Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

понеделник, 15 април 2013 г.

Козунак със заквасена сметана




Това е козунака на ЕВА ТОНЕВА и от много време се каня да го направя ,но чак сега му дойде времето. Винаги съм я признавала за нейните тестени изпълнения и на невероятните и рецепти.
 Благодаря Ева за прекрасните предложения.  smile3525





Това е рецептата продуктите на Сончето и приготвянето на Ева с малки изменения според вкуса ни, за това където съм изменила съм споменала.

3 яйца размер М
160 гр. захар (аз сложих 200гр.)
7 г суха мая
600 гр. брашно (700гр. някъде на мен ми отиде)
100 мл. прясно мляко
150 гр. заквасена сметана
щипка сол
1 с.л. коняк(ром)
1 капсула есенция ванилия
настъргана кора на 1 лимон
настъргана кора и сока на 1/2 малък портокал
30 г свинска мас
40 г краве масло
Сушени плодове сливи,стафиди,ананас,смокини,пъпеш.

за намазване

1 жълтък
1 с.л. мляко
1 с.л.зехтин
филирани бадеми за поръсване (аз нямах и поръсих само със счукан карамел и кристална захар.)
захар за поръсване
30 г допълнително мазнина за обработка - смес от зехтин и масло



Начин на приготвяне:
Накиснете сушените плодове с алкохола, оставете ги да престоят минимум 1 час.
В купа разбийте 2 цели яйца и 1 белтък, добавете ваниловия екстракт.
В купа пресейте брашното, захарта и солта, добавете маята и лимоновата кора, разбъркайте.
Направете кладенче в средата, изсипете в него заквасената сметана, яйцата и прясното мляко.
Замесете гладко, но много меко тесто - малко по-гъсто от гъсто кексово.
В случай, че е необходимо, добавете още малко брашно за да се отдели тестото от купата.
Извадете го на леко набрашнена повърхност, премесе леко и оформете на топка.
Поставете го в набрашнена купа, покрийте с кърпа и оставете 30 минути на топло да втаса.
През това време разтопете кравето масло и свинската мас, охладете до стайна температура.
Извадете тестото и лъжица по лъжица започнете да прибавяте мазнината към него.
Оформете на топка, поставете в купа, покрийте и оставете на топло да втаса до удвояване на обема.
Отцедете сушените плодове, оваляйте ги в брашно (аз във нишесте ги овалях)и на части ги прибавете към тестото.
С намазнени ръце разделете тестото на 2 части, оформете на фитили и усучете.
Намажете с мазнина форма с подвижен борд и отвор в средата, диаметър 28 см и сложете фитила.
Покрийте с кърпа и оставете на топло да втасат 30-40 минути.(аз втасвам във фурната на 40-50 градуса да е включена)
Намажете козунаците с разбития в прясното мляко жълтък, поръсете с филирани бадеми и захар.
Печете на 190 градуса до златисто - 30-40 минути, за готовността проверявайте с дървена клечка.


19 коментара:

  1. Започна ги вече , сега нямаш спиране :) ! Чудесен е ,Зиче и да ти кажа съм сигурна ,че е по хубав от италианските !
    Хубава нова седмица ,Аморе ! Прегръдки :* !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аморе вече два три правих от мои рецепти но тази е уникална и много ни допадна на всички.
      Тези дни ще пробвам една рецепта твоя да направя козунак та ще ти се похваля какво съм сътворила.
      Силно те прегръщам миличка!

      Изтриване
  2. Зиче, и аз правих този козунак-наистина много е вкусен.Захарта и при мене беше увеличена.Твоя изглежда фантастичен!А лаленцата са като от мамината градина-уникални....
    Хубава седмица от мен-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе наистина стана супер козунака.
      Лаленцата са от къра там си ги откъснах ми то цялото поле с лалета.
      Прекрасна да е и за теб новата седмица ,прегръщам те и да нагушкаш малката принцеска!

      Изтриване
  3. Здравче ти пък ме грабна още с изречението че вече нищо не е в състояние да те спре.:)Прекрасни козунаци.Май и у нас ,ще се правят че изглеждат страхотни.Прегръдки Здравче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, прави защото иначе ще съжаляваш няма такъв вкус като този кузонак ,честно!
      Прегръдки и от мен !

      Изтриване
  4. Само аз не съм го пробвала този вид, сега ме нави:) Невероятен е станал!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравче, невероятен козунак! Като гледам снимките - мек като памук и на конци!
    Имам заквасена сметана, ще взема да пробвам и аз! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом имаш сметана пробвай Тили ,много е сполучлив!
      Прекрасен да е денят ти !Прегръдки!

      Изтриване
  6. Зиче,страхотен козунак!
    Прекрасни конци и много изкусително изглежда!
    Поздравления за майсторското изпълнение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Генка ,за милият коментар!
      Прекрасен ден!

      Изтриване
  7. Здравче,козунакът и станал чудесен!
    Каня се и аз да го пробвам някой ден!
    Само като гледам какви конци са се образували и нещо ме засърбяват ръцете. :)
    Поздрави и слънчево настроение въпреки дъждовния ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ми то е заразно Мире ,за това запрятай ръкави и почвай,довашните ще са доволни!
      Хубав ден и прегръдки!

      Изтриване
  8. Зиче, правила съм го и аз и то точно по рецептата на Еви! Разкошен е, но всяко тесто, което съм правила от нея е вълшебно. Наистина ти се е получил разкошен козунак, браво! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, Ева както казах и в публикацията си е невероятен кулинар и невероятни рецепти има при нея.Аз много неща съм правила и все се получава.
      Прегръщам те миличка!

      Изтриване
    2. Чудесен е , Здравче!С това тесто грешка няма!Аз съм писала как да не се препече, намазвам го по-късно с жълтъка, може би на 15 тата минута от печенето, иначе трябва да покриваш....Макар че аз го обичам точно така, с препечена коричка!Поздрав и прегръдка!

      Изтриване
  9. Ей….чудесен е станал Здравче :) С хрупкава коричка и конциии…конциии… майстор си ти :)
    И аз тази година мисля със заквасена сметанка да замесвам по празниците:)
    Рецептите на Ева са чудесни и като ни ги покаже с тези красиви снимки….веднага запалваме на четвърт обороти :)))
    Обаче, забелязвам при мен, когато искам да копирам някого не ми се получава като неговото, все чуждото по ми харесва * … аз дори и себе си не мога да копирам, когато става…става , всеки път различно :)
    Козунакът ти е страхотен и никак не се съмнявам че е и много вкусен !
    Поздрави мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гоголинче ,ми направи си го по свой начин само спази заквасената сметана и това да слагаш лъжичка по лъжичка мазнината това е много важно за да стане на конци.
      Опитай и ще стане аз също много не мога да копирам но пък като си го направя така както аз си знам се получава.
      Хубава вечер миличка!

      Изтриване