Много вариации има и много автори има това тесто, за това няма да посочвам източник,защото си го направих по мой си начин.
Също така това тесто може да държите в хладилник в найлонова омаслена торбичка, поне седмица и пак си е хубаво за пити, мекици, пърленки, хляб и закуски.
Ето и съставките които аз използвах.
2бр.-яйца от тях махаме
1 жълтък за намазване /аз не мазах отгоре/
1/2 мая- жива или 1 сухи от 7 гр.
200гр- кисело мляко
100гр.-прясно мляко
3 с.л.- олио
1/2 равна ч.л.- бакпулвер
1 ч.л.-сол
2 с.л.-захар
около +,- 600- 700гр.- брашно за меко тесто
Приготвяне
Затоплих прясното мляко и разтворих в него маята ,ако е суха няма нужда а направо в кладенчето всичко се изсипва.
Всички продукти се изсипват в кладенчето и се омесва средно меко тесто.
Тестото ако искате да го правите веднага, оформяте и оставяте да втаса ,после намазвате с отделеният жълтък разбит + малко прясно мляко и олио.
Ако искате да го съхранявате във хладилника ,намажете една голяма найлонова торбичка с олио и сложете тестото вътре и завържете торбичката така ,че да остане празно място в нея, за да има място когато втаса тестото в хладилника, да не се спука торбата.
Аз омесих и НАПРАВО ОФОРМИХ.
Оформянето е много просто, разделих на 4 равни части.
Всяка разточих на правоъгълник.
Едната намазах със олио и сложих другата отгоре ,намазах и нея и навих на руло.
Нарязах рулото на парчета, малко под конус и наредих в тавата.
Така процедирах и със останалите две парчета и тях наредих хаотично в тавата.
Аз направо оформих ,покрих с кърпа и оставих да втаса във фурната на 50 градуса.
Намазах я със жълтъка/точно тази не я мазах със жълтък, а като се изпече още топла намазах с масло/
Пекох на 180 градуса до готовност.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook
Също така и в Instagram
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!
ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Няма коментари:
Публикуване на коментар