Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
вторник, 10 декември 2013 г.
Яхния със спанак, праз и свински ребра и питка разкош
Яхния със спанак, праз и свински ребра
ПРОДУКТИ
1,5кг.- спанак
к.ч.- олио
1 стрък -праз нарязан на колелца
2-3 -домата или доматено пюре
1с.л. -брашно
червен пипер
50г -масло
1- морков
свински ребра -предварително сварени
ПРИГОТВЯНЕ
Изчистеният, измит и нарязан се слага в запръжка от кафена чашка олио, праза , 2-3 домата или 1/2 супена лъжица доматено пюре, 1 супена лъжица брашно и 1/2 чаена лъжичка червен пипер.
Към спанака се добавя 1/2 чаена чаша от бульонът в който са врели ребрата, посолява се ако има нужда, разбърква се и се слага на огън да заври.
След като заври , прибавяме месото ,намаляваме на слаб огън да ври тихо 10-15мин. , отстранява се от огъня и се прибавя парче прясно масло .
При поднасяне по желание може да се прибави по 2-3 супени лъжици кисело мляко.
Тази яхния може да се приготви и с прибавка на 1/2 чаша ориз, който се слага заедно със спанака. В този случай в запръжката не се слага брашно, а водата се увеличава до 1,5 чаена чаша.
По същия начин се приготвят и яхнии от лапад и коприва.
Яхнията от коприва преди поднасянето се поръсва със счукани орехи.
*******************************
ПИТКА РАЗКОШ
Тези дни си правя експерименти с тесто и каквото имам в наличност от това правя пити и хляб. Имах доста направен айран и използвах него за питата .
Стана невероятно пухкава и нежна.
Рецептата си е лично моя измислена на момента ,а оформянето съм посочила най отдолу.
Продукти
400мл.-айран
7гр.-суха мая
2-яйца единият жълтък отделих за намазване
1ч.л. с връх -сол
2ч.л.- захар
1ч.л. - оцет
2 ч.л.- олио
около 900гр.- брашно
олио за намазване на пластовете
за намазване
жълтъка+няколко капки олио и няколко капки прясно мляко
маково семе за поръсване
ПРИГОТВЯНЕ
Омесих тестото от горните продукти.
Разделих на две.
Едната половина разточих на правоъгълник ,намазах с олио и навих на руло
и сложих в кръг в тава с хартия за печене на дъното.
С ножичка нарязах еднакви парчета като всяко обръщах ту наляво ту надясно да се разминават.
От втората топка откъснах малко и сложих на страна за декорация.
Направих топче от голямото и поръсих обилно с маково семе ,а от малкото разточих и нарязах шахматно с нож за пица да се получи мрежа.Сложих върху топчето с мака и изрязах отстрани излишното тесто.
Топчето с мрежата поставих в средата.
Така доукрасих питата с розички и плетеница.
Оставих да втаса завита с кърпа във фурната на 50 градуса.
Намазах я с яйцето и сложих да изпека на 190 градуса до готовност.
Вижте ВИДЕОТО на Катеринка за оформянето на тестото. Започва от 11-стата минута.
Извинете ме за лошите снимки на питата в готов вид !
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Зиче, шапка ти свалям за умението, просто е прекрасно това, което виждам! Ама как си я изрисувала тази питка, сякаш не човек я е изваял... Чудесна е!
ОтговорИзтриванеБи ме било жал да си отчупя от нея, да знаеш...
Ама от манджичката със сигурност бих опитала. :)
Сърдечни поздрави!
Гери само един краешник остана даже като видях ,че снимките са лоши нямаше как да снимам отново защото вече беше разчупена ,,ама здраве да е пак ще направя.
ИзтриванеБлагодаря ти мила ,че не подминаваш блога ми !
Прегръдки!
Зиче, как да подмине човек толкова вкусно и уханно местенце... Ама едно е лошото - че след наминаване, после съм страшно гладна, някога и по никое време... А снимките са си добре, не го мисли. :)
ИзтриванеХубава вечер ти желая!
Благодарности Гери ,много си мила!
ИзтриванеЗиче, толкова сладкодумно го обясняваш това правене на питка сякаш е най-лесното нещо на света, ама на мен хич не ми се вижда така! Браво, аморе! Сртахотен разкош си направила! А пък такава яхнийка много харесвам ...и точно с кисело млекце:)!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила! Хубав утрешен ден!
Аморе то и не може да се обясни хубаво и за това така :)))))
ИзтриванеЦЕЛУВКИ!
Извинявам се, не видях праз лук кога се слага в рецептата за яхнията...?! :)
ОтговорИзтриванеБЯХ ПИСАЛА КРОМИД ЛУК, НЕ ПРАЗ ,ИЗВИНЯВАМ СЕ... ПОПРАВИХ ГО.
ИзтриванеСтрахотен майстор сте! Браво ,моите уважения! :)
ИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеНикак не са лоши снимките! Питата е разкошна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траянче!
ИзтриванеАплодисменти Здравче!
ОтговорИзтриванеКак я разчупихте тази красота? Това е един разкош!
Оххх и на мен ми беше гадно че я разчупиха веднага и не можах даже да и се порадвам ама друга ще направя! :)
ИзтриванеЗдравче, питката ти е толкова красива, то това бижу си е само за гледане, жал да му е на човек да хапне, нямаш равна в питите! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Иглика има още какво да се желае :)
ИзтриванеПрегръдки от мен!
Леле, Зиче, тази питка е като дантелена! Голяма красота! Комплименти!
ОтговорИзтриванеКатенце като за на ръка правена мрежата а не с валяк стана добре.
ИзтриванеПрегръщам те!
Зиче,каква красота си сътворила отнова-винаги ти се радвам на това което правиш.Абе страхотна си-целувам те!
ОтговорИзтриванеЖиве и аз те целувам ,благодаря!
ИзтриванеЗиче, верно е чудо! Красиво, красиво! Много!
ОтговорИзтриванеБети, сърдечни благодарности мила!
Изтриване