Последователи

вторник, 29 ноември 2011 г.

ТУТМАНИК - КОПРИВНИК






За сетен път се убеждавам,че това тесто на Джема е уникално за всичко .... за баници , пити ,погачи, и други глезотийки.
Всичко което съм правила до сега става уникално вкусно , пухкаво е даже и на следващият ден.
Прияде ми се нещо със коприва и тъй като си набрах пролетта и сложих във фризера реших да направя тутманит-копривник .Така го нарекох заради това ,че прилича на тутманик, а е и с коприва.:)

********************



Замесва се тесто от:
2 яйца
250 мл пр. мляко
1 и 1/2 ч.л оцет
1 с.л захар
1/2 с.л сол
1/2 кубче мая
600 гр брашно



За намазване на пластовете
мас или олио ,маргарин ,масло,зехтин ...каквото имате




За плънката
коприва ,
150 гр. - сирене
*хубаво се разбърква*



За намазване отгоре преди печене
1 цяло - яйце ,
1к.л.-зехтин,
1к.л.-прясно мляко
*хубаво се разбиват*
сусам, мак за поръсване



ПРИГОТВЯНЕ
Маята я разтварям в топлото мляко и меся средно меко тесто.
Завивам и оставям да втаса за около 10 -15 мин.(аз бърках в машината и оставих там да втаса)
След като втаса се разделя на няколко топки,(аз разделих на 4) които разточих тънко(но не като за баница).
Намазах с малко мас и зехтин кората и сложих плънка, навих на руло.
Рулата ги разрязах на три парчета .
Всяко парче цепнах по дължина до средата - не до края.
Завързах на възел.
Сложих възлите в намазана тава с мас (или застлана с пекарска хартия.)
Завих отгоре с кърпа и пъхнах във фурната на 50 градуса да втаса.
Когато удвои обема си го намазах с разбитите продукти за намазване.
Поръсих със сусам и мак.
Пекох на 180 гр до зачервяване.




Когато го натиснеш с пръст и го пуснеш тутманика си приема първоначалната форма страхотен ееее...ОПИТАЙТЕЕЕЕ...

13 коментара:

  1. Вярвам ти Зиче ,че е стархотен този твой тутманик -копривник ....то на снимките изглежда чудесно какво ли остава да си близо до тавичката :).... усещам и аромата му ! Хубав и слънчев и усмихнат ден !

    ОтговорИзтриване
  2. Зиче,поредната месена вкустия от теб-искренно ти се наслаждавам за това което приготвяш.Подкарала съм твоите рецепти с хлябове и в къщи те благославяме.....
    Приятен ден-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. ИВАНА, запрятай ръкави хич не е трудна рецептата и на яве ще усетиш аромата му.

    ЖИВЕ, радвам се ,че ви харесват хлебчетата ми. Добре че не ме псувате :))) а ме благославяте,РАДВАМ СЕ ,ЧЕ СЪМ ПОЛЕЗНА!
    ПРЕГРЪДКИ И НА ДВЕТЕ ВИ!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравче,пак ми пълниш очите и душата с тези твои печива!Тестото и аз го пробвах,но съм го замразила за един повод,само крайчетата изпекох,вкусно стана.Пък и тъкмо нямах кисело мляко та успешно го заместих така.
    Обичам такива зелени плънки,веднага бих си чупнала от твоето хлебче!
    И рибката,и дробчетата,и халвичката,всичко ти е толкова вкусно приготвено,браво,мила!

    Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Зиче,като любител на тестените неща,ти благодаря за поредната вкусотия!
    Изглежда превъзходно и много пухкаво!
    Много обичам тутманик и ще се възползвам от рецептата!
    А диетата...прекъснахме я заради многото празници и почивки,а и защото честичко се събираме с приятели!
    Моя колежка,ме предупреди,да не я започвам сега,ама нейсе!Имаше еефект и е страхотна!
    Решили сме с милото да я започнем пак март месец!
    Прегръдки:)))

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасен тутманик , много апетитно изглежда ...

    Скоро ще замеся и аз това вълшебно тесто!

    Поздрави , Надя!

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусно и полезно :)
    Изглежда невероятно пухкав!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  8. Зиче, майсторка си на месените изделия! Определено ще опитам това вълшебно тесто, защо и вкъщи всичко месенко е на почит :) Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Zi4e,
    тестото изглежда повече от чудесно, а с добавка на коприва.....
    Сърдечни прегръдки и хубава вечер!
    И новата визия на блога ти е много хубава !

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесийка пак предлагаш, Зиче! Толкова го хвалиш това тесто- на хлебния ден от диетата вече ще го пробвам непременнооооо:)

    ОтговорИзтриване
  11. Леле Zi4e, ти не се ли изморяваш бе жена?!?! Направо си като фурия в кухнята. То вкусотия след вкусотия! Направо завиждам на всички твои близки за кулинарните ти умения и нестихваща енергия! Поздрави и усмихнат утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. РОСЕ,ще чакам отзиви за тестото .
    Няманачин да не ви хареса щом всички мои комшии го харесаха :)

    КАТЕНЦЕ, радвам се за тебе но наистина ,че започнахте диета в неподходящ момент.Аз диети винаги на пролет почвам и ефекта е винаги на лице.Хубаво сте решили ,че идват тежки празници.

    НАДЕ,ще чакам да се похвалиш с печивото.

    ЕЛИ,наистина е много пухкаво тестото....опитай.

    ГАБИ,и в къщи без месено не могат ,понякога като не съм правила тестяно и все едно нищо няма за ядене .

    ДАНИ,копривата си е коприва както и да е приготвена.Благодаря ти за пофвалите.

    ТРАЯНЧЕ, ще си се насладиш на тестяно с кеф в тестеният ти ден сигурна съм.

    ЛИНЧЕ, 5 гърла ме чакат да им готвя и за това се старая да не им липсва нищо до колкото мога.

    МИЛИ МОМИЧЕТА ОТ СЪРЦЕ ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА МИЛИТЕ ДУМИ!

    СИЛНО ВИ ПРЕГРЪЩАМ, ВСЯКА ЕДНА ОТ ВАС!

    ОтговорИзтриване
  13. Много са хубави новите ти предложения, Зиче, но този копривник ме грабна!
    Страхотно изглежда,
    чудесна идея и неустоимо изпълнение.
    Благодаря за удоволствието,
    поздрави и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...