Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
четвъртък, 14 април 2022 г.
Козуначени плитки,........Козунак,Козуначено руло
Рецептата е на Цветана Божкова от една кулинарна група във ФБ.
Благодаря от сърце за чудната рецепта.
В къщи също ще станат традиция да си ги правим.
Това е нейната рецепта която снимах.
Ето и моята рецепта с малки изменения
5бр.-яйца
300мл.-пр.мляко
1 кубче -мая или 2бр. суха на Йоткер
7с.л. с връх -захар /аз сложих в тестото захар, защото обичаме сладичко ,но може и повече да сложите ако правите козунак и не овалвате във захар , търпи още поне 2с.л. захар/
1ч.ч.-200мл. - олио
настъргана лимонена кора
Брашно за меко тесто около 1кг.до 1,300 кг./
Приготвих така:
Активирах маята с част от прясното мляко
Прибавих яйцата разбърках,после половината олио и отново разбърках.
Започнах да сипвам по малко брашно, и бърках с дървена лъжица.
Когато вече не може да се бърка го изсипах на плота и започнах да меся с ръце ,като прибавях брашно докато тестото стана средно меко и да не лепне.Когато си пипнете мекото на ухото така и тестото трябва да е меко.
Тогава започнах да слагам по малко олио и да разтягам и захлупвам тестото и така докато пое всичкото олио. Бих тестото в плота 50 пъти и оставих за 10 мин. да отдъхне.
Тогава направих един дълъг фитил и нарязах на парчета от около 50гр.
Всяко парче направих на фитил със мазни ръце и хубаво усуках.Тогава направих всяко фитилче на плитка.
В плоска чиния наръсих захар и хубаво овалях плитките във него.
Сложих ги във тава постлана със хартия за печене.
Оставих отново да втасат.
Пекох на второ ниво в загряна фурна на 160 градуса.
Тъй като тестото стана много и реших да експериментирам и други неща да направя с него.
Каквото се сетите това си направете и е много лесно за работа и не изисква толкова много месене както е при козунаците.
Направих едни малко топки като козуначета от тестото
ето как се правят
Направих от същото тесто и един голям козунак.
Също така и едно руло с мармалад от дюли и счукани орехи.
Стана безумно вкусно ,рулото!!!
~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога, моля посочете линк към съответната публикация!~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Чудесна рецепта, Зиче! Светли Великденски празници!
ОтговорИзтриванеНаистина станаха супер и ме отърваха да правя курабии ....Весели и щастливи празници и на Вас ,Бони!
ОтговорИзтриване