Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
четвъртък, 19 февруари 2015 г.
МАРИНОВАНА ЦАЦА ХЕРИНГА,СКУМРИЯ,ШПРОТИ
Това е най сполучливата маринована риба която съм яла.
Опитайте и ще се уверите.
Хубавото на рецептата е ,че става с много видове риба.
Аз сложих шпроти и цаца,комбинирано.
ПРОДУКТИ
1 кг почистена цаца,бейби херинга,скумрия шпроти
олио за поливане на рибата
ЗА МАРИНАТА
2 литра-вода
240 г едра сол
260 мл оцет
1-2 дафинови листа
зърна черен пипер (може и смлян)
ПРИГОТВЯНЕ
От солта, оцетът, дафиновият лист, черният пипер и 2 л вода се приготвя марината.
Рибата се измива добре и се накисва в маринатата за най-малко 20 часа./АЗ ДЪРЖАХ 24 ЧАСА/
След това се опитва и ако има нужда се оставя още в маринатата, а ако е готова (узряла) се измива и разпределя в малки бурканчета.
Отгоре се залива с препържено и изстинало олио.
Бурканчетата се затварят, без да се запечатват и се съхраняват в хладилник.
Рецептата е взаимствана от Веселият готвач
и е на МАМЧЕТО
*****************************************************************
Хайде още една рецептата от Тодор Георгиев
24 часа в солта, след това 36 часа в оцет (за да "изчезнат" фините костици). После измиване, отцеждане.
Подправки по избор в буркана, и после мазнината по същия начин... Важното е да няма въздух.
До 6-7 месеца трае в хладилник.
Правил съм я и с уклей ...
*****************************************************************
Поради големият интерес и много различни начини за направа на маринована риба ....... ето ви още една рецепта която ми допадна.
Рецептата е от Jenq Andreeva
След като почистя и измия рибата я държа 24 часа в силна далавера(като пуснеш сурово яйце да изплува 5 стотинки) .
След това 24 часа в оцет.
Запържвам олио и потапям рибка по рибка в горещото олио и веднага редя в буркан,като между рибата редя дафинов лист,черен пипер и бахар.
Издържа в хладилник 1 месец,макар че моите гладници не я оставят за месец. :)
МАРИНОВАН ПАЛАМУД, СКОМРИЯ почистен паламуда се осолява хубаво( покрива се ) със морска сол. Престоява 24 часа. Измива се ,накисва се в оцет за 1-2 часа.редя в буркани дафинов лист,бахар,черен пипер риба. Заливам с охладено препържено олио(охладено) Затварям и...готовооо
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Зиче, чудесна е станала!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Габи много благодаря !
ИзтриванеЗдравче,
ОтговорИзтриванебаща ми е почитател на рибата.Записах си рецептата, задължително ще я изпробвам, даже и сега в студеното време баща ми лови често риба на село и я приготвяме по различни рецепти.
Поздрави !
Елена ,щом е почитател ще я хареса особено за мезенце е супер. Моят мъж изяде на два пъти бурканчето.:)
ИзтриванеСега ще пробвам скумрия да видим както казва мамчето ,че била хубава и тя.
хахах Здравче,не е моя рецептата във Веселия готвач-на pepolina е или по точно на Пепа Ненчева..само,че аз понеже най-много я ползвам и разпространявам хората са останали с убеждението,че е моя рецепта..Искам да се извиня на Пепи ,че така се е получило..а иначе рецептата е трепач..аз се скъсах да си правя скумрия по тази рецепта..
ОтговорИзтриванеМамче, толкова няма значение на кого е рецептата важното е ,че аз от теб я видях и направих а и още по важното е ,че е супер вкусна и много сполучлива рецептата.
ИзтриванеТя Пепито няма да се сърди ..а ако има нещо претенции ще напиша и нея ...никакъв проблем нямате. :)
Здравче, Мариянка, няма проблеми от моя страна. Важното е, че рибката се е харесала. Аз я правя доста често, но до снимка все не остава :) Видях от Мариянка и я правих и със скумрия и наистина стана божественна. Да ви е сладко момичета :)
ИзтриванеБлагодаря Пепче! Тези дни ще превя още ,че дедко търси още риба а я изяде.:)
ИзтриванеПрегръдки!
Ако стане много солена какво предлагате че моуята цаца стана доста солена
ОтговорИзтриванеЗа подправка йато аншоа
Изтриване