Последователи

петък, 7 декември 2012 г.

Пълнен шаран за Никулден ! Пирог шаран и питка!







Тъй като вчера нямах възможност да публикувам направеното за празника ще го направя с малко закъснение.
Извадих шарана от фризера (нали съм си рибарка та съм си хванала и съм се подготвила от лятото)  bowuu
Всички шарани съм ги оставила без глави и опашки, а сега де,? какво да го правя,? а исках да го пълня?
Ама и без глава стана вкусен .35
Правих и Руска салата и Кодрит Кадир за десерт ама не снимах.
 Та ето и моята рецепта от памтивека. Hug




Пълнен шаран за Никулден 

ПРОДУКТИ:

 2 кг.-шаран
 3 глави-кромид лук на ситно
1 голям -домат настърган
1 малък- морков настърган
1- чушка на ситно
шепа орехи счукани на едро
чер пипер
сол
1 зеленчуков бульон
2 листа дафинов лист
олио
няколко резена масло

 ПРИГОТВЯНЕ: 
Нарязаните продукти с олио и дафиновият лист ги задуших до изпаряване на водата от домата,да остане на мазнина.
Отстраних от огъня и махнах дафиновите листа.
Прибавих черният пипер ,натроших зеленчуковият бульон и орехите.
Обърках хубаво и оставих да изстине.
Шарана измит изчистен посолен от преди, напълних с плънката и заших с конец.
Намазах тавата с олио и шарана също, сложих и парченцата масло отгоре.
Пекох на 200 градуса до готовност.



Плънката за шарана ми дойде малко повече явно заради главата .  hahaha

Та спретнах един пирог с нея .




Ето рецептата за пирога и питката ,стана страхотно тесто ,горещо ви го препоръчвам.

 ПИРОГ-ШАРАН И ПИТКА 

 ПРОДУКТИ 

2 -яйца от които единият жълтък за намазване
500 мл.- пр.мляко
2 с.л пълни.-кисело мляко
20 гр.- мая /половин кубче/
1 с.л.- сол равна
3 ч.л. -захар
2 с.л.- олио
1 с.л. -оцет
около 1 кг. -брашно за меко тесто

 за намазване отгоре 
1 жълтък
 1с.л.-зехтин или олио
1с.л.-прясно мляко

 ПРИГОТВЯНЕ 
*Млякото го затоплих и сложих маята да се разтвори в него.
*Замесих тестото от горе изброените продукти
*Тестото го разделих на две.
*Едната част я разстелих с пръсти на правоъгълник върху хартия за печене за да може лесно да се сложи после в тавата ,намазах тестото с маргарин и сложих плънката останала за пълненият шаран в средата като оставих място отпред и отзад да оформя главата и опашката.
*Оформих най напред главата като захлупих двата края на правоъгълника един върху друг
*С нож нарязах тестото от страни от оформената глава надолу на ленти .
*Започнах да сплитам лентичките една върху друга ту от едната ту от другата страна.
*Накрая оформих и опашката.


*Сложих в тавата внимателно , оставих да втаса .




Другата част от тестото направих на пита.
*Разделих го на три и направих фитили ,усуках ги и навих на охлюв.
 *Завих с кърпа и пъхнах във фурната на 50 градуса да втасат.
*Разбих жълтъка и към него прибавих 1с.л. зехтин и 1с.л.-прясно мляко, и намазах втасалите пирог-шаран и питка.
*Увеличих фурната на 190 градуса и пекох до готовност.

 И накрая цвете за всички вас.  newsm51
Има и лимонче ,но то е за рибата....  smile3534


27 коментара:

  1. Зиче, поредната чудесия си сътворила! Поздравления!
    Много ми харесват и двете предложения :)
    Мерсаж за цветето, целувка от мен :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ФЕДОРЧЕ ,облизаха си пръстите снощи и шарана много вкусен и питката и пирога.(умря циганката дето ме хвалеше та и аз сама започнах) ха ха ха ха..
      Целувки и от мен и прекрасен ден!

      Изтриване
  2. Ооооо... прекрасно меню за празник!
    Първото нещо което ще си купя като се прибера в БГ е шаран, само да не е жив и да се налага аз да го умъртвявам.
    Питката е много красива а пирогът едно чудесно предложение!
    Благодаря ти Здравче и за вкуснокрасивото цвете от репичка!
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линче, ела и ще ти дам от фризера едно шаранче няма да се притесняваш :))))
      Благодаря и аз за милите похвали!
      Прегръдки и от мен !

      Изтриване
  3. Много красиво си го украсила шарана, Зиче!
    Въобще не обърнах внимание, че е без глава ;)
    И пирог-шарана, и питката също са страхотни!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели защото съм го прикрила с цветето и за това не се вижда ,че е без глава:))))
      Благодаря ти мила!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Eеее ,шапка ти свалям ,Зиче за пирога шаран :* ! Браво ,браво ,мила ! Много красив си го издокарала :) ! Ама и пълнения си го бива ! А за питката се нареждам за залъче :) ! Хубав петък , приятелко и спокойни почивни дни :* !
    Целувки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванче стана невероятен пирога наистина,с плънката от шарана и друг път ще си го правя така.
      А питката беше малка и всеки като си чупна изчезна за секунди :)
      И на тебе приятни почивни дни и силно те прегръщам мила моя!

      Изтриване
  5. Страхотно меню, Зиче! С глава или без, навярно сте го омели до трошица:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хуните в къщи като заседнаха и ела да видиш какво стана ометоха всичко и само труда ми остана.:))))))))))

      Изтриване
  6. Здравче много ми хареса рецептата за пирог шаран.Питките са страхотни.Де да можеше да си отчупя залък.Много красиво си го украсила шаранчето.
    Хубава вечер ти желая Здравче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,направи си го пирога, много вкусен стана с тази плънка от шарана и със сигурност ще си го правя защото децата го харесаха.
      Хубави почивни дни на теб миличка!

      Изтриване
  7. Браво,миличка!
    Страхотна никулденска трапеза си спретнала!
    прегръдки и прекрасни почивни дни

    ОтговорИзтриване
  8. Зиче, няма да се уморя да повтарям, че си майстор на питки, погачи и всички други вкусотии! Все се каня да те питам къде бъркам, защото ми се получава една и съща грешка като меся, но ще ти пиша лично съобщение, за да не се срамувам от другите :) Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи с удоволствие ще помогна, питай смело. Толкова хора ми пишат на лични и в БГ мама и в ФБ че на теб ли няма да помогна?
      Прегръщам те!

      Изтриване
  9. Здравче, страхотни предложения отново, та се чудя кое е по-вдъхновяващо питката или шаранчето-пирог! Хубав, топъл и вкусен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Шаранчето -пирог стана страхотно ,а питката винаги може да се направи.
      ХУБАВ ДЕН ИГЛИКА!

      Изтриване
  10. На мен ми казваш да се спра, а ти какви ги вършиш?!:)
    Цели три ястия, кое от кое по-примамливо!
    Прегръдки и с пожелание за много приятни почивни дни,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хе хе хе аз не публикувам на ден по две публикации а ти май го правиш:))))
      Прекрасни почивни дни и силни прегръдки!

      Изтриване
  11. Зиче,
    може и ден след това, но наистина си заслужава да бъде видян този шаран;)
    И питката, и питката;) Майсторица си ми ти;)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Зиче, за мен пирог и питка, моля! Като направиш нещо тестено и все залепвам за монитора :) Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ЕЛТИ,взимай което ти е сладко за това съм ги сложила :)))))
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  13. Зиче, голямо пиршество е било у вас! Кое от кое по-вкусно и красиво! Надявах се да покажеш шаранчето, а ти гледай какви изненади си приготвила! Уникална си! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  14. Ох тоз черпак с мерак, бе! Опасна си, Зиче! Шараните наловила, пък и напълнила, че и глава им докарала :)))) Страшна си ей!
    Страхотна публикация! Прияде ми се от всичко!:)

    ОтговорИзтриване
  15. Ехе, този пирог за малко да го изпусна!А толкова интересен, красив и вкусен!страшна си, Задравчеее!Поздрав и прегръдка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...