Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
четвъртък, 3 ноември 2011 г.
ПИТА
Продукти:
750 гр- брашно
1ч.125мл.-хладка вода ,
1/2 кубче мая(7гр. суха) и щипка сода бикарбонат
3 бр -яйца единият жълтък за мазане го отделяме
1 ч.л.-сол
3 с.л.- захар
1/2 кофичка -кисело мляко
2с.л.-зехтин
ПРИГОТВЯНЕ:
Маята разтварям във хладката вода с едната лъжица захар.
Омесвам с продуктите средно меко тесто.
Брашното според мекотата на тестото го прибавяме/понякога поема по малко или повече в зависимост гъстотата на киселото мляко/.
Разделям го на 4 или 6 бр.топки.Броя на топките няма значение.
Всяка се разточва на кора мажат се обилно със зехтин или масло.
Така ги слагам една върху друга като между тях е намазано с мазнината А НА ЕДНАТА ОТ ТЯХ СЛАГАМ И МАКОВО СЕМЕ.
Трябва да е на хартия за печене за да можем да го принесем след оформянето в тавата.
Пластовете режем с къдрав нож (става лесно с него)в средата на кръст.
После всяко триъгълниче на половина и стават 8 триъгълника.
Всяко триъгълниче хващаме от средата и завъртаме по часовниковата стрелка два пъти.
Така докато всичките се завият на спирали.
Слагаме във фурната завита тавата с кърпа на 50 градуса за около 1ч.
ВНИМАВАЙТЕ С ВТАСВАНЕТО ХУБАВО ДА СЕ НАДУЕ ....ВТАСВА ПО БАВНО ЗАРАДИ ЗАХАРТА.
Когато втаса мажа с жълтъка,малко прясно мляко и зехтин за да лъска.
Включвам фурната на 190 градуса и пека до готовност.
Още топла вадя от тавата и мажа с масло отгоре.
Толкова е нежна и пухкава даже и на следващият ден си е същата.
Ето за какъв памук става въпрос!
Гордея се с това си тесто направо фук..фук...
МОЖЕ ДА СИ ОМЕСИТЕ ТЕСТОТО И ВЪВ МАШИНА ЗА ХЛЯБ.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Зиче,памук не ами....пухинце цяло е питката!И толкова красива,и въпреки,че е бухнала как хубаво си личи рисунъка!Много ми харесва твоят начин на завиване.Аз пробвах по линка на Лабрекс,обаче парченцата станаха много начесто и като взех да усуквам,пък тестото да се разпъва и станааа-едно мазало,което все пак успях да спася с малко фантазия и неволята,че и толкова бързах тогава за гости.
ОтговорИзтриванеТа твоят начин си го крадвам да знаи'ш!
Поздрави,миличка!
Ееех, де да можех да си чупна през монитора от тази питка, чудно вкусна изглежда!
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат ден!
Зиче, поздравления за пухкавелката! Наистина е чудесна ! А как ми се иска да си чупна парченцеее!
ОтговорИзтриванеМоля те топни ми залъче в медец да си засладя....:)))
Цунки за Медунчо!
Нора
И аз се присягам за едно парче - уникална е! Браво, Зиче, голям майстор си!Поздрави!
ОтговорИзтриванеРОСЕ,и аз пробвах по оня начин но и при мен стана мазало ,даже не снимах а си я изядохме такава неугледна.
ОтговорИзтриванеТогава реших да пробвам и по моя начин и се получи по добре ,макар че още много има какво да се желае.
Та опитай и ти така ще видиш ,че е по лесно.
Радвам се че тестото си е мое ,обожавам тесто с кисело мляко и стана толкова сполучливо, че от два дена вече четери пити правя от него.
Благодаря ти миличка ,прегръщам те!
ЯНА,ДОБРЕ ДОШЛА В БЛОГА МИ!
ОтговорИзтриванеНадяваом се по често да си ходим на гости.
Благодаря ти за коментара!
ТУТУЛИНА,топнах ти залъче в медец дано да ти се е усладило.:)))
ОтговорИзтриванеМедун също е нацелуван:)))
Брагодаря ти приятелко мила!
Прегръдки най сърдечни!
ГУИНЕТ, ТЕЗИ ДУМИ ОТ КУЛИНАР КАТО ТЕБЕ НАПРАВО СИ Е МЕХЛЕМ ЗА ДУШАТА!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти миличка за комплимента!
Силно те прегръщам и хубава вечер!
Страшна е , Зиче! Гали окото направо, за слюнкоотделянето няма смисъл да говоря:)Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеЗиче,
ОтговорИзтриванечудесно е тестото ти :)
И още по-майсторски си го завъртяла!
И както съм гладна....
Поздрави и хубава вечер!
Pogaca super izgleda ovaj nacin do sada nisam videla moram da probam. !!
ОтговорИзтриванеЗиче,размечтах се!
ОтговорИзтриванеСега,както съм стъкмила една царска туршийка с мед и имам хубава ракийка,да направим една гозбичка със сосче,че да му седнем с тази дъхава питка...
Уникална е!Ще я направя задължително!
Голям майстор си!
Прегръщам те силно и поздрави на всички в къщи!
Траянче, благодаря ти миличка.
ОтговорИзтриванеДани ,чупни си де ,няма гладна да седиш :))))))))
Весна ,добре дошла в блога ми, много мило ми стана да прочета коментара ти.
Ще чакам да покажеш и твоята пита когато я направиш.
Катенце тя много не е в режима ти ама се прежалваш един ден защото наистина си заслужава.
Момичета сърдечно ви благодаря за коментарите ви ,винаги ми топлят душичката.
Прекрасна вечер ви желая!
И аз да се присъединя към похвалите, Зиче!Страхотна е!
ОтговорИзтриванеРазгледах идеите на Valentina Zurkan, и наистина мога високо да оценя твоята пита -
изглежда много красива, нежна и пухкава, много апетитна!
Сърдечни поздрави и хубава вечер, Диана
Ех,ама ти не се спря,та покрай тебе и ние.От хубави по-хубави рецепти вадиш и да се чудя коя по-напред да направя.И на тази няма да и се размине-с теб започнах хлябовете-до сега беше само по празници и това е.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Зиче за тези прекрасни ,вкусни хлебчета ,които ни предлагаш-прегръщам те!
Лека вечер!
Дианче, пипите на Valentina Zurkan са много хубави но трудно изпълними та само идеята на рязане направих но не е като нейната съвсем побългарена е:)))))
ОтговорИзтриванеРадвам се че ти е харесала моят начин защото е много по лесен:)
Прегръдки и спокойна нощ!
ЖИВЕ, сезона на тестени е открит тъй че чакай още изненади :))))
Прави и показвай ще се радвам.
Прегръщам те и хубава вечер!
Ех,Зиче,пак изкушения, пак вкусотии. От идната седмица се завръща у дома моя "стимул" и мятам питките и аз. Домъчня ми за "игра" с тестото и сега с голям мерак ще замесвам една след друга. А Валентина Цуркан направо ни срази с нейните красоти. И ни "подпали фитилите" да месим,месим,че и ядене иска после. Хи-хи.
ОтговорИзтриванеНИНЧЕ, запрятай ръкави не се моткай :))))) Пък килограмите ще видим да ги смъкваме на пролет:)))))
ОтговорИзтриванеИмам колело,Зиче, ама далече е компанията ти,а и то нещо е височко.Та ме е страх да се яхна на него. На пролет ще взема да се престраша, че от тия питки страшна работа.
ОтговорИзтриванеСтрахотна е.
ОтговорИзтриванеОтивам веднага да я пробвам....само един въпрос в предварително заггятя фурна ли се пече, или я включвам,когато сложа питата :)
ОтговорИзтриване