Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

неделя, 3 април 2022 г.

✨ Козунак обикновен и шоколадов - 2022 ✨



Всяка година си казвам, че няма да  правя повече рецепти за козунаци , но не става,  ръцете винаги ме сърбят преди Великден да опитам нова рецепта и дали ще се получи.
Ами и тази се получи, пухкав и нежен, много вкусен и на памук конци!



Продукти за 1 много голям козунак,или 2 по малки, /в случая един среден и един малък/
 
3бр.-яйца/като единият жълтък отделих за намазване
 1/2 мая- жива или 1 сухи от 7 гр. 
 200гр- кисело мляко 
 100гр.-прясно мляко 
 3 с.л.- олио 
 1/2 равна ч.л.- бакпулвер 
 50мл.- олио, 
 5с.л.с връх- захар, (може и повече  7с.л. захар, и с по малко Суитли- 1с.л.) 
2с.л.- течен подсладител Суитли (ако не искате със Суитли слагате 250- 300гр. захар, но да знаете, че когато е със повече захар, тестото втасва много бавно) 
щипка-сол, 
 настъргана кора на един лимон 
около +,- 1кг - брашно за меко тесто 

  Още Ви трябва: 70мл.- олио за вкарване в тестото при месене олио за намазване на формите в които ще се печат козунаците. 
 Накиснах сушени плодове -стафиди, сухи кайсии, в малко ликьор от вишни локум 1 кутия нарязах на малки парчета Всеки преценя какво да сложи във козунака. Аз този път нищо не сложих, понеже беше пробна рецепта. 

  Приготвяне:- месене на ръка 
 За тези които месят на ръка запрятат ръкави :) и започват да месят. 
 Също така може да си помогнете и използвате, спираловидните бъркалки на миксера ,които са за тесто и с тях става. 
 Правите си кладенче и слагате всички продукти ,БЕЗ 70мл.- мазнина и започва да се меси. Месенето на ръка ще ви отнема малко по дълго от това да месите питка около 10мин. 
 Когато тестото е гладко и меко започвам- Вкарването на мазнината КОГАТО СЕ МЕСИ НА РЪКА: - (70мл. олиото което е за вкарване в тестото)започнах- кафена лъжичка по лъжичка да прибавям мазнината, като месих енергично и леко разтеглях с длан, тестото. 
 Разтеглях и месих докато ОЛИОТО се усвои и тогава сипвах другата лъжичка с мазнина ,докато поеме всичкото олио. Завих с кърпи да постои да се отпусне и леко да втаса около 15 мин. 

  Месене в хлебопекарна става така: 
 Сложих всички продукти в хлебопекарната и започнах да меся на бързата програма. Месих 15 мин. после спрях програмата и месих още 15 мин. Третият път когато пуснах програмата започнах кафена лъжичка по лъжичка да прибавям мазнината 50мл-олио което е към продуктите, като изчаквах да се усвои и тогава сипвах другата лъжица с мазнина ,докато поеме всичката мазнина. Оставих така в хлебопекарната, докато приготвя и намажа формите в които ще пека. През това време тестото се беше отпуснало. Изсипах тестото на плота. 

  От тук нататък е следващата стъпка за месене в машина: 
Изсипах тестото на плота. Намазах си ръцете с олиото (от това 70мл) , и започнах да бия и захлупвам тестото или навивам на руло и пак бия. Така поне 15 мин. и винаги с намазнени ръце,докато се усвои всичкото олио-70мл. Оставих тестото да се отпусне докато си намажа формите с мазнина в които ще пека. 

  ОФОРМЯНЕ НА КОЗУНАКА 
Разделих тестото на две топки..... Едната 3/4 от тестото за козунака и 1/4 останалото парче което ще е за рулото. Топката за козунака разделих на 3 топки и всяка направих на дебели фитили. Сплетох на плитка и поставих във формата за кекс предварително намазани с олио или застлана с хартия за печене. Сложих във фурната покрити с кърпа на 40 градуса да втасват. 
  Изисква се търпение за втасването поне час и половина, два, защото тестото е със много захар и втасва много бавно. За това хубаво изчаквайте да удвои обема си колкото и време е нужно в случая. Когато удвоиха обема си намазах с леко разбит белтък и поръсих със едра захар. 
 Пекох козунаците на 175-180 градуса. 
  
  ЗА тъмният козунак: 
използвах: 
 сладко от грозде 
шоколадови капки 
смлени орехи 
Вие може да използвате каквато искате плънка, аз в момента това имах в наличност. Сладкото изсипах в гевгира и хубаво измих гроздета да останат само плодовете без сока. Подсуших със домакинска хартия хубаво зърната и поръсих с брашно да се набрашнят да оберат влагата. 
1/4 от тестото  обърках със гроздето шоколадовите капки и смлените орехи. 
От топлината на ръцете ми капките се разтопиха и станаха като течен шоколад и се оцвети шоколадово.
Разделих на 3 части и направих фитили и сплетох на плитка.
Тогава сложих във формата застлана с хартия за печене. 
 Сложих във фурната покрити с кърпа на 40 градуса да втасват заедно с белият козунак. 
  Изисква се търпение за втасването поне час и половина, два, защото тестото е със много захар и втасва много бавно. За това хубаво изчаквайте да удвои обема си колкото и време е нужно в случая. 
 Когато удвоиха обема си намазах с леко разбит белтък и поръсих със едра захар. 
 Пекох козунака и рулото заедно на 180 градуса 
Внимавайте само да не ги препечете,за да не станат сухи. За това печете на по слаба фурна ,за да могат хубаво да се изпекат и отвътре. Козунака трябва да остане влажен за да е вкусен.

”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 
Ако Ви харесват моите рецепти , може да ме следите и във Facebook > 
 Също така и в Instagram  
 ”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога, моля посочете линк към съответната публикация! ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!! 
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

Няма коментари:

Публикуване на коментар