Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
петък, 28 февруари 2014 г.
Тесто за всичко или както аз го наричам хладилно тесто
Чак сега се сетих ,че това тесто не съм го публикувала в блога а е толкова удобно за една домакиня да си има тесто във хладилника и да си вади от него и приготвя всякакви вкусотии .
Та ето го за ваше улеснение да си го имате и вие.
ПРОДУКТИ
250мл 1ч.ч. -кисело мляко,
250мл 1ч.ч.-прясно мляко,
250мл 1ч.ч.- хладка вода,
1 кубче -мая ,или две сухи
1 с.л.- сол,
2-3 с.л. -захар,
1 ч.л.- оцет,
1 ч.л. -сода,
4 с.л. - зехтин или олио
около 1,000 кг. - 1.200 брашно.
ПРИГОТВЯНЕ
Разтварям маята в топлата водичка и всичко омесвам много добре на средно меко тесто.
Правя тестото на топка.
Намазвам един голям полиетиленов плик с олио и в него слагам тестото.
Завързвам го добре и го поставяме в хладилника, където увеличава обема си.
Много удобно за употреба ,издържа почти една седмица в хладилника, вечер можеш да си го замесиш и сутринта имаш готово тесто и си правиш закуска.
От него може да се приготвят мекици, пърленки, пържени колаци ,тутманици, пити, хляб и пържени банички...
А това са пърленките
Така ги оформям ,захлупвам от двете страни и ги пека в тефлонов тиган ,/може на оребрен тиган или на скара/
Също и чисти ,без сирене се разточват на тънко и се пекат.
Още топли се мажат само с масло или с чесново масло.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Бързи и вкусни закуски ще си правим с това тесто,щом може и от вечерта да се направи.Удобно е-благодаря ти,Зиче!
ОтговорИзтриванеЖиве ти сега си се отдала на сладкарството но опитай го и това тесто много лесно и удобно е особено децата с тези пърленки топли преди ядене се изтрепват а мекиците стават невероятни и те...
ИзтриванеДнес си мислех за гевречетата, които продават пред спирката на метрото и си търсех рецепта за тесто, което да съхранявам няколко дни в хладилника. Благодаря, че я сподели точно навреме:)
ОтговорИзтриванеПриятен уикенд!
Радвам се много Краси ,че съм помогнала опитай и съм сигурна ,че ще останете доволна! Днес на доста дами май им помогнах защото и те като Вас тъкмо търсили такава рецепта ,а и тези дни почивни ще ви улесни за закуските.
ИзтриванеХубави почивни дни от мен!
Чудесно предложение, мила!Честита Баба Марта ! Бъдете румени и засмени, бели и червени!
ОтговорИзтриванеБеше известно като "Универсално тесто". Много удобно!
ОтговорИзтриванеЧестота Баба Марта, Здравче!
Изключително съм доволна от тестото вече три години само него си приготвям. Благодаря много за рецептата!!!
ОтговорИзтриванеРАДВАМ СЕ ,ЧЕ СЪМ ПОМОГНАЛА!
ИзтриванеЗдравейте.искам да попитам след като се извади тестото от хладилника нужно ли е да се остави да втаса,или може веднага да се работи с него.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Трябва да втаса на топло иначе трудно се обработва.
ОтговорИзтриване