Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

вторник, 23 април 2024 г.

Козунак- 2024г.



Моята таз годишна, рецепта за козунак. 
Може да си го замесите във хлебопекарна, планетариум, или на ръка. Аз си го замесих на ръка.

Продукти
 150мл.-прясно мляко /леко затоплено/ 
2с.л.- кисело мляко/може и айран/
 4бр.-яйца единият белтък за намазване 
70гр.-захар 1с.л.-подсладител суитли (ако не искате със подсладител, сложете 150гр. захар, но да знаете, че със захар втасването отнема много време) 
1с.л.- вишновка/вие може да сложите, каквото имате като алкохол, даже и ракия/
80мл.- 90мл.- разтопено масло или олио, /или смесени от двете/ 
30гр - прясна мая /или 2 пакетчета- суха от 7гр./
 щипка сол 
ванилия 
настъргани портокалова и лимонови кора 
 
 +, - 650гр.- 700гр. брашно /използвах София мел за баница/

ТАКА НАПРАВИХ: 
Натроших маята и смесих с 1с.л. захар, 2с.л. брашно и половината прясно мляко и оставих да шупне. 
 През това време пресях брашното в дълбока купа. 
 Отделно разбих с телена бъркалка яйцата, добавих останалото мляко захарта, вишновката, ванилията, шупналата мая, настърганите корички и започнах да добавям от брашното. 
 След като почна да се събира тестото го прехвърлих върху набрашнен плот и продължих,  месенето, като периодично вкарвах в тестото, затоплената мазнина. Сложих го да втасва в купите на Tupperware /Кликнете на Tupperware ако искате да си поръчате такава купа/ в които купи, се месят тестата, втасват и са готови и пълнят купата за 20-30 мин. 
 След това без да премесвам разделих на 4 топки, всяка направих на дълги фитили. 
 Всеки фитил намачках с ръце да се получи правоъгълник  
В два от тях сложих счукани орехи и гъст, мармалад.
Завих на фитил отново и  ги оплетох едно с друго.
Сложих в намаслена еднократна форма. 
 В другите два наръсих капки шоколад и отново завих на фитили. 
 Усуках ги двете заедно и сложих в намазнена еднократна форма. 
 Ето снимки как съм го направила
Отново оставих да втаса,за няколко минути да изпълни формите, намазах с разбития белтък, поръсих с намокрена захар.
Пекох в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 45 минути. 
Дойдоха ми малко формите толкова много се надуха ,че избликнаха навън, но вкуса не се промени само формата.
 
 Това е мили хора,нищо сложно. 
 Получиха се невероятни два козунака от тази рецепта,вкусни пухкави и с много конци. Оставих единият козунак в найлон за два дена  да видя колко време ще е мек и хубав. Ами не се промени изобщо, мекичък и много вкусен си беше.

”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 

Ако Ви харесват моите рецепти, може да ме следите и във 
 Facebook, страничката ми е - "Черпак с мерак" 
 И в Instagram,- zdravkaziche
  
 ”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 

При използване на снимки, рецепти и всичко от блога, моля посочете линк,
 към съответната публикация! 
ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!! 

”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

Няма коментари:

Публикуване на коментар