Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
четвъртък, 11 февруари 2016 г.
ЛЮТ ОРИЗ - или още Блага чорба
Днешната рецепта е на Снежана Сиракова от Смолян!
Това са рецепти които никой не може да намери в книгите или тефтерите.
НАПЪЛНО АВТЕНТИЧНИ ,БЕЗ И КАПКА ИЗОПАЧАВАНЕ НА РЕЦЕПТАТА ОТ ТОВА КОЕТО Е БИЛА ПРЕДИ 100 ГОДИНИ!
Лют ориз се казва ,защото е направен от сушени кисели ябълки и вкуса му е сладко кисел ...от там, лют ориз. /лют на родопски е кисел/
Варят се шулулки (киселки) /сухи кисели ябълки/
Прецежда се от прода и в него са добавя ориз и захар на вкус.
Ако галите блачко :) / обичате сладко/, повече захар.
Малко карамфил за цвет и мирис и за каматно /красиво/ сухи сини сливи.
-------------------------------------------------------
Ето още едно подробно обяснение как се прави от Bistra Deriovska
Вечерта се сваряват ябълковите шушулки и се оставят да престоят до сутринта, прецеждат се и се добавя захар на вкус но по_добре да е повече.
Измервате с чаша от ябълковия сироп в тенджера и се оставя да заври който желае може да си сложи и карамфил за цвят и аромат, със същата чаша се мери и ориза 1:3/ ориз:сироп.
Например ако измерите 3ч. сироп 1ч. ориз.
Като заври сока се слага захар и ориза.
Бърка се да не загори докато започне да се сгъстява.
Изсипвате в купички и се украсява със сушени сливи.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Каматна работа....браво, Зиче, браво и на майсторките!
ОтговорИзтриванеИГЛИКА ,и много блага /вкусна/:)
ИзтриванеСилно те прегръщам!
Здравче,
ОтговорИзтриваненавремето моята баба правеше сушени плодове с булгур в сладък вариант.Това е нещо подобно - стари български ястия.Много интересна тема си подбрала да представиш Родопските непознати ястия, неописани в книгите.
Поздрави !
Еленка, аз ще направя всичко възможно колкото се може автентични неща да запазя за поколенията!
ИзтриванеТова е традиция и не трябва да я забравяме!
Прегръдки!