Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
вторник, 25 октомври 2011 г.
ХЛЯБ СЪС ЗЕХТИН - ала зиче
Почна се със домашните хлябове при мен, зимата винаги предпочитам да си го направя и да знам какво се яде в къщи.
Вече за втори път го правя това хлебче защото първият слагах продуктите така на око,:) и не знаех каква рецепта да пиша.:)
Та днес горе- долу схванах продуктите и ви ги пиша.
около 600-700гр.-брашно
400мл.-топла вода 50 градуса
1пакет на Йоткер- 7гр суха мая
2 с.л. -захар
1с.л.сол
2с.л.-зехтин
*В дълбока купа слагам брашното като малко отделям за месене
* изсипвам маята от пакетчето
*захарта
*солта
*зехтина
*и топлата вода
*започвам да бъркам с пластмасова шпатула или с дървена лъжица докато се събере тестото
*изсипвам на плота и започвам да меся до меко тесто(може и още да прибавите брашно ако не ви стигне грамажа) ,по начена както е италианското хлебче,... на руло и после го обръщам на дълго рулото и пак навивам с притискане с длан (меся)
*МНОГО ВАЖНО Е ТЕСТОТО ДА Е ТОПЛИЧКО (на ръцете ти ,да се усеща топлината при месене)!
*така около 5 минути се меси
*оформям хляба пак с навиване и притискане с длан
*поръсвам с брашно отгоре
*слагам го в тава с намазана хартия със зехтин
*завивам с кърпа
*поставям така във фурната на 40-50 градуса да втаса за 40 мин.
*когато вече е втасало махам кърпата и включвам на 200 градуса да се пече
*готов е за 35-40 минути
*вадя на решетка да изстине
** уникално вкусен и пухкав хляб се получи!
**Голям селски хляб ..ммм как ги обичам такива големиии..:)))
**вижте отдолу ,каква коричка има само...
**а вътре е като памук
**можете и в машина да го месите но оформянето на руло си го направете на ръка преди да го сложите да втаса.
**това е всичко..., става бързо, без да се чака няколко втасвания.
**хубавото на този хляб е ,че на следващият ден си остава пак пухкав и не се втвърдява или да стане жилав.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Зиче,мила,страхотен е хляба и е подходящ за моята диета!Проглуших ви ушите стази диета,но приятелите са за това,да се подкрепят:)))
ОтговорИзтриванеЩе си го направя!Благодаря за споделената рецепта!
Прегръщам те силно и хубав ден!
Катенце ,и аз си го хапвам с кеф защото и аз съм на диета нали знаеш.:)
ОтговорИзтриванеНека да диетуваш то е хубаво нещо човек малко да се поизчисти от натрупаните мазнини. На мен не ми пречиш ,че споделяш за това, даже много ти се радвам!
Много си хубавка с тази перука ох ,че си сладурка...
Силно те прегръщам миличка!
Нищо не може да ме изкуши така както прясно изпечен домашен хляб с хрупкава коричка.
ОтговорИзтриванеЗиче, чудесно изглежда!
Зи4е страхотно хлебче,браво,колко е пухкаво
ОтговорИзтриванес малко шарена сол и сиренце-направо мечта
лек и усмихнат ден ти желая
ЕЛИ ,МАРИЯ ,когато се пече така ухае на хлебарница в къщи ,че едвам изтрайват да го извадя:) Нападат го и половината хляб изчезва за минути. Аз за това правя такива големи хлебчета ,та да остане за вечеря поне.:))))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви момичета ,че ми бяхте на гости!
Много хубав хляб си направила, и подробно оси обяснила!!! Имаш награда от мен, заповядай - http://magi-bg.blogspot.com/2011/10/blog-post_25.html
ОтговорИзтриванеЗиче, много искам да направя този хляб. В обяснението пишеш, че се навива като итал. хляб. Търсих при теб този италиански хляб, за да видя навиването, но не намерих.
ОтговорИзтриванеИзвинявай, че питам, но съм начинаеща в месенето...
поздрави
Галя
Зиче, толкова ароматен хляб, и както
ОтговорИзтриванесъм гладна :))))
Чудесна си!
Поздрави и хубава вечер!
МАГИ, благодаря ти за уважението.
ОтговорИзтриванеАНОНИМЕН,италианското хлебче го има по надолу или в раздел ХЛЯБ ето ти и линка към него http://zi4e57.blogspot.com/2011/10/blog-post_22.html
Ако има нещо неясно пиши ми.
Дани отчупи ли си? Дано да ти е сладко и си се нахранила.:))
Зиче,усещам че тази зима и при мен се очертава месене на хляб,запленена от твоите тестени рецепти.Само като го гледам това хлебче и направо ми идва музата за месене,но е късничко.Утре може и да се пробвам.
ОтговорИзтриванеПриятна вечер и прегръдки!
Another great bread recipe.Thanks;)
ОтговорИзтриванеОбожавам домашно приготвени хлябове -
ОтговорИзтриванене мога да устоя на аромата и вкуса им, а твоите изглеждат великолепно.
Ще очаквам новите ти идеи,
поздрави и хубав ден, Диана
ЖИВЕ, ще чакам да се похвалиш с хляба.
ОтговорИзтриванеDzoli ,благодаря ти мчиличка!
ДИАНА, ще има със сигурност рецепти защото тестото ми е любимото нещо което много обичам да правя.
Прегръдки момичета!