НАИСТИНА ГОРЕЩО ВИ Я ПРЕПОРЪЧВАМ, ЛЕСНИ И БЪРЗИ!
ЗА ВКУС И КОНЦИ НЯМА ДА ГОВОРИМ !
Памук меки, нежни, вкусни и на МНОГО "КОНЦИ"!
Продукти за тестото:
200 мл.- топличко прясно мляко,
3 -яйца,(1 белтък за намазване)
2 с.л.- кисело мляко, в млякото 1 равна кафена лъжичка бакпулвер, да шупне
50мл.- олио, или масло
4с.л.с връх- захар, (може и повече 7с.л.- захар, + и с по малко Суитли 1с.л.)
2с.л.- течен подсладител Суитли
(ако не искате със Суитли слагате 250,-300гр. захар, но да знаете, че когато е със повече захар, тестото втасва много бавно)
щипка-сол,
настъргана кора на един лимон
настъргана кора на един портокал
1бр./7гр./- суха мая,или 1/2 кубче жива
брашно ми отиде около +,- 900гр.
/използвах брашно от мелница,... На София МЕЛ за баница е много хубаво за козунаци/
Още Ви трябва:
100мл.- олио за вкарване в тестото при месене
олио за намазване на формите в които ще се печат козунаците.
Накиснах 1 пакет -стафиди в ликьор от вишни
1 пакет шоколадови капки
Всеки преценя какво да сложи в козунака.
Приготвяне:- месене на ръка
За тези които месят на ръка запрятат ръкави :) и започват да месят.
Също така може да си помогнете и използвате, спираловидните бъркалки на миксера ,които са за тесто и с тях става.
Правите си кладенче и слагате всички продукти ,БЕЗ 100мл.- мазнина и започва да се меси. Може и към мокри те продукти по малко да сипва те брашното в което сте объркал сухата мая. Ако е жива маята, предварително, рразтворете в леко, затопленото мляко. Месенето на ръка ще ви отнема малко по дълго от това да месите питка около 10мин.
Когато тестото е гладко и меко започвам-
Вкарването на мазнината КОГАТО СЕ МЕСИ НА РЪКА: -
(100мл. олиото което е за вкарване в тестото)започнах- кафена лъжичка по лъжичка да прибавям мазнината, като месих енергично и леко разтеглях с длан, тестото.
Изчаквах ОЛИОТО да се усвои и тогава сипвах другата лъжичка с мазнина ,докато поеме всичкото олио.
Завих с кърпи да постои да се отпусне и леко да втаса около 15 мин.
Месене в хлебопекарна става така:
Сложих всички продукти в хлебопекарната и започнах да меся на бързата програма.
Месих 15 мин. после спрях програмата и месих още 15 мин.
Третият път когато пуснах програмата започнах кафена лъжичка по лъжичка да прибавям мазнината 50мл-олио което е към продуктите, като изчаквах да се усвои и тогава сипвах другата лъжица с мазнина ,докато поеме всичката мазнина.
Оставих така в хлебопекарната, докато приготвя и намажа формите в които ще пека.
През това време тестото се беше отпуснало.
Изсипах тестото на плота.
От тук нататък е следващата стъпка за тестото от машината:
Изсипах тестото на плота.
Намазах си ръцете с олиото и започнах да бия и захлупвам тестото или навивам на руло и пак бия.
Така поне 15 мин. и винаги с намазнени ръце,докато се усвои всичкото олио-100мл.
Оставих тестото да се отпусне докато си намажа формите с мазнина в които ще пека.
ОФОРМЯНЕ НА КОЗУНАКА
Направих 12 бр. в алуминиеви, еднократни форми за мъфини.
Сложих във фурната покрити с кърпа на 40 градуса да втасват.
Така процедирах и с останалата по голяма част тесто, докато втасват малките във фурната.
Разделих останалото тесто на 2 От всяко парче направих по 3 еднакви фитила от него, във всеки фитил вкарах стафидите и шоколадовите капки. Сплетох на плитка и сложих плитката във форма за кекс Кръглите сплетени на топка в глинена купичка.
.
Оставих на плота да втаса завито с кърпа,да може по бавно да втаса докато изпека малките. Когато удвоиха обема си намазах с леко разбит белтък и поръсих със едра захар.
Пекох козунаците на 175-180 градуса.
Внимавайте само да не ги препечете,за да не станат сухи.
За това печете на по слаба фурна ,за да могат хубаво да се изпекат и отвътре.
Козунака трябва да остане влажен за да е вкусен.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook >
Също така и в Instagram
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!
ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Няма коментари:
Публикуване на коментар