Тази страхотна статия за това колко са порезни динята и пъпеша я дължим на 1001 РЕЦЕПТИ Страхотна информация и страхотни рецепти.
Динята и пъпеша
Родината на динята е Африка, а на пъпеша – Мала и Средна Азия. Тези две култури принадлежат към семейство тиквени, поради което спадат към категорията плодови зеленчуци.
Съдържание
Динята съдържа 92% вода и е богата на целулоза, която влияе върху процеса на храносмилането. В нея има лесно усвоими въглехидрати (захари), витамин С (до 60 мг в 100 г), В1, В3, РР , соли на магнезия, калия, желязото, никела, хлора; каротин и фолиева киселина, която участва в процеса на кръвотворене. В 100 г диня има 38 ккал.
Пъпешът е отличен източник на витамин А и С, особено оранжевите сортове. Зелените и белите сортове са с високо съдържание на калий и желязо. От 4,6 до 15% са захарите в пъпеша, а до 4,5 % пектиновите вещества. В него има още витамини от групите В и Е и фолиева киселина. В 100 г пъпеш има 54 калории.
Лечебни свойства
* 150 г диня са достатъчни, за да удовлетворят ежедневната потребност на здравия човек от магнезий. Затова тя се препоръчва на хипертониците и болните от атеросклероза.
* Динята извежда холерстерола извън организма. Затова е особено полезна за страдащи от сърдечно-съдови заболявания.
* Тя е мощно пикочогонно средство. Препоръчва се при заболявания на бъбреците и жлъчката.
* Отварата от динена кора премахва отоците, свързани със заболявания на сърцето и бъбреците. Съотношението й с водата е 1:10. Вари се 5 минути, прецежда се и се пие по половин чаша 3-4 пъти на ден. Тази напитка помага също при подагра и ревматизъм.
* Динените семки (също като тиквените) са ефективно средство срещу глистите. Притовопаразитното лекарство от тях се приготвя, като те се изсушават и смилат, след което се смесват с прясно мляко в съотношение 1:10. Приемат се по 2 ч.ч. 2 пъти на ден между храненията.
* Динята е идеално средство в борбата с наднорменото тегло. Тя бързо създава усещането за ситост, а фолиевата киселина в нея нормализира обмяната на мазнините в организма.
* Сокът от диня разтваря и извежда токсините от черния дроб. Затова се препоръчва при хронични заболявания на този орган и при остри хранителни натравяния.
* По съдържание на желязо динята отстъпва само пред салатата и спанака. Затова се препоръчва при анемия.
* Пристъпите на мигрена може да се тушират, като се поставят свежи динени кори откъм „мократа“ им страна върху челото и слепоочията за 20-30 минути с фиксирана превръзка.
* Динята укрепва имунитета и подобрява тена на лицето.
* Пъпешът е особено подходящ при изтощение на организма и след хирургически операции.
* Сокът и меката част на пъпеша се препоръчват за подобряване на храносмилането, за укрепване на имунитета и за успокояване на нервната система.
Внимание!
* Ако сте решили добре да си похапнете диня или пъпеш, постарайте се в продължение на 2-3 часа преди и след това да не употребявате прекалено солени продукти. Солта задържа течностите в организма и така може да превърне сочната диня и нежния пъпеш в излишно натоварване за болното сърце или да провокира отоци.
* Страдащите от хронични заболявания на стомашно-чревния тракт не бива да се увличат по дините и пъпешите. Те ще предизвикат подуване на стомаха.
* При диабет и наличие на отоци в последните три месеца от бременността за динята е найдобре да се забрави.
* Тя е противопоказана за майките кърмачки – може да предизвика диспептични явления при кърмачетата – подуване на стомаха, диария и т.н.
Любопитно
* Семките от диня и пъпеш са народно средство за повишаване на потентността – по ефективност, разбира се, не равностойно на виаграта, но поне са натурален продукт. Смлените на прах сухи динени семки трябва да се приемат по 1 ч.л. 3 пъти на ден. Пресните семки на пъпеша може да се дъвчат (достатъчни са 2-5 г на ден), но тъй като употребата им и особено предозирането може да навредят на слезката, към „дъвката” се добавя малко мед, за да се отстрани вредното влияние.
* Някога с отвара от семки на пъпеш лекували гонорея, а с отвара от кората и корените му изчиствали стомашно-чревния тракт.
................................................................
Салата в диня
Продукти:
* 300 г пъпеш
* 300 г диня
* 2 грозда черно грозде без семките
* 150 г орехови ядки
* 1 лимон
* 100 г пудра захар
* 100 мл коняк
От една цяла диня се изрязва кошница.
Изважда се меката част на динята и на семките.
Тя и лимонът се нарязват на кубчета, а орехите се начукват.
Всичко това заедно с гроздовите зърна се смесва и настанява в кошницата.
Готовата салата се поръсва с пудра захар, подправя се коняк и се оставя за 1 час в хладилника.
Съвети:
* За да не се търкаля кошницата, изберете за дъно онази страна на динята, която е по-малко хлъзгава.
* За да има перфектна форма кошницата, първо очертайте желания контур с молив и след това пристъпете към изрязването.
* Работете с остър нож.
* Ако въпреки всичките ви старания не се получи кошница, вазата също може да свърши работа.
* Динената кошница може да бъде не само салатиера. В нея можете да поднесете плодове на трапезата, без да се ангажирате с приготвянето на салата.
..........................................................
Салата от диня и пъпеш с джинджифилов сироп
Продукти за 2 порции:
* 1/2 ч.ч. вода
* 1 см парче от пресен джинджифил, предварително почистено и начукано, но със запазена цялост
* 2 с.л. кристална захар
* 1/2 пъпеш „Медена роса“
* 1/2 малка диня
Джинджифилът и захарта се слагат във водата в малка тенджера и се варят 10 минути под капак на слаб огън, докато не се изпари половината от водата и течността се превърне в сироп.
Сиропът се оставя да изстине.
От меката част на динята и пъпеша се правят топчета с лъжица за сладоледени топки.
Топките се слагат в салатиера, заливат се със сиропа, разбъркват се и охлаждат 1 час.
Сок от диня с малини и мента
Продукти:
* 500 г диня
* 4-5 листенца мента
* 175 г малини
Меката част на динята се почиства от семките и нарязва на парчета.
Ментата се нарязва на ситно и заедно с малините и динените парчета се пуска в блендера или миксера.
Полученият микс се прецежда и налива във високи чаши. По желание всяка чаша може да се украси с листенце от мента.
...................................................................
Сладко от динени кори
Продукти:
* 1 кг кори от диня
* 2 г лимонтузу
* вода
За сиропа:
* 1 и 1/2 захар
* 2 ч.ч. вода
От корите се изрязва външният слой, а останалата от тях по-мека зелена част се нарязва
на парченца с форма по желание.
Парченцата се заливат с вода да ги покрие и се варят до омекване.
Отцеждат се и се слагат в сиропа, сварен от посочените продукти.
Варят се до прозрачност, като в края на варенето се добавя лимонтузу.
.........................................................................
Салата от диня, ананас и сирене „Фета”
Продукти:
* 1 диня
* 250 г ананас
* 100 г сирене „Фета”
* пресен босилек
* 2 с.л. зехтин
* сокът от 1 лимон
* 100 г орехови ядки
* черен пипер
Меката част на динята се нарязва на триъгълници, почиства се от семките и се нарежда в плато.
Върху триъгълниците се нареждат парченца ананас, а върху тях се натрошава сиренето.
Салатата се напръсква със зехтин, лимонов сок и се поръсва със счукани орехови ядки. По желание се поръсва и с млян черен пипер.
.......................................................................
Салата от диня и грозде
Продукти:
* 1 малка диня
* 250 г червено грозде
* сокът от 1 лимон
* 2 с.л. мед
* 3-4 с.л. портокалов ликьор
Меката част на динята се почиства от семките и се нарязва на кубчета. Кубчетата се поставят в салатиера заедно с гроздовите зърна, нарязани на половинки и почистени от семките. Лимоновият сок, медът и портокаловият ликьор се смесват. С получения сос се заливат плодовете. Салатата се разбърква и се оставя за 1 час в хладилника. Поднася се полята със соса и украсена с мента.
........................................................................
Замразена пъпешова маргарита
Продукти:
* 500 г пъпеш (меката част)
* 3 с.л. сок от лайм (зелен лимон)
* 120 мл текила
* 60 мл портокалов ликьор
* 2 ч.ч. кубчета лед
Пъпешът се увива в домакинско фолио и се слага за 2 часа в камерата на хладилника. Разбива се в блендера заедно с лаймовия сок, текилата, портокаловия ликьор и кубчетата лед. Полученият коктейл се налива във високи чаши, украсени с лимонова кора или парченца пъпеш. Поднася се веднага.
.......................................................................
Плодови топчета с меденолаймов йогурт
Продукти:
* 1 малък оранжев пъпеш
* ½ пъпеш „Медена роса”
* 1 малка диня
* 100 мл портокалов сок
* 1 с.л. мед
* сокът от 1 лайм или лимон
* 500 г кисело мляко
Със специална лъжица се изрязват топчета от меката част на пъпешите и динята, предварително почистени от семките. Всички топчета се поставят в салатиера, разбъркват се с портокаловия сок и получената салата се оставя за 1 час в хладилника. Медът, сокът от лайм и киселото мляко се разбиват. С тази смес се заливат отделните порции. Салата се поднася веднага.
Пъпешов крюшон
Продукти за 10 порции:
* 1 голям пъпеш
* 60 мл ликьор
* 40 мл коняк
* 2 с.л. захар
* 1/3 бутилка сухо бяло вино
* 1/3 бутилка сухо шампанско
Пъпешът се разрязва зигзагообразно по хоризонталата на две части – по голяма и по-малка. Семките се отстраняват. От меката част се изрязват малки топчета. Двете части на пъпеша се издълбават, така че да остане само кората. В голямата пъпешова „чаша” се налива ликьорът, конякът, виното и се сипва захарта. Добавят се топчетата. Всичко се разбърква. Чашата се покрива с домакинско фолио и се оставя на студено за 2 часа. Преди поднасяне в нея се долива шампанско.
......................................................................
Хамон кон мелон
Продукти за 4 порции:
* 400 г хамон (испанска шунка)
* 1 пъпеш (1 кг)
* магданоз
Пъпешът се разрязва на две половини, почиства се и нарязва на парчета. Шунката се нарязва на тънки парчета. Резените пъпеш и шунка се нареждат в плато и се украсяват с листенца магданоз.
...........................................................
Печен пъпеш с коняк и мус от сирене
Продукти:
* 1 пъпеш (500 г)
* 100 мл коняк
* 50 г пудра захар
* 250 г сирене „Маскарпоне”
* 500 г сметана (30% масленост)
* 5 яйца
* 500 г кристална захар
* 150 г шоколад
* 100 г вишни от компот
* 60 вишнев ликьор
* 50 г вишнев сос
* малини
* листенца мента
Пъпешът се разрязва на две равни половини. Семките му се отстраняват. Всяка половинка се реже на парчета, но не докрай. Кората се подрязва фино и се обръща върху половинката. Пъпешовите половинки се слагат в тава, поливат се с коняк, посипват се с пудра захар и се пекат във фурната няколко минути. За муса от сирене се разбиват белтъците с кристалната захар на гъста пяна. Добавят се вишневият ликьор, ситно нарязаните вишни, натрошеният шоколад. Сметаната се разбива на гъста пяна, сиренето – също. Внимателно се смесват с другата смес и получената маса се изсипва във формички, които се поставят в камерата на хладилника. Блюдото се оформя по следния начин: На края на чинията се капва разтопен шоколад. Получената капка се запълва с вишнев сос. Върху нея се поставя печеният пъпеш. Мусът внимателно се изважда от формичката и се поставя до пъпеша. Десертът се украсява с пресни малини и листенца мента.
........................................................
Сладолед от пъпеш
Продукти:
* 300 г пъпеш (меката част)
* 4 ч.ч. захар
* 2/3 ч.ч. лимонов сок
* 2/3 ч.ч. портокалов сок
* 1 ч.л. желатин
Парченцата пъпеш, почистен от кората и семките, се пасират, смесват със захарта и се оставят за 3-4 часа на студено. След това се смесват с цитрусовите сокове и желатина, предварително разтворен в малко вода. Получената смес се излива във форма и се замразява.
Благодаря още веднъж на 1001 РЕЦЕПТИ
Наваксвам си с постовете ти, които си публикувала, докато ме нямаше. Много интересна информация за тези два ароматни плода!:-))
ОтговорИзтриванеМного наистина Мони и ще са полезни на читателите в блога ми.
ОтговорИзтриванеТи почина ли си добре миличка?