Последователи

вторник, 27 декември 2011 г.

ПЪЛНЕНА ПУЙКА с ориз за Коледа




Плънка:
олио 1- к.ч .
1 ч.чаша ориз ..или преценяш според големината на пуйката,
дреболиите от пуйката - нарязани,
гъби -нарязани
1 глава -лук
малко стафиди -може и без тях
сол,
червен пипер ,
щипка кимион ,
по малко
чубрица,
магданоз,
гьозум


За пуйката :
1 -пуйка (моята беше домашна и не беше нужно да се шпикова)
масло за шпиковане
червен пипер ,
сол,
биричка



Приготвяне на плънката:
В олиото задушете лука, ориза и нарязаните на ситно дреболии и гъбите . Добавете стафидите и подправките и залейте с 1- ч.чаши вода. Задушете плънката на средно силен котлон, докато оризът омекне малко.

Приготвяне :
Пуйката се измива и посолява като я търкаме с ръка.
Шпикова се с масло на дълбоко. / С нож се пробожда месото и се тъпчи разреза с масло/ Особено сухото месо там се слага повече масълце.(ако е домашна пуйка няма смисъл от шпиковане)
Пълни се пуйката с приготвената плънка и се зашива с конец.
Връзваме краката и крилата също с конец (КАНАП) и мажем цялата с червен пипер , масло или олио .
Налива се малко биричка и водичка и печем под фолио хубаво завито в дълбока тава. Първо я пускаме да заври ... и после намаляваме фурната на много слабо 150 градуса и се пече цяла нощ :peace:
По време на печенето от време на време я поливайте със соса от тавата.
Така крехко става и костите се отделят сами при бавното печене.

Ако не искате през нощта да се пече ускорявате печенето с повече градуси.


8 коментара:

  1. Зиче, ще ме амбицирате с тази пуйка на края! Коя от коя по-прекрасна! Не съм пекла досега пуйка, много мислех за Коледа, но с непознати неща не ми се експериментираше, обаче от това което виждам май е трябвало:). Чудесна е! Ще имам в предвид рецептата. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Страшна пуйка, Зиче! И аз като Кенди, вече ще направя за Нова година, само се облизвам с тия ваши пуешки красоти:)

    ОтговорИзтриване
  3. Канди ,бе хубава си е пуйката каквото и да говорим:)))
    Виж моятачяк се разцепи от крехкост ммммм вече няма бих си хапнала още една порция.

    Траянче, щечакаме включване след Нова година;);)

    Приятна и спокойна нощ момичета.
    Благодаря за коментаритеви!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна пуйка...много вкусна и сочна!
    Поздравявам те за рецептата,сигурна съм ,че се е получила голяма вкусотия!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Мире, беше мила,беше страхотна...
    Хубававечер и на тебе.

    ОтговорИзтриване
  6. Зиче,
    ама как така цяла нощ???
    Аз няма да спя да я мисля тази пуйка;-)

    ОтговорИзтриване
  7. Здравче,много ги глезонкаш твоите хора,я каква крехка и вкусна пуйка си им направила,браво!
    Трапезата ви с нея и питките е била супер богата и празнична!
    Голяма майсторка си!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  8. Мъхче,ми как така включвам я на 150 градуса вече когато е завряла и лягам:)))))
    Нали фурните сега си изключват и няма страшно да стане беля ...
    Правила съм и на бързо пуйка но не е същото ... така печена е все едно на пещ правена .
    Не може да изгори защото е на малко градуси спокойно:)

    РОСЕ,ми нали е празник, пък и се събираме всички в къщи на Коледа и трябва да ги посрещна децата подобаващо ;)

    Прегръщам ви милички!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...