![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqd7yofpky1auf5eNh8ZrPH6KPD8b9oeBxV2Jdc6uQI5N1SKr7D9GBmQM92iHsgxhkYN17X2VM-TxntHHJVKA8vISOoF73ZNBBpMuXQ2zAZBr_c6r1f9l3Bic5358MxGI95Wgu65VpD4wO/s640/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00643.jpg)
Рецептата е от Иван Пейчев
Добър апетит с Peych!
Това е, онзи мармалад който продаваха на калъпи в магазините и режеха от него кой колкото иска.
Стана същият ,ароматен и безумно вкусен.
Пектина купих от аптеката и да ви кажа върши чудеса със сладкото.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEis81MLlZOpvLaoV7OhJDRswJyrlZg0fgltmCMvdGOfV2q7toUmt_sa3vqCFQDvmzCH27R9URpr2OUqi83p6425FTUHOZFP8siQVOoWwjnmk6u2t9IYfPaM31Iwg4BODL-weSDWVF0ClD4u/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00641.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9pCrjM2FZsBFnVL0ePbsTvFPSL1g6AJ8dFGxPP7xZUYK7VyRCya3AxLbfZZM0lubrkKQfTawQ0J5CMkVIbOPb8UNdvuUV52sSD4K3eO7uMozlvPytk9uZYYFFCDY8ZtuvwEjtXQi9cUlk/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00637.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDxPtfIONq6F8X_MTWUmZk5LKTmgn62cQD-m1i4aRlGkmnGJK2on865ZWVHK5DEOaZEAnUaPhm5Wcb9Ib53L2rBTTz3-Ym1LduUjg-sskPPfyrTBXWvA1Oql89ebTNcYsAcRsv0GAawe_r/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00638.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnd95C3Y8RnqCDdbI0CSVbbw-hC5HnuldHsBAAk6VE0PVYA8QHoRjR2L3x9LgyYBiTE4gOrms9XVZk3QW9JJ0_lW8IKBdapcu5bkOI36QqCr875ESrHT1znbqQK0rZyXROvSQ-8tfkeLM0/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00636.jpg)
Продукти:
1 кг сини сливи /измити и изчистени от костилките/,
1 кг. различни видове ябълки /зелени, червени/, измити и почистени от семенната част,
1 кг захар,
1 с.л. пектин
1бр. ванилия по желание /може и малко настъргана лимонова кора или лист индрише.(аз сложих индрише)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjFDt5f5NmZ1YBPM6ZmCaorDyQJL9QbpnmcbZNmp60PemsWQAfH0a14sAUDVWFTpvGJ4txjFrW4wtfALaIZXpRZDBncDK8f1tgEw3kKZcYRmR6qujKKeRKik3lpyILAlz_8-xAXazB3525p/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00639.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-jNJjVOQnqK8XeELfQcl9vR5jaLwTtgorWoZUphf3a5c7R1HbCKX3smFOg84htrQQJ0bEp-JC55IGyOtdRbwCg6nFzCDjACL4sLMGCjBgMei-Bkonev1iDcapG1G0vsI-9yIxMUyGvNGW/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00640.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWO2Yhl-BbMLiq6IJFtjaMUcM-7py-891T1EAVrQXKIOecqJ1zCZ0g3OGS-3kXYyL1V7E33S4gg8wzOUR2GL5buoKa2YIH7TP2DyvFiGSkOYrrgfIq0hQ-EOx1e1VTw5eWm6ZTYa4cZ1fl/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00644.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5z6zaAb80HfyE5exYqAChEX0S-lgCAzYvR3ePyhYdcXgomya7UIv0XuOhYH0pT-92bH0ylGkI-Fi4zVmdtuNhUiulbWR13TYt8COQpCOkI5QDHSoIgb3NayPvEAk0CGlSGyEkrdPYQ40s/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00645.jpg)
Приготвяне:
Нарязаните и почистени плодове слагаме в дълбока тенджера, наливаме 500мл. студена вода и добавяме ароматизатори по желание.
Варим на умерен огън под похлупак докато омекнат – около 45мин.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8-W5lNhOTBBAeBBIuqvtCRN7MTRwoDq5BT8Pk3RN2DYIStP_X1EnF6PkJMJyRLakDMclkTwZ76Hw6kpj7AbF3TyR-kaNk_Nnq76miHE_V_2mBLi7hVZAOV-6lZiAITPUOyyllIS0OKWXI/s640/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00633.jpg)
След това пасираме всичко и прецеждаме през цедка.(АЗ САМО ПАСИРАХ то не остава нищо за прецеждане, ако е хубав пасатора )
Трябва да се получи каша с гъстотата на боза.
Връщаме в тенджерата ДОБАВЯМЕ ЗАХАРТА ОБЪРКАНА С ПЕКТИНА и варим 25 мин на силен огън, при постоянно бъркане.
Като започне да пръска сместа, намаляваме на умерен /слаб/ огън и доваряваме още 45-60мин..
Трябва да се получи гъста консистенция – като се бърка с бъркалката да прави черта по дъното на съда в който се вари. Или сместа да пада от лъжицата на «едри парцали», а не на струйка. Насипете пестила в бурканчета, запечатайте и оставете да стегне.
Можете да го насипете в някаква форма, оставете го да изстине и покрийте плътно с пергаментова хартия.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAH0TSWkN-AhtLyQE5zxISCcORGoSzt_WlLyC4fRBJkMPvzXH9Gq1CL1ET9QqrYjl_A435ZUFsSl7gFrOB6YAM2DJSv4X-0jexIyOzPEjdF0M6kectXGgNLTGF09_LLYbyCltA1OdOh4nV/s640/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00635.jpg)
Оставете на тъмно, сухо и хладно място за съхранение.
Този пестил може да се направи със плодове по ваш избор....
ябълки, круши, ягоди ,череши, сливи ,и всичко каквото се сетите.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjftaTQ1XXtWfnogkmXUD2thMAVYtnOvN6Kv4s0kDxu2EEs9oN0BzK1dB6-GrhUhbPUZzDhejFl-3B2VYv62UiCOEyANyLkUhN0uvZtB7CiyqmYuIgbB65TCdIB3OCgALIMIeDgsGENAYbT/s640/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00646.jpg)
Зиче, при Ванчето го гледах, сега и при теб... Милост нямате с този пестил, прекрасен е и твоят!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Е приятелко моя, мислех ,че няма да правя сладка вече , но ти направо ме уби с този пестил! Тези дни ще ида да си купя сливи и ще се пробва. Изглежда УМОПОМРАЧИТЕЛНО както всичко което правиш! Много целувки от мен!
ОтговорИзтриванеЧудесен се е получил-как да не го направя и аз?
ОтговорИзтриванеХубав ден и целувки от мен,миличка....
Благодаря за рецептата! Получи се, ароматизирах с ванилия и лимонови корички, уникален е. Пак благодаря
ОтговорИзтриванеМного се радвам че съм била полезна! Да ви е сладко!
ИзтриванеAz go napravih, kolko vreme trqbva da stoi za da stegne? I moje li v hladilnik?
ОтговорИзтриванеВсичко може ..стяга като изстине .
ИзтриванеТази рецепта не се казва пестил, а Желе. Желе се прави и от дюли, като не се използва пектин. В дюлите има достатъчно пектин за да се стегне желето. Само трябва повече да се вари. Получава се чудесно сладко.
ОтговорИзтриванеот ПАТРЕШ за ПАТРЕШ Тази рецепта съм я взела от източник и така е наречена. Колкото до желето ,ами не мога да се съглася с вас няма нищо общо със желе а си е по близко до гъст мармалад.
ИзтриванеНо мисля че не е толкова проблема в името важно е да е вкусно.
Желе от дюли съм правила и то се прави единствено от изрезките и семената част.
Хубав и прекрасен ден ви пожелавам.
Много е хубав и много го обичам особено шипковия,а сега вече го продават в нашия магазин и го режат в пластмасови кутийки за по 1 левче,но е по мек .не е точно като ланския ,Зичеееее,върна ме в детството ,радвам се за което
ОтговорИзтриване