Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

четвъртък, 14 април 2022 г.

🌺 МЪФИН КОЗУНАЧЕТА И КОЗУНАК - 2022 🌺

Този Великден отново си замесих моята рецептата от миналата, защото наистина е перфектна и много сполучлива. 
 НАИСТИНА ГОРЕЩО ВИ Я ПРЕПОРЪЧВАМ, ЛЕСНИ И БЪРЗИ! 
ЗА ВКУС И КОНЦИ НЯМА ДА ГОВОРИМ ! 
Памук меки, нежни, вкусни и на МНОГО "КОНЦИ"! 

  Продукти за тестото: 
200 мл.- топличко прясно мляко, 
 3 -яйца,(1 белтък за намазване) 
 2 с.л.- кисело мляко, в млякото 1 равна кафена лъжичка бакпулвер, да шупне
 50мл.- олио, или масло
 4с.л.с връх- захар, (може и повече захар 7с.л. по малко Суитли 1с.л.) 
2с.л.- течен подсладител Суитли 
(ако не искате със Суитли слагате 250,-300гр. захар, но да знаете, че когато е със повече захар, тестото втасва много бавно) 
щипка-сол, 
настъргана кора на един лимон 
настъргана кора на един портокал
 1бр./7гр./- суха мая,или 1/2 кубче жива 
 брашно ми отиде около +,- 900гр.
/използвах брашно от мелница,... На София МЕЛ за баница е много хубаво за козунаци/ 

  Още Ви трябва: 
100мл.- олио за вкарване в тестото при месене 
 олио за намазване на формите в които ще се печат козунаците. 
 Накиснах  1 пакет -стафиди в ликьор от вишни
1 пакет шоколадови капки
Всеки преценя какво да сложи в козунака.

  Приготвяне:- месене на ръка 
За тези които месят на ръка запрятат ръкави :) и започват да месят. 
 Също така може да си помогнете и използвате, спираловидните бъркалки на миксера ,които са за тесто и с тях става. 
 Правите си кладенче и слагате всички продукти ,БЕЗ 100мл.- мазнина и започва да се меси. Може и към мокри те продукти по малко да сипва те брашното в което сте объркал сухата мая. Ако е жива маята, предварително, рразтворете в леко, затопленото мляко. Месенето на ръка ще ви отнема малко по дълго от това да месите питка около 10мин. 
 Когато тестото е гладко и меко започвам- 
  Вкарването на мазнината КОГАТО СЕ МЕСИ НА РЪКА: - (100мл. олиото което е за вкарване в тестото)започнах- кафена лъжичка по лъжичка да прибавям мазнината, като месих енергично и леко разтеглях с длан, тестото. 
 Изчаквах ОЛИОТО да се усвои и тогава сипвах другата лъжичка с мазнина ,докато поеме всичкото олио. 
 Завих с кърпи да постои да се отпусне и леко да втаса около 15 мин.
 
  Месене в хлебопекарна става така: 
Сложих всички продукти в хлебопекарната и започнах да меся на бързата програма. 
 Месих 15 мин. после спрях програмата и месих още 15 мин. 
 Третият път когато пуснах програмата започнах кафена лъжичка по лъжичка да прибавям мазнината 50мл-олио което е към продуктите, като изчаквах да се усвои и тогава сипвах другата лъжица с мазнина ,докато поеме всичката мазнина. 
 Оставих така в хлебопекарната, докато приготвя и намажа формите в които ще пека. 
 През това време тестото се беше отпуснало. 
Изсипах тестото на плота. 

  От тук нататък е следващата стъпка за тестото от машината: 
Изсипах тестото на плота. 
 Намазах си ръцете с олиото и започнах да бия и захлупвам тестото или навивам на руло и пак бия. 
 Така поне 15 мин. и винаги с намазнени ръце,докато се усвои всичкото олио-100мл. 
 Оставих тестото да се отпусне докато си намажа формите с мазнина в които ще пека. 

  ОФОРМЯНЕ НА КОЗУНАКА Направих 12 бр. в алуминиеви, еднократни форми за мъфини. 
 Сложих във фурната покрити с кърпа на 40 градуса да втасват. 
 Така процедирах и с останалата по голяма част тесто, докато втасват малките във фурната. 
Разделих останалото тесто на 2 От всяко парче направих по 3 еднакви фитила от него, във всеки фитил вкарах стафидите и шоколадовите капки.   Сплетох на плитка и сложих плитката във форма за кекс Кръглите сплетени на топка в глинена купичка. . 
 Оставих на плота да втаса завито с кърпа,да може по бавно да втаса докато изпека малките. Когато удвоиха обема си намазах с леко разбит белтък и поръсих със едра захар. 
 Пекох козунаците на 175-180 градуса. 
 Внимавайте само да не ги препечете,за да не станат сухи. 
За това печете на по слаба фурна ,за да могат хубаво да се изпекат и отвътре. 
Козунака трябва да остане влажен за да е вкусен.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 
Ако Ви харесват моите рецепти , може да ме следите и във Facebook > 
 Също така и в Instagram  
 ”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога, моля посочете линк към съответната публикация! ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!! 
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

Няма коментари:

Публикуване на коментар