Последователи

вторник, 29 ноември 2011 г.

ТУТМАНИК - КОПРИВНИК






За сетен път се убеждавам,че това тесто на Джема е уникално за всичко .... за баници , пити ,погачи, и други глезотийки.
Всичко което съм правила до сега става уникално вкусно , пухкаво е даже и на следващият ден.
Прияде ми се нещо със коприва и тъй като си набрах пролетта и сложих във фризера реших да направя тутманит-копривник .Така го нарекох заради това ,че прилича на тутманик, а е и с коприва.:)

********************



Замесва се тесто от:
2 яйца
250 мл пр. мляко
1 и 1/2 ч.л оцет
1 с.л захар
1/2 с.л сол
1/2 кубче мая
600 гр брашно



За намазване на пластовете
мас или олио ,маргарин ,масло,зехтин ...каквото имате




За плънката
коприва ,
150 гр. - сирене
*хубаво се разбърква*



За намазване отгоре преди печене
1 цяло - яйце ,
1к.л.-зехтин,
1к.л.-прясно мляко
*хубаво се разбиват*
сусам, мак за поръсване



ПРИГОТВЯНЕ
Маята я разтварям в топлото мляко и меся средно меко тесто.
Завивам и оставям да втаса за около 10 -15 мин.(аз бърках в машината и оставих там да втаса)
След като втаса се разделя на няколко топки,(аз разделих на 4) които разточих тънко(но не като за баница).
Намазах с малко мас и зехтин кората и сложих плънка, навих на руло.
Рулата ги разрязах на три парчета .
Всяко парче цепнах по дължина до средата - не до края.
Завързах на възел.
Сложих възлите в намазана тава с мас (или застлана с пекарска хартия.)
Завих отгоре с кърпа и пъхнах във фурната на 50 градуса да втаса.
Когато удвои обема си го намазах с разбитите продукти за намазване.
Поръсих със сусам и мак.
Пекох на 180 гр до зачервяване.




Когато го натиснеш с пръст и го пуснеш тутманика си приема първоначалната форма страхотен ееее...ОПИТАЙТЕЕЕЕ...

понеделник, 28 ноември 2011 г.

ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ГЪБИ И КРОМИД





ПРОДУКТИ
500гр.-пилешки дробчета
2глави- кромид лук
1чаша 200гр.- вода
гъби независимо какви (аз използвах пънчета)
сол,чер пипер,масло + зехтин




ТАКА ГО ПРИГОТВЯМ
Размразявам дробчетата и ги измивам добре ,слагам ги в тава в която ще се пекат.
Нарязвам кромида на едри полумесеци.
Слагам солта,пипера, маслото, зехтина и гъбите.
Поливам с водата, и обърквам всичко.
Така пека на 220градуса около 30 мин.



*******НЕВЕРОЯТНО ВКУСНО И БЪРЗО*******

неделя, 27 ноември 2011 г.

ГРИС ХАЛВА СЪС СУШЕНИ ПЛОДОВЕ И ЯДКИ






ПРОДУКТИ
250гр- пшеничен грис
100гр -масло
ядки -орехи и лешници нарязани на едро
сушени плодове- сини сливи,кайсии,смокини

щипка канела,две зърна карамфил, ванилия
1ч.ч-захар
1 и 1/2 ч. ч.-вода



ПРИГОТВЯНЕ
От водата и захарта приготвям сироп и го отстранявам от огъня да поизстине.
В него прибавям щипка две канела или една пръчка канела,две зърна карамфил, ванилия.



В тенджерка или дълбок тиган слагам маслото и гриса да се по изпече да промени цвета си.
Махам от огъня и наливам сиропа като непрекъснато бъркам.
Когато се разбие хубаво без бучки, го връщам на котлона.
Ако има нужда може да добавите или да сипете по малко сироп .Преценете според гъстото която се получава.Трябва да е гъстичко.
Разсипах във формички за мъфини и в тавичка като със шпатула изравних хубаво.
После режа на порции.



Оставих да изстине поръсих с пудра захар и гарнирах с пресни и сушени плодове.
Ако прибавите и една топка сладолед ще стане още по апетитно.

събота, 26 ноември 2011 г.

СКУМРИЯ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ



ПРОДУКТИ:
2-скумрии
3-картофа на едро нарязани
2-3 чушки
1 морков на едро нарязан
1-2-кромида нарязани
3бр.-дафинов лист ,
чер пипер на зърна,
сол,зехтин



ТАКА ПРИГОТВИХ
*Измих и изчистих скумрията и цяла я сложих в подходяща тава където ще се пече.




*По между и сложих зеленчуците и подправките.



*Полях отгоре със зехтин ,малко водичка на дъното на тавичката и сложих във фурната *Пекох до готовност.
*Преди да извадите ако имате заквасена сметана сложете по малко на всяко картофче и запечете за минута ,две....става много вкусно




******* НЕВЕРОЯТНО ВКУСНО И БЪРЗО ЯСТИЕ *******

сряда, 23 ноември 2011 г.

ПРАЗЕНИК И ЛУЧНИК С КОЛБАС



Отсъствах доста време ,та чак сега се появявам с нещо тестено дано да ви хареса.
Тази рецепта е на Джема много сполучлива и вкусна стана.
Лучника с колбаса си е моя измислица ,че ми остана едно топче тесто та го направих по този начин нещо по различно.И двете баници се харесаха много и ще се правят редовно ,защото става бързо и много вкусно.
Тестото е много хубаво за работа .



Запържва се ситно нарязан 6-7 стръка праз с малко олио, посолява се , малко черен пипер ,и щипка червен пипер се прибавя ... оставя се да изстине плънката.



Замесва се тесто от:
2 яйца
250 мл пр. мляко
1 и 1/2 ч.л оцет
1 с.л захар
1/2 с.л сол
1/2 кубче мая
600 гр брашно



*Маята я разтваряме в топлото мляко и се меси средно меко тесто.
*Завиваме и оставяме да втаса .(аз направо навих празеника и тогава оставих да втаса около 40-45 мин)
*След като втаса примесваме и се разделя на няколко топки, които се разточват тънко, слага се плънка и се навиват на руло.
* Рулата се слагат в намазана тава или застлана с пекарска хартия.
*(аз оставих да втаса завито с кърпа във фурната на 50 градуса)
* (преди да включа да се пече я намазах с мазнина отгоре използвах в случая зехтин.)
* Пече се на 180 гр до зачервяване.
*Поръсва се с вода и се завива с кърпа да се задуши.



Лучената плънка е с:
две биренки нарязани на кубчета или ивици,
2-глави кромид лук
*Това се запържва до омекване на кромида и се оставя да изстине
*По същият начин се процедира както и със празеника
****





ИЗТОЧНИК

събота, 12 ноември 2011 г.

СЛАДКИШ С МАРМАЛАД ОТ ДЮЛИ




ПРОДУКТИ:
1 коф.400гр-кисело мляко
1ч.ч.-захар
2 ч.л.- сода бикарбонат /Аз слагам един бакпулвер и 1к.л.равна - сода/
1/3ч.ч.-олио
2 1/2 ч.ч.-брашно
2бр-яйца слагат се последни
1с.л.-какао
шепа стафиди
мармалад или сладко от дюли (може и друго каквото имате)
за поръсване пудра захар и какао




ПРИГОТВЯНЕ:
*Всичко се бърка и НАКРАЯ СЕ ЧУКАТ ДВЕТЕ ЯЙЦА/много е важно това да се спази/
*Сместа трябва да е малко по твърда от кексовото.
*Добавяте или отнемате брашно защото на по рядкото мляко иска повечко брашно,и обратното на гъсто мляко по мъничко брашно,вие преценете според това какво мляко използвате.



*Сместа се дели на две равни части.
1/2 от сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тава и се пече на 180-200 градуса ,аз пека на скарата от печката на най долното.
*След като се захване първият блат и стане твърд,/като го пипнеш да е като изпечен кекс/но без да е запечен нацяло ,вадя и мажа с мармалада от дюли.
*Изсипвам другата половина от сместта в която съм сложила какаото и стафидите и отново пъхам във фурната.(за втория блат като се пече понякога дигам с едно нагоре)
*Пече се на по-слаба температура 170-180 градуса до готовност.
*Пека в тава 28-30 см.
*Пробваме с клечка и когато е готово вадим от фурната и поръсваме още топло с пудра захар и леко с какао.

четвъртък, 10 ноември 2011 г.

ЦЕЛУВКИ



Тези дни явно съм на целувчена вълна ,полудяха домашните за тези целувки.... от мъфините тръгна цялата работата :))) Та бъркай ,бъркай, вече трета доза ошмулиха:))))
Всички я знаете рецептата за тях но ето я и моята, може пък и на вас да се осладят, няма само аз да стоя пред фурната яяяя..:)))))



ЦЕЛУВКИ

ПРОДУКТИ
4 - белтъка
1с.л.-оцет ,
1 ч.ч.- кристална захар




Приготвяне

*В дълбок съд на малки обороти миксера бих белтъците с оцета.
*Когато стана гъста пяна започнах да прибавям по малко захарта и увеличих оборотите на миксера до максимума.
*Стане ли гъст снега е готово .
*С лъжичка вземам от сместа и върху хартия за печене слагам топки като се старая да са неоформени .
*Поръсих с кокос (вие можете по желание да сложите и орехи)
*Пекох на 150 градуса.
*Харесваме по препекани целувки и ги оставих да станат леко кафяви .




ОПАААААААА НАГРАДАААААААА...
Едилина ТАКА СЕ КАЗВА МОМИЧЕТО КОЕТО МИ Я ПОДАРИ!
Това е човек който винаги намира добра дума да напише и да те зарадва.
Това е един изтънчен кулинар и в блога и може да се уверите в правотата на думите ми.
ето и наградата пеперуди моите любими същества ....


НА СВОЙ РЕД ще предам на.......
ЖИВКА
МАГИ
НИНА
ТРАЯНА
ГАБИ
ГУИНЕТ
ЕОС
МАГИ
Диди
МАРИЯ
ПЕПЕЛЯШКА
ПИПИ
ВЕСИ
ДАНИ
МЪХ
Moni.M_T
ИВАНА

Момичета СИГУРНО ПРОПУСКАМ МНОГО ОТ ВАС, НО НЕКА ДА ИМАТЕ И ВИЕ НА КОГО ДА Я ПРЕДАДЕТЕ БЕЗ ДА СЕ ПОВТАРЯ ТАЗИ НАГРАДА.

сряда, 9 ноември 2011 г.

ЦЕЛУВЧЕНИ МЪФИНИ





Слагам я отделно тази публикация въпреки продуктите са същите на предходната - Какаовият сладкиш



ПРОДУКТИ:
******
1 кофичка- кисело мляко
1 ч.ч.- захар
1 ч.ч.-олио
1к.л.-оцет /за да не мирише на сода/
бъркам горните продукти с тел
******



******
1 ч.л -сода бикарбонат
1бр.-канела
2 с.л.-какао
2 ч.ч.-брашно
тези четири смесвам хубаво
******


ПРИГОТВЕНЕ
*От същото тесто на Какаовият сладкиш , сложих и във формички за мъфини .
*Пекох заедно със сладкиша .
*Когато почти бяха изпекани вече твърди ,с лъжичка сложих отгоре целувчена смес и поръсих с кокос.НО БЕЗ ДА ВАДЯ ОТ ФУРНАТА ФОРМИТЕ за да не спаднат!!!
*Когато извадих от формичките вече изстинали ,потопих за секунда в сиропа.
*Невероятни мъфини се получиха ,пухкави и много вкусни.

КАКАОВ СЛАДКИШ - тип негърско дупе



ПРОДУКТИ:
******
1 кофичка- кисело мляко
1 ч.ч.- захар
1 ч.ч.-олио
1к.л.-оцет /за да не мирише на сода/
бъркам горните продукти с тел
******



******
1 ч.л -сода бикарбонат
1бр.-канела
2 с.л.-какао
2 ч.ч.-брашно
тези четири смесвам хубаво
******



******

ПРИГОТВЯНЕ:

*Двете горни смески бъркам заедно.
*Сипвам в намазана с олио тава и поръсена с брашно.
*Пекох на 200 градуса.
*Изчаках да изстине хубаво и полях със топъл сироп:
1ч.ч.- вода
1ч.ч. -захар



*Разбърках два белтъка с 1к.л.-оцет ,1 к.ч.- захар ,да стане целувчена смес.
*Намазах сладкиша отгоре и поръсих с цветни кокосови стърготини.
*Сложих във фурната на горно ниво и запекох за 5мин. на слаба фурна колкото да хване коричка белтъка а от вътре да си мек.



*В къщи много се харесва този стар ,но много лек и вкусен сладкиш.


НАГРАДИИИИИИ......

Бях уважена с предизвикателство от ДИНА Един страхотен човек и кулинар,който още по добре познавам след споделеното за нея.



Тъй като вече съм изпълнила процедурата , само ви я показвам защото въпреки ,че съм я получавала два пъти преди ,пак и се радвам.
Благодаря ДИНА за уважението!
Споделям я с хората които не са я получили до сега!

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Втората награда е от НИНЧЕТО един човек който много уважавам и ценя като приятел.
Страхотни неща ни предлага и много неща можем да научим от блога и В кухнята на ninfil

ЕТО И СЛАДУРСКАТА НАГРАДА



Ще я споделя с едни нови мои гости в блога ,които винаги ме подкрепят с коментарите си.

Dzoli
Stefania
Vesna Marija Dencic
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...