![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgADW_0Emdjka9QsOJpMHtOVPLzmCRwcFhXhdTLcYhvDi4hzGeFCJ8XD2z8uklojXr_FbJsLL6ILmG8pLo9F1uSI-j2pSY30jgO_aZ87E8NY5KS4UePGdBkDUnUcVOJ2RP0XiHdIOAHKL81/s640/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B01373.jpg)
Моята приятелка Фанка Николова ми донесе ейй тази тава с баклава ,пръстите да си оближеш направо, та реших да сложа рецептата тука за да се знае как се прави истинската Турска баклава.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHLoUoDemfAaV5R4ksPWvgaQ75V1MWNdR0rbLVHekyrqrf2nG-SZcPdzFadk94Kqc9NR5gpSJnezQb52moyXKAIK0rZ8z6WNAxGQIcs6JVjqyV-6JC0If-5X1peXQl0tedW-ADA99aP_uF/s640/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B01380.jpg)
Ето как ми я продиктува Фанчето.
Продукти за тестото за голяма тава
1.1/2ч.ч.-олио
1.1/2ч.ч.-прясно мляко
1 щипка -сол
1.1/2 с.л.-оцет
7 жълтъка от яйце + 3 белтъка
отива почти килограм брашно
Плънка
счукани орехи
сироп
1,1/2 кг.-захар
1,1/2 л. вода
ПРИГОТВЯНЕ
Всичко от продуктите за тестото се разбива и се слага по малко брашно за да омесим гладко и средно меко тесто.
Правим една голяма топка и разделяме на 6 еднакви части.
Всяко парче правим на фитил и нарязваме на 10 еднакви части.Трябва да получим 60 броя топчета.
Взимаме 3бр.-нишесте ванилия .
Взимаме едно от топчетата и разстиламе с пръсти колкото чиния.
Поръсваме с нишестето.
Взимаме втора топка и пак разстиламе с пръсти колкото е и първото и слагаме отгоре върху първото което е наръсено със нишестето.
Почваме и с третото така и с всички останали 10 бр.
Купчинката с десетте кори леко разточваме колкото е голяма тавата.
Слагаме в тавата и поръсваме с начукани орехи.
Започваме по същият начин с другите 10 топчета да ги правим разстиламе,поръсваме с нишестето ,следващото разстлано топче и така до свършването.
Слагаме кората пак в тавата върху наръсените орехи.
Така правим в останалите топчета и завършваме най отгоре с две кори между които не слагаме орехи.
Нарязваме баклавата с форми по желание.
1/2ч.ч.-олио и 2бр.-125гр.-масло се препържва на котлона и се залива баклавата.
Пече се на не много силна фурна примерно на 170 градуса за да се изпекат отвътре хубаво корите.
Когато я изпечем до златисто я оставяме да изстине.
Правим си сиропа от :
1,1/2 кг.-захар
1,1/2 л. вода
ври 10мин. да се посгъсти и оставяме да отдъхне да не е врял а топличък и тогава чак поливаме студената баклава.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7jmnpcHxBvGsxm05S04MJ3Q5HKRAP8ietj_URaCoqvlu4QyKXyVJ4IBL_u-4YdM3puq1mFiyz0jYpglO5MZuNAl3Nc_Va-D6I61DerzTZ8K_eJMvsNcW69v00hpky_denFJ-W_YsUBhpR/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B01376.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinqM1Yd-eXE0Kq52imqSBi6jXzUlO9VMKF-3o6N-G6AzTSZ5_papC1po06MUQ2ZMmNV_Dh14eGHhmZgWeUaJvi4Zl5m2fkrZTs2mHc50EDTunpUY2XF24F4NkDsARWXxvCqywfIYYRwxr8/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B01377.jpg)
Да ви е сладко и още веднъж искрени благодарности на Фанчето за вкусната баклава !
Когато и аз се опитам да я направя, ще се похваля непременно!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3ZyFjRSqJBdXIVRJpdN7b0pTST9yeMp14RIC4uJ0IA0-xY9Ckl7sk16fMoTNxjFfycLRWVd23eAxeE6fWBln7OoV_jh04C7FX0ZwsNsvpUjsO3DgnNlQBkhR9ZjI_3R15e0e2FsonC2qO/s640/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B01375.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZOIDjmjBMHIVqjvTQdxuLeVREt0yA5VPIKcqFwvsCeW0XYDYvqKRlLr2BZbuX9A80elRBb334xO9wvgC68iHqc83MkWTDQLTjyLBo-W_YWwCyRchxV_ZWCWU12Smy_w8ZlAx-jemEtf6_/s640/1016576_717196671658266_389817_n.jpg)
Днес е Сирни Заговезни!
ДЕН ЗА ПРОШКА!!!
Приятели мили, моля Ви, да ми простите, всяко волно и неволно прегрешение!
Прошка ИСКАМ, прошка ДАВАМ!!!
Моля се и на Бог да ми прости!!!
Бъдете здрави, весели и щастливи!
Нека мир, спокойствие и любов, да цари в домовете Ви!
АМИН!
Зиче, простено и ти прости. И непременно ще се почерпя за ваше здраве с тази сладост, чакам я и в твое изпълнение. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ауууу,от кога и се каня на тази Турска баклава,ама все не ми стига кураж!!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда,записвам си и ще чакам с нетърпение твоето изпълнение!
Простено да ти е ,Здравче и прости!
прегръдки ,мила
Здравче, прости и простено да ти е!
ОтговорИзтриванеРазкошна баклава!
I love baklava and yours looks so good. Enjoy it:))
ОтговорИзтриванеОле, Зиче, тази баклава е фантастична! Честити празници! Живи и здрави да сте цялото семейство! Простено да ти е и прости! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравче, прелестна баклава, не се съмнявам, че твоето изпълнение ще е истинска прелест. Честита Баба Марта, да сте бели и червени, слънчеви, засмени! Прегръдки от мен!
ОтговорИзтриване