Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

неделя, 22 април 2012 г.

КОШАРА



Това е традиционна Великденска погача в с.Момчиловци.
Прави се за празника за берекет и здраве.
Кошара се нарича защото символизира кошара за овцете , яйцата са овце а полу  кръга с "вратата" изхода  е  кошарата им.





Аз го направих с  тесто което правя напоследък, много ми харесва за тази цел.



Продукти:
20 гр прясна мая
400 мл топла вода
1 с.л. захар
1 с.л. сол - равна
2 с.л. зехтин /олио/
1 с.л. оцет
750-800 гр брашно




ПРИГОТВЯНЕ
Замесеното тесто правя на топка като отстранявам малко за фитила и топчетата в края.
Топката сложих в намаслената тава и с длан намачках да изпълни цялата тава.
Направих един фитил сложих отгоре малко по навътре от ръба на тавата.
Оставя се не свързан кръга това означава ,че е там портата (вратата) на кошарата.

Правим с останалото тесто топчета и слагаме отстрани между фитила и тавата.

Оставяме така да втаса .
Мажем с хубаво разбито цяло яйце и вътре в кошарата поръсваме със сусам.
В средата на кошарата слагаме 3 яйца като леко притискаме(но не много за да не потънат при печене).
Така поставяме питата във фурната да се пече на 180 градуса.
Когато изкараме готовата погача намазваме с четка връхчетата на яйцата с боя за сладки.

Поднася се на трапезата с китка здравец.





15 коментара:

  1. Пак си показала красоти Здравче.
    предната ти погача е шеметно красива а с тази уважаваш традициите
    поздравления и прегръдки (тези черешки ммм..........)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна е, Зиче!
    Къде ми е стъпка по стъпка;)

    ОтговорИзтриване
  3. Не стига че ни шашкаш с тези погачи,ден след ден,ами и сега и с музиката.Много ти е хубава миличка тази погачка.
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. МАРИЯ,това е точно копие както се е правила погачата .Онази предната е шедьовъра ми и едва ли ще направя по хубава някога.:))

    ОтговорИзтриване
  5. Траянче, ми то тука стъпки няма пиле:) Една топка в тавата едно фитилче за кошарата и едни топчета от външната страна.
    А за предната ще го снимам когато имам време миличка:)

    ОтговорИзтриване
  6. ЖИВЕ, ТРЯБВА ДА Е ПЪЛНА ПРОГРАМАТА МИЛА:)))))))))

    ОтговорИзтриване
  7. Леле, Зиче, невероятна е!
    Браво! Много ми харесва!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Много красиво, Зиче!
    Майсторка си ти :)
    Прегръдки и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. До колкото виждам - ти нямаш спирачки. Пак ме отнесе на форсаж. Защо не направиш майсторски клас?

    ОтговорИзтриване
  10. Здравче,тук вече е сборник на погачи,хлябове,пити,питища и всякакви
    тестени красоти!
    Не само тематична,ами такава една бухнала,пухкава и шаренка!
    Както винаги идеална си я направила!
    Изневери ти на киселото мляко в питите,но важното е,че резултатът е винаги впечатляващ и вярвам много вкусен!
    Хубава нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  11. Зиче, толкова добре се получила, равномерна отвсякъде и кошарата, толкова добре се е получила. Зиче, защо като слагам фигурки върху питката се издуват едни такива... При теб всичко си е съразмерно и стои така, както си го оформила.

    ОтговорИзтриване
  12. МИРА то само майсторски клас остана да направя и няма да мога да смогна на нищо:)))

    ОтговорИзтриване
  13. ЕЛИ, РУСАНКА БЛАГОДАРЯ ВИ МОМИЧЕТА!

    РОСЕ, ами защото искат хляб обикновен за това не слагам млека нито прясно нито кисело.
    Тази рецепта ми допадна много и напоследък все нея правя с малки промени разбира се :)
    Ама и аз като тебе най много харесвам с кисело мляко питите стават нежни и пухкави.
    Друго нещо също разбрах ,че зехтина е вълшебен в тесто най обикновен хляб с вода сложи зехтин и стават чудеса.

    ОтговорИзтриване
  14. Канди ами зависи какво тесто правиш за фигурите. Ако е от брашно и вода само не се издуват но ако е от същото тесто на питата няма начин да не се надуе .
    Аз преценям горе долу колко ще се надуе и според това какво искам правя фигурите по малки или по големи.
    Хубаво е и когато фигури правиш от тестото с маята да го доомесиш твърдо, още брашно да сложиш ,за да не се развалят много фигурите.Това е начина и ще се получи.

    ОтговорИзтриване
  15. Кравива кошара и пожелавам да е винаги пълна :) ! А за зехтина наистина е така ...даже и аз дето хич ме няма с питите като сложа от него и се получават :))...
    Чао ,Зиче ! Много целувки за вкусното ти предложение :*!

    ОтговорИзтриване