Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
понеделник, 26 август 2013 г.
Сладко от черен бъзак
Сега му е времето на това истинско чудо на природата!
Това е сладкото еликсир за имунната система ,за вируси през зимата ,даже и за тумори както казват.
Приема се след ядене (сутрин, обед и вечер) по 1 чаена лъжичка. Или по една филийка намазана с масло и сладкото.
Добре узрелите плодчета на черния бъз НЕ СА ОТРОВНИ.
Чувала съм предупреждение, че в по-големи
дози сиропът можел да действа халюциногенно, но и това не е вярно ако плода е хубаво узрял!
Сироп или мармалад от черен бъз може да се приема спокойно през целия зимен сезон, а от белия - до есента
Черният бъз (както и белият) са много популярна билка в народната ни медицина.
От този бъз, който прилича на дърво/дървесен/ се прави сироп от ЦВЕТОВЕТЕ на пролет.Много е хубав и също полезен.
Другия бъз е нисък не по-висок от 1.70-1.80 м. зрее по-късно, намира се обикновено около реките ,покрай пътищата и от неговите ПЛОДЧЕТА се прави сироп или сладкото което ви показвам.
Аз си го мажа на филийка и вкуса наподобява на сладко от боровинки и малини, много ароматно.
ПРОДУКТИТЕ са според това колко бъз ще си наберете
продове от черен бъз
захар
1 пакетче -лимонтозу на една голяма тава
ПРИГОТВЯНЕ
Наберете черен бъз и хубаво измийте на студена вода.
Аз си сложих ръкавици ,че много цапа ръцете.
Изроних плода от стеблата в една тава с вилица.
Примерих колко е бъза с една купа.
Поръсих със толкова купи захар колкото е и плода.
Покрих с фолио отгоре и сложих в хладилника за една нощ.
На другият ден сложих всичко в тенджера и започнах да го варя на бавен огън.
Сладкото е готово когато се сгъсти до желаната от вас гъстота.
Преди да сваля от огъня сложих лимонената киселина и оставих да поври още 5 мин.
Още топло го налях в сухи буркани и затворих.
Това е....
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Oh, that looks simply divine!!!
ОтговорИзтриванеwww.hungrycaramella.blogspot.com
Благодаря Caramella !
ИзтриванеНе само божествено ,но и чудотворно за здравето ни!
Поздрави!
Плодовете са отровни само когато са зелени. Вече узря черният бъз затова може спокойно да си спретнем твоето сладко :)) Аз ползвам сок от плодове със захар зимата. Но това сладко много ми допада!
ОтговорИзтриванеКатя, направи го и ще видиш разликата от сиропа и сладкото , направо е божествено.
ИзтриванеАз се двоумях какво да направя не бях сигурна какво ще се получи ,но съм очарована от резултата и така ще мажа флиии на децата и ще ги предпазвам от вируси.
Благодаря за това че намина при мен!
Поздрави!
Изглежда чудесно! Не се и съмнявам колко е полезно!
ОтговорИзтриванеТраянче ,запрятай ръкави и за дечурлята да има за зимата.;)
ИзтриванеТолкова вкусно изглежда, особено намазано на филилийка мек хляб :) Само да имах бъз непременно щях да го направя на сладко.
ОтговорИзтриванеАми то навсякъде има покрай пътищата или покрай реките ,сега се бере трябва да е черен НЕ зелен.
ИзтриванеИзлез от населеното място или ако си в село там има и между къщите.
Сладкото е уникално ,заслужава си!
Никога не съм опитвала, но хем вкусно, хем полезно - какво повече да иска човек.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Зиче! :)
Гери, направи си мила много е хубаво.
ИзтриванеПрегръдки от мен!
Зиче,завидях ти за това сладко.Аз много обичам сироп от цвета на бъза,но като гледам сладкото ти,ще взема да звънна на мъжът ми да набере ,ако има из Трънския балкан.Благодаря за подсещането-прегръдки от мен!
ОтговорИзтриванеЖиве сега на балкана още е зелен май но в Труд ще има със сигурност.
ИзтриванеБлагодаря за страхотната рецепта :). Точно го свалих от огъня и ще пълня бурканчетата. Ароматът и вкусът са неповторими. Поздрави и благодарности!
ОтговорИзтриванеМного се радвам ,че ви е харесало сладкото.Аз го обожавам и го предпочитам пред това с боровинките. :)
ИзтриванеСъс здраве да си го хапвате!
Може ли да се прави с готовите добавки на Д- р Йоткеръ
ОтговорИзтриванеМоже ли да се прави с готовите добавки на Д- р Йоткеръ
ОтговорИзтриванеПредполагам че може ,но не е желателно да слагате отрови, в нещо което е полезно за вашето здраве.
ИзтриванеЧудесна статия! Когато казвате зелен бъз, имате впредвид, че плодовете са зелени или червени? На моя бъз някой от плодчетата на светлина изглеждат леко червеникави(към кафяво) та се чудя дали са узрели тези зърна...
ОтговорИзтриванеНе видях във публикацията да съм споменала зелен бъз? Ако имате в предвид в един от коментарите то значи не е узрял. ПЛОДОВЕТЕ ТРЯБВА ДА СА ЧЕРНИ И НАПЪЛНО УЗРЕЛИ!
Изтриване