Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
неделя, 2 март 2014 г.
ТУРСКА БАКЛАВА
Моята приятелка Фанка Николова ми донесе ейй тази тава с баклава ,пръстите да си оближеш направо, та реших да сложа рецептата тука за да се знае как се прави истинската Турска баклава.
Ето как ми я продиктува Фанчето.
Продукти за тестото за голяма тава
1.1/2ч.ч.-олио
1.1/2ч.ч.-прясно мляко
1 щипка -сол
1.1/2 с.л.-оцет
7 жълтъка от яйце + 3 белтъка
отива почти килограм брашно
Плънка
счукани орехи
сироп
1,1/2 кг.-захар
1,1/2 л. вода
ПРИГОТВЯНЕ
Всичко от продуктите за тестото се разбива и се слага по малко брашно за да омесим гладко и средно меко тесто.
Правим една голяма топка и разделяме на 6 еднакви части.
Всяко парче правим на фитил и нарязваме на 10 еднакви части.Трябва да получим 60 броя топчета.
Взимаме 3бр.-нишесте ванилия .
Взимаме едно от топчетата и разстиламе с пръсти колкото чиния.
Поръсваме с нишестето.
Взимаме втора топка и пак разстиламе с пръсти колкото е и първото и слагаме отгоре върху първото което е наръсено със нишестето.
Почваме и с третото така и с всички останали 10 бр.
Купчинката с десетте кори леко разточваме колкото е голяма тавата.
Слагаме в тавата и поръсваме с начукани орехи.
Започваме по същият начин с другите 10 топчета да ги правим разстиламе,поръсваме с нишестето ,следващото разстлано топче и така до свършването.
Слагаме кората пак в тавата върху наръсените орехи.
Така правим в останалите топчета и завършваме най отгоре с две кори между които не слагаме орехи.
Нарязваме баклавата с форми по желание.
1/2ч.ч.-олио и 2бр.-125гр.-масло се препържва на котлона и се залива баклавата.
Пече се на не много силна фурна примерно на 170 градуса за да се изпекат отвътре хубаво корите.
Когато я изпечем до златисто я оставяме да изстине.
Правим си сиропа от :
1,1/2 кг.-захар
1,1/2 л. вода
ври 10мин. да се посгъсти и оставяме да отдъхне да не е врял а топличък и тогава чак поливаме студената баклава.
Да ви е сладко и още веднъж искрени благодарности на Фанчето за вкусната баклава !
Когато и аз се опитам да я направя, ще се похваля непременно!
Днес е Сирни Заговезни!
ДЕН ЗА ПРОШКА!!!
Приятели мили, моля Ви, да ми простите, всяко волно и неволно прегрешение!
Прошка ИСКАМ, прошка ДАВАМ!!!
Моля се и на Бог да ми прости!!!
Бъдете здрави, весели и щастливи!
Нека мир, спокойствие и любов, да цари в домовете Ви!
АМИН!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Зиче, простено и ти прости. И непременно ще се почерпя за ваше здраве с тази сладост, чакам я и в твое изпълнение. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ауууу,от кога и се каня на тази Турска баклава,ама все не ми стига кураж!!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда,записвам си и ще чакам с нетърпение твоето изпълнение!
Простено да ти е ,Здравче и прости!
прегръдки ,мила
Здравче, прости и простено да ти е!
ОтговорИзтриванеРазкошна баклава!
I love baklava and yours looks so good. Enjoy it:))
ОтговорИзтриванеОле, Зиче, тази баклава е фантастична! Честити празници! Живи и здрави да сте цялото семейство! Простено да ти е и прости! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравче, прелестна баклава, не се съмнявам, че твоето изпълнение ще е истинска прелест. Честита Баба Марта, да сте бели и червени, слънчеви, засмени! Прегръдки от мен!
ОтговорИзтриване