Рецептата е от Иван Пейчев
Добър апетит с Peych!
Това е, онзи мармалад който продаваха на калъпи в магазините и режеха от него кой колкото иска.
Стана същият ,ароматен и безумно вкусен.
Пектина купих от аптеката и да ви кажа върши чудеса със сладкото.
Продукти:
1 кг сини сливи /измити и изчистени от костилките/,
1 кг. различни видове ябълки /зелени, червени/, измити и почистени от семенната част,
1 кг захар,
1 с.л. пектин
1бр. ванилия по желание /може и малко настъргана лимонова кора или лист индрише.(аз сложих индрише)
Приготвяне:
Нарязаните и почистени плодове слагаме в дълбока тенджера, наливаме 500мл. студена вода и добавяме ароматизатори по желание.
Варим на умерен огън под похлупак докато омекнат – около 45мин.
След това пасираме всичко и прецеждаме през цедка.(АЗ САМО ПАСИРАХ то не остава нищо за прецеждане, ако е хубав пасатора )
Трябва да се получи каша с гъстотата на боза.
Връщаме в тенджерата ДОБАВЯМЕ ЗАХАРТА ОБЪРКАНА С ПЕКТИНА и варим 25 мин на силен огън, при постоянно бъркане.
Като започне да пръска сместа, намаляваме на умерен /слаб/ огън и доваряваме още 45-60мин..
Трябва да се получи гъста консистенция – като се бърка с бъркалката да прави черта по дъното на съда в който се вари. Или сместа да пада от лъжицата на «едри парцали», а не на струйка. Насипете пестила в бурканчета, запечатайте и оставете да стегне.
Можете да го насипете в някаква форма, оставете го да изстине и покрийте плътно с пергаментова хартия.
Оставете на тъмно, сухо и хладно място за съхранение.
Този пестил може да се направи със плодове по ваш избор....
ябълки, круши, ягоди ,череши, сливи ,и всичко каквото се сетите.
Зиче, при Ванчето го гледах, сега и при теб... Милост нямате с този пестил, прекрасен е и твоят!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Е приятелко моя, мислех ,че няма да правя сладка вече , но ти направо ме уби с този пестил! Тези дни ще ида да си купя сливи и ще се пробва. Изглежда УМОПОМРАЧИТЕЛНО както всичко което правиш! Много целувки от мен!
ОтговорИзтриванеЧудесен се е получил-как да не го направя и аз?
ОтговорИзтриванеХубав ден и целувки от мен,миличка....
Благодаря за рецептата! Получи се, ароматизирах с ванилия и лимонови корички, уникален е. Пак благодаря
ОтговорИзтриванеМного се радвам че съм била полезна! Да ви е сладко!
ИзтриванеAz go napravih, kolko vreme trqbva da stoi za da stegne? I moje li v hladilnik?
ОтговорИзтриванеВсичко може ..стяга като изстине .
ИзтриванеТази рецепта не се казва пестил, а Желе. Желе се прави и от дюли, като не се използва пектин. В дюлите има достатъчно пектин за да се стегне желето. Само трябва повече да се вари. Получава се чудесно сладко.
ОтговорИзтриванеот ПАТРЕШ за ПАТРЕШ Тази рецепта съм я взела от източник и така е наречена. Колкото до желето ,ами не мога да се съглася с вас няма нищо общо със желе а си е по близко до гъст мармалад.
ИзтриванеНо мисля че не е толкова проблема в името важно е да е вкусно.
Желе от дюли съм правила и то се прави единствено от изрезките и семената част.
Хубав и прекрасен ден ви пожелавам.
Много е хубав и много го обичам особено шипковия,а сега вече го продават в нашия магазин и го режат в пластмасови кутийки за по 1 левче,но е по мек .не е точно като ланския ,Зичеееее,върна ме в детството ,радвам се за което
ОтговорИзтриване