пити, хляб, тутманик, мекици, пърленки, кифлички, бухтички и всички тестени закуски за каквито се сетите.
Тестото може да използвате и за сладки кифлички, рула, сладки пити, даже и козунак ще стане, НО САМО ТРЯБВА ДА УВЕЛИЧИТЕ ЗАХАРТА И ДА НАМАЛИТЕ СОЛТА
/примерно: 2 щипки сол и 250гр./1ч.ч./- захар ако обичате по сладичко 300гр сложете/ Само не се притеснявайте, че бавно ще ви втаса, това е от захарта.
Понякога го слагам половината във фризера, защото рецептата ми е голяма.
Когато ви трябва само трябва да го изкарате от фризера вечерта и, сутринта ще имате готово тесто за всичко което искате да правите.
Хубавото на това тесто е, че когато е изпечено и на другият ден си е абсолютно меко все едно сега е правено.
Горещо ви го препоръчвам, гордея се с тази рецепта която направих.
СЪСТАВКИ ЗА ПОЛОВИН РЕЦЕПТА
Ето и моите съставки за ГОЛЯМА РЕЦЕПТА .
3бр.-яйца от тях махаме /1 жълтък за намазване ако искате да мажете/
1 мая- жива или 2 сухи от 7 гр.
400гр- кисело мляко
200гр.-прясно мляко
3-4 с.л.- олио
1 равна ч.л.- бакпулвер
1 ч.л.-сол
2-3 с.л.-захар
около +, - 1,200- 1,300кг. брашно за средно меко тесто
2бр.-яйца от тях махаме 1 жълтък за намазване /аз не мазах отгоре/
1/2 мая- жива или 1 сухи от 7 гр.
200гр- кисело мляко
100гр.-прясно мляко
3 с.л.- олио
1/2 равна ч.л.- бакпулвер
1 ч.л.-сол
2 с.л.-захар
около +,- 600- 700гр.- брашно за меко тесто
Затоплих прясното мляко и разтворих в него маята ,ако е суха няма нужда, а направо в брашното.
Всички продукти се изсипват в кладенчето и се омесва средно меко тесто.
Тестото ако искате да го правите нещо веднага оформяте и оставяте да втаса ,после намазвате с отделеният жълтък/може и без намазване/ разбит + малко прясно мляко и олио.
Ако искате да го съхранявате във хладилника, намажете една голяма найлонова торбичка с олио и сложете тестото вътре и завържете торбичката така ,че да остане празно място в нея, за да има място когато втаса тестото в хладилника, да не се спука торбата.
Ако е за фризера просто си го сложете в найлонка и във фризера да се замрази.Когато ми потрябва от вечерта го вадя на плота в торбичката както е, и слагам в една по голяма тава.До сутринта се е отпуснало и даже втасало.Леко премесвам, оформям, втасва отново за 15мин и пека. За мекици направо късате и пържите.
Много лесно винаги се получава и за начинаещи е още по хубаво защото не е нужно толкова да се меси за да стане.
Това е мили приятели дано съм била полезна с моята рецепта.
Лудо хлебче
ДЪЛГО ЛУДО ХЛЕБЧЕ
✨ Луда пита - 2 ✨
Луда пита
Луда пита на кифлички
Пърленки от лудо тесто
Грилонани кренвиршки от лудо тесто
ТУТМАНИК ОТ ЛУДО ТЕСТО
Няма коментари:
Публикуване на коментар