Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
четвъртък, 14 февруари 2013 г.
ШОКОЛАДОВО ИЗКУШЕНИЕ
Видях я при Живето и си казах за празника днес ще се прави.
Тя пък я е видяла от авторката на тортата Ирина .
Никога не съм правила такава вкусна торта.
Така е изпипала Ирина рецептата ,че и най нескопосаният кулинар ще я направи.
Много благодаря Ирина за това шоколадово изкушение!
Предлагам ви рецептата натюр, няма какво да се променя, хубаво и разбираемо написана е ,аз няма да мога да се справя толкова добре.
Продукти за форма с диаметър 20см*:
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе
Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта. Пече се за 40-45 минути, като времето варира в зависимост от големината на формата и от това дали решите да изпечете цялата смес наведнъж или на части. Ако ползвате форма с диаметър 20см, имайте предвид, че трябва да имате достатъчно височина, т.е. ако стените на формата са ниски, ще трябва да изпечете блатовете на части. Другият вариант е да сложите хартия за печене с височина около 10см от вътрешната страна на формата за торта, за да може тя да попречи на тестото да се излее, а и да му помогне да се изпече високо и равномерно.
След като блатът е готов, се охлажда напълно и след това се разрязва на 3 равни части.
*От посочените продукти се получават 3 блата с диаметър 18-20см. Правила съм по-голяма торта, с диаметър 24-26см, като за нея направих двойна доза и изпекох на два пъти, като всеки блат разрязах на две и се получиха общо 4 блата.
Продукти за шоколадовия мус:
400г шоколад (в случая, 200г черен и 200г млечен)
400мл сладкарска сметана
3 жълтъка
3 белтъка
Шоколадът се нарязва на малки парчета. Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада. Оставя се за минута, след това се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Охлажда се на стайна темепратура, като се бърка от време на време, за да не хване “кора”
Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре. Внимавайте при разбиването на водна баня, водата не бива да докосва дъното на съда за разбиване, защото температурата става прекалено висока и яйцата ще се сготвят. А ние не искаме омлет
Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне и стане много гъст.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол на водна баня (това е по желание, ако не се притеснявате от ползването на пресни яйца, можете и да го пропуснете).
Малка част от тях се добавя към шоколада и се разбърква внимателно. В началото може да ви е трудно, тъй като ганашът е стегнат, но не се притеснявайте, след като се добави малко от белтъка, сместа ще се отпусне. На 2-3 пъти се добавя белтъка и се разбърква със силиконова шпатула, като се внимава да не спадне сместа и да се запази максимално от въздуха в белтъците.
Мусът се прибира в хладилник за 30-40 минути, или докато стегне и стане удобен за нанасяне върху тортата.
Имайте предвид, че колкото по-черен шоколад (с по-висок % на какао) използвате, толкова по-гъст ще бъде мусът. При 50:50 черен към млечен, се получават добри резултати. Не бих ви съветвала да ползвате единствено млечен, тъй като рискувате мусът да не стегне.
Сглобяване:
Върху поднос или поставка за торта се слага един шоколадов блат. Върху него се нанася част от муса и се разпределя равномерно. Така се процедира и с останалите блатове. Накрая цялата торта се измазва с шоколадовия мус и се декорира по желание.
В случая, аз съм подредила по борда шоколадови пурички, но може да използвате всичко, което ви е налично. Например да облепите със смлени ядки, настърган шоколад, дори натрошени трохи от блат. Използвайте въображението си, то няма да ви подведе.
Аз я украсих с каквото разполагах в къщи ,че нямаше как да излезна до магазина.
ЕЕЕ... не е красива и с лоши нощни снимки , но пък е уникална на вкус!
И накрая
ЧЕСТИТ СВЕТИ ВАЛЕНТИН ,И ТРИФОН ЗАРЕЗАН !
Бъдете винаги пияни от любов!
Любов и вино, вино и любов!
Празнувайте, което ви е на сърце!
Аз ще празнувам Свети - Зарезан да не взема да се мина ....
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Здравче, страхотна торта! Виждала съм я при Ирина и наистина ме впечатли.Твоята изглежда чудесно, бих се почерпила с парченце!
ОтговорИзтриванеНаздраве и честит празник!:)
Дани невероятна е на вкус ,уникална.
ИзтриванеПрекрасен и топъл ден !
Браво, Здравче, много добре се е получила!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Сонче!
ИзтриванеПрегръдки от мен!
Здравче, пробвала съм тази торта и наистина е много вкусна, а рецептата е перфектно описана. Справила си се много добре, подсладили сте се и подобаващо сте отпразнували! Хубав петък!
ОтговорИзтриванеИглика, наистина е уникална ,а ти щом си я пробвала значи знаеш за какво говоря.
ИзтриванеПодсладихме се подобаващо ама то на такъв празник няма начин иначе да е.
Прекрасен ден и на теб!
Тортата е разкош..При вен се получи по-редък крема,но понеже остана от него и прибрах в хладилника чак сега се е стегнал както трябва.Тортата си заслужава да бъде опитана.Твоята Зиче е станала перфектно!
ОтговорИзтриванеХУБАВИ ПОЧИВНИ ДНИ-ЦЕЛУВКИ!
Живе аз крема го сложих във фризера докато се пече блата и стана много бързо за работа. Другият път слагай с купата във фризера и ще стане.
ИзтриванеЦелувки и от мен миличка!
И аз я харесах при Живето.
ОтговорИзтриванеИ твоята е много примамлива, Зиче.
И с много весела украса :)
Поздрави и хубави почивни дни!
Заслужава си Ели да се опита ,много сполучлива!
ИзтриванеПрекрасни почивни дни и на теб!
Хубава торта си приготвила ,Здравче!
ОтговорИзтриванеГледам,чета....,а това парченце неустоимо ме привлича. :)
Поздрави и хубава вечер!
Почерпи се Мире щом те привлича парчето :))))
ИзтриванеБлагодаря и прекрасна вечер!
Здравче, наистина е изкушение!
ОтговорИзтриванеДобре сте се подсладили за празниците!
Хубава вечер!
Тили дечицата много и се радваха че е с цветни бонбонки и с пурички.
ИзтриванеПрекрасна вечер и на теб и хубави почивни дни!
Me encanta su torta luce muy bonita y exquisita,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Росита за милите думи!
ИзтриванеПрегръдки и целувки от България!
Наистина е страхотна, аз също я правих, да видим кога ще й дойде ред за пускане:)Хубав уикенд , Зиче!
ОтговорИзтриванеТраянче, насладихте се и вие на този разкош нали? :)))
ИзтриванеХубави почивни дни мил!
Изглежда наистина изкусително, Зиче!
ОтговорИзтриванеПоздрави! Слънчеви и усмихнати дни!
Благодаря Гери!
ИзтриванеПрекрасен да е денят и на теб!
Разкошно и неустоимо изглежда, Зиче! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеСърдечни благодарности за това че не ме подминаваш за да споделиш мили думи!
ИзтриванеПрекрасна вечер!
Зиче, много готина тази тортичка! Ми то и вкусна и шоколадова и красива, нямам думи да те нахваля! Как си я декорирала само! Разкошна е! Честити празници!
ОтговорИзтриванеСтрахотен вкус и много весела украса Зиче:)
ОтговорИзтриванеПропуснала съм това вълшебство при Ирина и без малко и при теб да го пропусна, а ми предстои правене на торти идния месец:))) Много ще се замисля!!!
Хубав ден от мен и много настроение!
Много хубаво изпълнение и прекрасен избор, Здравче!
ОтговорИзтриванеАз , дето съм джаста-праста и все ги стъкмисвам тортите,направих тортата по рецептата, а блатчето съм го експлоатирала много.
Усмивка, прегръдка и пожелание за хубав ден!