Последователи

петък, 18 май 2018 г.

ГОЛЕНИК СЪС СКРИПАЛЕЦ




Невероятният и вкусен голеник от детството ми.
Ходехме  по ливадите, беряхме скрипалец и баба правеше голеник.
Такава наслада и вкусотия че още помня аромата му от онова време.
Ето и рецептата  стъпка по стъпка, както ми я каза мама.

Скрипалец около 400гр. измит нарязан.


В него се прибавя 150гр. царевично брашно и се обърква.


Прибавих 4 яйца и отново обърках


извара около 300гр. /може и сирене  пак същото количество да сложите ,даже по вкусно става ,но аз използвах извара, защото имах/
сол около 1 равна ч.л. ако изварата ви е безсолна.
Ако е солена не слагайте сол.


2-3с.л. -олио


Хубаво обърках и оставих настрани


Намазах обилно  тавата с масло



В купа сложих 10с.л. кисело мляко



1 яйце


и 6с.л. бяло блашно,малко сол  и хубаво разбърках


Половината полях в намазаната тава и разпределих равномерно навсякъде


Изсипах плънката и нея разпределих равномерно



Сложих да пека във фурната САМО НА ДОЛНО ГОРЕНЕ докато хване коричка отдолу и се изпече.

В друга тава отново намазана с масло и останалата брашняна смес го обърнах и пак пекох във фурната на долен реотан до готовност.




Тъй като много малко хора знаят какво е скрипалец или още както му казват в родопите ,плюскавец....
Ето в Гугъл намерих само това като снимки и то в един Руски сайт



Берат са листата на тази билка и са страшно вкусни преди да цъфне и се правят супи, голеници /вид родопска баница КЛИН /, ориз и др..
Да ви е сладко както и на нас ни беше!

4 коментара:

  1. Здравей, Зиче, по нашия край не съм виждала такава трева, дали не мога да я заменя с киселец?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да може ,мила и със киселец и спанак .
      Ще чакам да кажете дали ви е харесал.

      Изтриване
    2. Здравче,
      търсила съм по интернет скрипалец, за да разбера за какво растение става въпрос, но едва сега виждам снимка.Имам в градината подобно растение засято от купени семена, същият цвят, но не съм сигурна за листата.Доста особен аромат има обаче.
      Благодаря за прекрасната рецепта.Поздрави и успешна нова седмица !

      Изтриване
    3. Здравче ,
      намерих това растение на поляната и в моята градина.Ботаническото му име е обикновено плюскавиче - Silene vulgaris.Публикувах малко информация за него в моят блог, а и сготвих ориз с листата.Вкусно и полезно.Сърдечно благодаря за снимките и подсказката.
      Поздрави отново !

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...