Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

четвъртък, 14 ноември 2019 г.

Топчета от кисело мляко – лабане



Предлагам ви една много стара рецепта за топчета от кисело мляко.
Тези топчета от кисело мляко са познати в някой държави като сирене Лабане или Лабне.
Има различни начини за приготвянето им и всички те са много вкусни.
Това сирене се прави в Ливан, Индия и още няколко държави.

Консумира се самостоятелно или с хляб.
В Ливан се сервира с тънка питка за да се наслади човек на вкусът и аромата му.
От известно време това сирене е на почит и у нас.
На всички, които не са го правили го препоръчвам.
Има уникален специфичен вкус, който много ми допада.
Рецептата взех от тук - ДОМАШНИ ХИТРИНИ и ви я предлагам натюр, както е написана в сайта.

Продукти
*1кг. (може и повече) овче или биволско мляко,/може направо и изцедено краве/
*сол,
*лют едро счукан червен пипер (може и сухи люти чушки),
*сух риган,
*сух босилек,
*суха мащерка,
*черен пипер,зехтин (може да го замените с олио, ако не разполагате със зехтин),
*чесън.
Още: тензух и буркан с широко гърло.

Приготвяне:
Сложете киселото мляко в тензуха и го отцедете за 12-15 часа на хладно.
Добре отцеденото кисело мляко посолявате по ваш вкус.
Разбърквате и оформяте топчета от овкусеното със сол гъсто кисело мляко.
Топчетата се правят с големината на орех.
Топчетата може да оваляте в сухите подправки ако желаете и да ги сложите в буркана, след което да ги залеете със зехтина/олиото.
Аз обаче предпочитам варианта, при който топчетата от мляко остават натурални.
В буркана, в който ги слагам, добавям нарязани сухи люти чушки, добавям по 1/2 чаена лъжичка от сухите подправки, добавям сушени домати, ситно нарязан чесън и ги заливам с качествен зехтин (може и с олио но няма да е същото).
Добре е да оставите вашето Лабане да престои няколко дена в хладилник, за да се овкуси.
Моето сирене Лабане държа 8-10 дена в хладилника и тогава консумираме.
Няма да съжалявате ако си направите.
Ще се насладите на уникален вкус от Близкия изток.




.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във  Facebook
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога, 
моля посочете линк към съответната публикация!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

2 коментара:

  1. Еха, какво интригуващо ястие, страхотно е, Здравче! Задължително ще го пробвам! Благодаря за рецептата! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче,много е вкусно ,особено на филийка намазано е ммм... невероятно! Целувки и от мен!

      Изтриване