Всяка година си казвам, че няма да правя повече рецепти за козунаци , но не става, ръцете винаги ме сърбят преди Великден да опитам нова рецепта и дали ще се получи.
Ами и тази се получи, пухкав и нежен, много вкусен и на памук конци!
3бр.-яйца/като единият жълтък отделих за намазване/
1/2 мая- жива или 1 сухи от 7 гр.
200гр- кисело мляко
100гр.-прясно мляко
3 с.л.- олио
1/2 равна ч.л.- бакпулвер
50мл.- олио,
5с.л.с връх- захар, (може и повече 7с.л. захар, и с по малко Суитли- 1с.л.)
2с.л.- течен подсладител Суитли (ако не искате със Суитли слагате 250- 300гр. захар, но да знаете, че когато е със повече захар, тестото втасва много бавно)
щипка-сол,
настъргана кора на един лимон
около +,- 1кг - брашно за меко тесто
Още Ви трябва:
70мл.- олио за вкарване в тестото при месене
олио за намазване на формите в които ще се печат козунаците.
Накиснах сушени плодове -стафиди, сухи кайсии, в малко ликьор от вишни локум 1 кутия нарязах на малки парчета Всеки преценя какво да сложи във козунака.
Аз този път нищо не сложих, понеже беше пробна рецепта.
Приготвяне:- месене на ръка
За тези които месят на ръка запрятат ръкави :) и започват да месят.
Също така може да си помогнете и използвате, спираловидните бъркалки на миксера ,които са за тесто и с тях става.
Правите си кладенче и слагате всички продукти ,БЕЗ 70мл.- мазнина и започва да се меси. Месенето на ръка ще ви отнема малко по дълго от това да месите питка около 10мин.
Когато тестото е гладко и меко започвам-
Вкарването на мазнината КОГАТО СЕ МЕСИ НА РЪКА: -
(70мл. олиото което е за вкарване в тестото)започнах- кафена лъжичка по лъжичка да прибавям мазнината, като месих енергично и леко разтеглях с длан, тестото.
Разтеглях и месих докато ОЛИОТО се усвои и тогава сипвах другата лъжичка с мазнина ,докато поеме всичкото олио.
Завих с кърпи да постои да се отпусне и леко да втаса около 15 мин.
Месене в хлебопекарна става така:
Сложих всички продукти в хлебопекарната и започнах да меся на бързата програма.
Месих 15 мин. после спрях програмата и месих още 15 мин.
Третият път когато пуснах програмата започнах кафена лъжичка по лъжичка да прибавям мазнината 50мл-олио което е към продуктите, като изчаквах да се усвои и тогава сипвах другата лъжица с мазнина ,докато поеме всичката мазнина.
Оставих така в хлебопекарната, докато приготвя и намажа формите в които ще пека.
През това време тестото се беше отпуснало. Изсипах тестото на плота.
От тук нататък е следващата стъпка за месене в машина:
Изсипах тестото на плота.
Намазах си ръцете с олиото (от това 70мл) , и започнах да бия и захлупвам тестото или навивам на руло и пак бия.
Така поне 15 мин. и винаги с намазнени ръце,докато се усвои всичкото олио-70мл.
Оставих тестото да се отпусне докато си намажа формите с мазнина в които ще пека.
ОФОРМЯНЕ НА КОЗУНАКА
Разделих тестото на две топки.....
Едната 3/4 от тестото за козунака и 1/4 останалото парче което ще е за рулото.
Топката за козунака разделих на 3 топки и всяка направих на дебели фитили.
Сплетох на плитка и поставих във формата за кекс предварително намазани с олио или застлана с хартия за печене.
Сложих във фурната покрити с кърпа на 40 градуса да втасват.
Изисква се търпение за втасването поне час и половина, два, защото тестото е със много захар и втасва много бавно.
За това хубаво изчаквайте да удвои обема си колкото и време е нужно в случая.
Когато удвоиха обема си намазах с леко разбит белтък и поръсих със едра захар.
Пекох козунаците на 175-180 градуса.
ЗА тъмният козунак:
използвах:
сладко от грозде
шоколадови капки
смлени орехи
Вие може да използвате каквато искате плънка, аз в момента това имах в наличност.
Сладкото изсипах в гевгира и хубаво измих гроздета да останат само плодовете без сока.
Подсуших със домакинска хартия хубаво зърната и поръсих с брашно да се набрашнят да оберат влагата.
1/4 от тестото обърках със гроздето шоколадовите капки и смлените орехи.
От топлината на ръцете ми капките се разтопиха и станаха като течен шоколад и се оцвети шоколадово.
Разделих на 3 части и направих фитили и сплетох на плитка.
Тогава сложих във формата застлана с хартия за печене.
Сложих във фурната покрити с кърпа на 40 градуса да втасват заедно с белият козунак.
Изисква се търпение за втасването поне час и половина, два, защото тестото е със много захар и втасва много бавно.
За това хубаво изчаквайте да удвои обема си колкото и време е нужно в случая.
Когато удвоиха обема си намазах с леко разбит белтък и поръсих със едра захар.
Пекох козунака и рулото заедно на 180 градуса
Внимавайте само да не ги препечете,за да не станат сухи.
За това печете на по слаба фурна ,за да могат хубаво да се изпекат и отвътре. Козунака трябва да остане влажен за да е вкусен.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook >
Също така и в Instagram
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!
ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Няма коментари:
Публикуване на коментар