Пастърма
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEil94Gk_9lCW-7JXtv2RSIkLmJJ8QTpOpH7zKQqto-B0HYrHVS12GzK1xEfv7tKS9wblAIgD0sJSm6vz_mIWto5AV-1ql7bARrM6IzmnqjaiFR6kMS8nksJPAd-XqFqQwMuGhQ_H3PBGqrX/s640/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B01332.jpg)
Филе Елена
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjq-CQMR4s0JbF5LwhOCS_tMPZhttNP4HqOi8Jx9G3JBXKHIVqCcO287XLDSkgh82uUNcLfUvZh2iuBxMySkVQXCUFIlDsRTgCKqZnsVkdSfhl0ssdVXFu-ciw8QpDdlpnrRudjtX8lWdvc/s640/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B01214.jpg)
Как се прави в домашни условия
Филе Елена и Пастърма
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwIlT_A7oWB_356Xy_61lU_LYKQek1FpKlfMojMt6MgE9hQBwnPMW08-TIA94O6As4Zw5Q4FL_TKRvjKbzoCoyDDr2wxYLfvMwp-luVY0zPajcTRW6CVdeXImv7nkgy__587cvm-UreDdI/s640/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B01332.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVrGgJyw5rVAtLjVS2El2OWFhVLItHchC9XGVYEa90hBF3Rg_wzup_c-gYl2PkG_RLDZktgp7QlbKR3f_mNiBRjKcqQNhQ_WRC6Ww8bKxLfN0vZhUB8tV5KWqbgoaWzR7e-0XqAvQsV1O2/s640/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B01155.jpg)
Взима се контрафиле....
Зарих го в морска сол....
Седи 24 часа.....
Извадих и измих.
После завих с кърпи и притиснах между две дъски с нещо тежко отгоре,за да се доизцеди и да се посплеска малко.....
Седи затиснато между 12-24 часа.....
За филе Елена
Разбърках си на сухо върху хартия или вестник подправки.....Чубрица,червен пипер,чер пипер.....
Овалях филетата,пробих с игла и конец и окачих да съхнат на студено на простора.
За Кайзер пастърма
Чубрица,червен пипер,чер пипер,чесън на прах, смлян чимен - той дава аромата на кайзер пастърмата
бяло вино
Всичко това се разбърква в подходящ съд, като към сместа се добавя постепенно бяло вино до получаване на еднородна смес с гъстота на боза и се мажат филетата.
Намазаното с подправката месо и пробито със здрав конец се закача да съхне на проветриво място
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi44xBLfweusRZMyiGziN666J1gDZ-wKNkOpQmscK8MpfaSz412Wl8QcblAbh9ghyphenhyphenquus4JNfAxj51I9JRRL2GtCe_hNl9Sry7OIjqxf4atXGl_t5klFT8Ufw7WsVJItq_dHu2R53gcfIV4/s640/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B01213.jpg)
Когато са готови /аз не ги държах много да изсъхнат защото твърди не харесвам/ увих във опаковъчно фолио и сложих във фризера да си имам за цяло лято .
Ихаа, Здравче, за цяло лято.....какво количество си спретнала само, изумяваш ме! С пожелания за лека нощ!
ОтговорИзтриванеДомашния хляб ми е ясен обаче мезетата с удоволствие бих пробвала!
ОтговорИзтриванеПоздрави ,Здравче!
Записах си най подробно за филетата защото тези зима имам домашни и ще пробвам едното парче!!!Резултатите по късно!!!
ОтговорИзтриване