Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

понеделник, 5 април 2010 г.

КОЗУНАК






2 яйца + 1 белтък(жълтъка остава за намазване отгоре)около 1 ч.ч прясно мляко*
¼ чаша разтопено масло1с.л ром(по желание)
1 ч.ч захар
1/2ч.л. сол
около 4 и 1/4 - 4 и 1/2 ч.ч. брашно(в машината ми с една бъркалка отива около 4 и 1/4 ч.ч, в тази с две бъркалки 4 и 1/2 ч.ч.)
1 с.л. суха мая настъргана кора от един лимон настъргана кора от един портокал*
Понеже яйцата са със различна големина, най-добре е в мерителна чаша да сложите 2-те яйца и белтъка и да долеете с прясно мляко докато се получи 1 и 1/2ч.ч течност.1ч.ч=240мл1с.л=15мл1ч.л=5мл
Важно: За успеха на козунаците всички продукти трябва да са със стайна температура.





От горните продукти се замесва тесто, в машина за хляб на цикъл Тесто(може разбира се и на ръка). В кошничката първо се слагат млякото, леко разбитите яйца, захарта, бъркайте докато се разтвори захарта, после прибавете маслото и настърганите кори, брашното, в едно ъгълче солта и най-отгоре, в средата на брашното сложете маята.В процеса на месене, след като тестото стане на топка и се отделя от стените на кошничката, се добавят по малко 2с.л. олио(на два или три пъти), като след всяко прибавяне се поръсва малко брашно.Оставя се да свърши целия цикъл. Сладкото тесто втасва по-бавно, затова тестото се оставя в машината докато удвои обема си, дори и да е свършил цикъла.Pазделям тестото на две или три части. Обикновено правя или три продълговати козунака или 2 кръгли във кръгла форма за кекс.Всякя част се разделя на 3 или 4части, от които се правят дълги щнурчета, омазват се хубаво с олио и се плетът на плитка. Плитката се поставя в намазнена и поръсена с брашно форма за печене. Покрива се и се оставя да втаса на топло.Втасалите козунаци се намазват с жълтъка, разбит с няколко капки прясно мляко или вода и се поръсват със захар. Може да се поръсят с филирани бадеми или да се забучат цели, обелени бадеми.Пекът се в предварително загрята до 185С(365Ф) градуса фурна, около 20 минути.В плитките може да сложите стафиди(предварително накиснати в ром докато омекнат), сладко със счукани орехи, или орехи, канела, стафиди и захар.Може да разточете тестото на правоъгълник, да намажете със сладко и да навиете на руло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар