Продукти за тестото:
около 500 гр. брашно
300мл.- пр. мляко
3 с. л. -кисело мляко
1/2 кубче- прясна мая или 1 пакетче 7гр. суха мая
1 с. л. .захар
1 с. л.- сол.
1 с. л.- зехтин или мас разтопена
около 500 гр. брашно
300мл.- пр. мляко
3 с. л. -кисело мляко
1/2 кубче- прясна мая или 1 пакетче 7гр. суха мая
1 с. л. .захар
1 с. л.- сол.
1 с. л.- зехтин или мас разтопена
Пиша ви две плънки и двете са много хубави и стават вкусни.
За плънката с кайма
400 гр.- кайма
1 глава- лук
1 шепа -настърган кашкавал
1 шепа- сирене
сол,
черен пипер ,
магданоз
може и гъби да прибавите
Тези са със сирена смес
натрошено сирене
настърган кашкавал,
1-яйце
няколко стръка магданоз
малко чер пипер
Всичко хубаво се обърква.
400 гр.- кайма
1 глава- лук
1 шепа -настърган кашкавал
1 шепа- сирене
сол,
черен пипер ,
магданоз
може и гъби да прибавите
Тези са със сирена смес
натрошено сирене
настърган кашкавал,
1-яйце
няколко стръка магданоз
малко чер пипер
Всичко хубаво се обърква.
Начин на приготвяне:
В купа слагам, мая, захар и леко стопленото прясно мляко и разбърках да се стопи маята.
В по-голяма купа, добавих брашно, сол, мляко и зехтина.
Добавих маята с прясното мляко и омесете средно меко тесто.
Оставете тестото , и през това време си подгответе пълнежа.
за плънката с кайма направете така:
В малко олио запържваме нарязания лук.
Прибавете каймата (предварително разредена с вода и хубаво намачкана) и гъби ако искате и ги запържете , добавете сол, черен пипер и магданоз.
Разбърква се и се оставя да се охлади.
След това добавете към каймяната смес, настърганият кашкавал и натрошеното сирене.
В купа слагам, мая, захар и леко стопленото прясно мляко и разбърках да се стопи маята.
В по-голяма купа, добавих брашно, сол, мляко и зехтина.
Добавих маята с прясното мляко и омесете средно меко тесто.
Оставете тестото , и през това време си подгответе пълнежа.
за плънката с кайма направете така:
В малко олио запържваме нарязания лук.
Прибавете каймата (предварително разредена с вода и хубаво намачкана) и гъби ако искате и ги запържете , добавете сол, черен пипер и магданоз.
Разбърква се и се оставя да се охлади.
След това добавете към каймяната смес, настърганият кашкавал и натрошеното сирене.
Тестото разделих на топки в зависимост колко големи ще ги правите.
Оформих топки и всяка топка разточих на кръг.
Половината от тях по големите поръсих с плънката ( в случая със сирената плънка) и отгоре сложих друг кръг който да е с по малък диаметър.
Оформих топки и всяка топка разточих на кръг.
За едно гюзлеме трябват две кръгчета.
Прегъвам краищата на долният кръг върху краищата на горния и притискам с вилица.
Леко с длан притиснах .
Пържих от двете страни в олио до готовност!
Бабин Медун се отрепа да яде като си топкаше в пудра захар ,защото това било мИкички.:))))
Ама си му и личи де по големите бузи.:)))
Да ви е сладко и на вас.
Ами, ще яде, и аз ще ям с охота, ако са пред мен :) И аз имам един Медун, все на сладичко се нахвърля. Ще ги пробвам. Поздрави!
ОтговорИзтриванеМамин сладък, как да не яде:) И на мен на мекички с пълнеж ми заприличаха:) Хубава неделя, мила!
ОтговорИзтриванеМедунчо да е жив и здрав!
ОтговорИзтриванеИ аз бих се нахвърлила на тези не точно гюзлеми:)))
Искам и аз да стана баба като тебе:)))
Целувам те и те прегръщам силно!
Колко е сладичък Медунчо :))
ОтговорИзтриванеЗиче, определено, имаш страхотен стимул да правиш такива вкусотии.
Прегръдки и пожелания за хубава нова седмица!
БЛАГОДАРЯ ВИ МОМИЧЕТА.
ОтговорИзтриванеЩе ме извините няма да пиша скоро ,че много лошо се контузих но ръката и няма как да пиша.
Като ми помине ще се обадя.
Прегръдки за всички ви!
Виждам как ще станат любими и у дома-и моите медунчовци ще си хапнат сладко,сладко...
ОтговорИзтриванеЗиче,бързо оздравяване,мила-целувам те!
Живе доста време ще отнеме възстановяването но аз ще си ви наглеждам.:)
Изтриване