Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

петък, 14 октомври 2011 г.

Пухкав хляб с копър / Dill-Brot




Провокирана от МОНИ и Катето с техните хлебчета които правиха тези дни, се запретнах и аз ,че вече не издържах на гледката.smilie
Ето рецептата копирана от блога на Мони в оригинален вид.



Продукти:
500 гр брашно
2 ч. л. суха мая
240 мл хладка вода
1 суп. л. захар
2 суп. л. олио
1/2 от голяма връзка копър (ситно нарязан)
1 яйце
80 гр сирене крема
2 ч. л. сол
прясно мляко за намазване на хляба

Приготвяне:
Смесваме маята, водата и захарта в купа и ги оставяме за около 15 минути.
Готовата закваска смесваме с около половината от брашното.
Поставяме в купа, покриваме и оставяме да втасва за 45-50 минути.
Добавяме копъра, леко разбитото яйце, крема сиренето, солта и олиото и започваме да месим.
Постепенно добавяме останалото брашно.
Прехвърляме върху набрашнена повърхност и месим, докато тестото стане гладко и еластично.
Прехвърляме в купа, покриваме го и оставяме да втасва, докато удвои обeма си, за около 1-1,5 часа.
Кръгла тавичка за печене (не много голяма) покриваме с хартия, намасляваме я. Тестото оформяме на топка, поставяме във формата и оставяме за още 30 минути в нея. Загряваме фурната на 190 градуса С.
Втасалото тесто нарязваме по желание с остър нож на шарка, намазваме с млякото и печем за около 50 минути, докато се получи хубава златиста коричка.
Оставяме да се охлади на решетка.




*****************************************
АЗ ПРОЦЕДИРАХ ТАКА:
* сложих едно пакетче суха мая на д-р.Йоткер
*смесих маята, захарта, малко брашно и водата,да стане кашичка и оставих завито да шупне.
*в машината за хляб сложих останалите продукти и сипах втасалата мая.
*Постепенно прибавях останалото брашно до средно меко тесто, да не маже под бъркалките.На мен ми отиде малко повече брашно от посоченото в продукти.
*оформих топката с нож направих три разреза отгоре и я сложих в тава с намаслена хартия.

*завих с кърпа и сложих във фурната на 50 градуса да втаса за около 45-50 минути.
*намазах с прясно мляко ,и поръсих със сусам
*пекох на 190 градуса около 40 мин. до суха клечка.




Получи се пухкав,ароматен и БЕЗУМНО вкусен хляб.
Излапаха го целият,троха не оставиха.smiley
А ето го и "анемичният"smiles бабин Медун как вкусно си похапва,ароматна питка.smiles


Едвам успях да снимам и то на бързо без подготовка ,за което се извинявам за лошите снимки.

21 коментара:

  1. Правила съм доста разнообразни рецепти за хляб, но никога не съм се сещала да го овкуся с копър :) Предполагам, че е станал убийствено вкусен и в тази връзка се сетих, че след като пазарувах днес в два магазина, съм забравила да купя хляб. И понеже повече ме мързи да ида отново до близкия магазин, отколкото да омеся тесто, е ясно, че ще се пече хляб...така де, кой бяга от топъл и уханен хляб :)))
    Благодаря за рецептата и сърдечни поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Зиче,хлябчето със сигурност е вкусен,като гледам малкия сладур как сладко си го хапва-добре си ги гледаш домашните ,да им завиди човек.И аз не съм правила с копър,но ще направя.Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Зиче, радвам се, миличка, че си се доверила на рецептата ми и си направила хлебчето. Наистина става сполучливо, като гледам малкия сладур с какъв кеф си хапва.:-)))
    Радва ме, когато някой направи нещо по моя рецепта и остане доволен. Това е най-голямото признание.:-)))
    Благодаря ти от дърце!
    Прегръдки и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Като гледам колко перфектен е видът му, само мога да гадая за вкуса.
    Поздрави и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Зиче, след като ме изкушаваха безобразно другите дами с техните снимки на тази ароматна вкусотия сега и ти се присъедини към тях :) Но на последната снимка не мога да устоя! Така сладко хапва малкото сладурче, че ми се прииска веднага да я приготвя! Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. ПИПИЛОТКА,няма да съжаляваш рецептата е една от най вкусните които съм правила ,а вярвай ми много тесто е минало през ръцете ми.
    Прегръдки и топъл ден!

    ОтговорИзтриване
  7. ЖИВЕ, малките са фенове на моето готвене и за това не се прибират в тях без да минат да си хапнат в баба.:)
    БЛАГОДАРЯ ТИ И ХУБАВ ДЕН!

    ОтговорИзтриване
  8. МОНИ,аз ти благодаря за страхотната рецепта това е едно от най хубавите теста които съм правила .Крема сиренето явно го прави такова пухкаво и с уникална коричка хем препекана хем мека. Пак ще правя тези дни защото искат още:))))
    Силни прегръдки мила!

    ОтговорИзтриване
  9. EdiLina, безумно вкусна опитай и ще се увериш!
    ПОЗДРАВИ И ХУБАВ СЛЕДОБЯД!

    ОтговорИзтриване
  10. ГАБИ,радвам се ,че поне с внучето съм те изкушила защото снимките на хляба са ужас.:(
    Но пак е нещо щом "анемичко" ще те накара да мисиш.:))))))))
    Поздрави и приятно месене.:)

    ОтговорИзтриване
  11. Хлябът изглежда страхотно, а малкият бузанчо е много сладко сладкишче :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Този хляб е хит в последните дни и твоят изглежда страхотно изкушаващ, ароматен и пухкав.А малкият чаровник е най-убедителното доказателство.
    Поздрави и усмивки за двама ви, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Здравче,да нацелуваш от мен това прекрасно създание!:)
    Хлебчето,вече споделих и аз при Катето и Моничка,че е страхотно,ще го опитам и аз,най-вече откъм овкусяването с копър.Макар че много обичам копър за тестени не съм го ползвала,ще опитам непременно!

    Сърдечен поздрав от мен и хубава вечер,мила!

    ОтговорИзтриване
  14. Ей, лоши хора, подлудихте ме с тоя хляб:)А малкият е страхотен бузанко.Ще го правя този хляб, няма начин, поздрави ,Зиче!

    ОтговорИзтриване
  15. НАДЯ,благодаря ти мила за комплиментите.

    ДИАНИ,багодаря за поздравите и милите думи.

    ЕЛЕКСИРЧЕ,нацелувах му дебелите бузи на бабин Медун.:)

    ТРАЯНА, запрятай ръками няма да съжаляваш от крема сиренето и копъра има страхотен аромат,няма наяждане с него.

    Хубава и прекрасна вечер момичета!

    ОтговорИзтриване
  16. Зиче мила!Писах ти скоро,че имам проблем с блога ти!Само при мен ли се случва?
    Снимките ти излизат,но текста ми излиза като квадратчета с въпросителни:(
    Ориентирам се напосоки за коментарите и като ми излезе прозореца за коментари,нямам никакви проблеми да прочета какво са писали другите!
    Не искам да коментирам просто ей така!
    Искам да мога да прочета поста ти!
    Поне успях да видя малкия бонбон,та да ме зарадва нещо!
    Прегръщам те и те целувам и се надявам да се оправи този проблем!

    ОтговорИзтриване
  17. КАТЕНЦЕ,само при тебе явно е този проблем никой друг не се е оплаквал..Съжалявам миличка но не знам какво да направя в този случай.
    Ти ако знаеш кажи и ще го направя веднага.
    Прегръщам те и дано се оправи всичко да можеш да влизаш спокойно.

    ОтговорИзтриване
  18. Зиче, Зиче, този хляб ще го сънувам - разкошен е. Ще го приготвя и аз при първа възможност. Имаш много сладко внуче! Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  19. Ich liebe alles mit dill,das geschmack wie es ricecht:) Und Das Brot von dir sieht so gut aus.Und schmeckt gut das kann ich sehen im gesicht von diesen bezauberenden kind;))

    ОтговорИзтриване
  20. ГУИНЕТ,благодаря за милите думи!
    Стоплиха ми душата!
    ПРЕГРЪДКИ!

    ОтговорИзтриване
  21. Dzoli много си мила БЛАГОДАРЯ ТИ!
    Искрени прегръдки!

    ОтговорИзтриване