Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

вторник, 5 март 2013 г.

Козунак с варени картофи





Голяма глъч се дигна покрай това тесто с картофи.
Четох какви ли не претенции как виждаш ли АЗ съм открила перфектното тесто!
Дааа ама нееееееее .... топлата вода  е открита от отдавна!!!
Баба ми е правила хляб с картофи и това си е стара рецепта по принцип, но за съжаление не можах да я запиша когато си отиде .
Та докато четях злобни коментари и размахване на заповеднически пръст и куп обиди отправени към хората които не са на нейното мнение и които искаха така пазената рецепта от въпросната взела се на сериозно жена,
Джема, (много уважаван от мен кулинар,) пусна видео на козунак с картофи.



                                

ЕТО И РЕЦЕПТАТА като следях стъпка по стъпка какво е написала.

3бр. средни-сварени картофа
3-яйца от които единият белтък се отделя за намазване.
180гр.-захар (на мен ми е малко захарта и следващият път ще сложа 200гр)
125гр-прясно мляко
3бр.-ванилии
2пак.- суха мая на д-р. Йоткер
около 600-700гр- брашно
100мл- олио (следващият път ще сложа разтопено масло)









ПРИГОТВЯНЕ
Пасират се сварените картофи
Към тях се прибавят 3 жълтъка , 2 белтъка и 180гр. захар
Разбиваме добре.
Прибавяме 125гр. прясно мляко,трите ванилии,двата пакета суха мая разтворена във малко вода(аз не я разтварях във вода) и брашно да се оформи хубава топка.
Накрая слагаме настъргани кори от лимон и портокал.
Месим около 10 мин.
Започваме по малко да сипваме олиото при непрекъснато месене докато тестото поеме цялото количество олио.
Месим пак около 15мн.с мазнината.
Не го втасвам предварително а направо оформих една по голяма плитка да облият съд и една по малка плитка за правоъгълният.
Намазах тавичките с олио и леко набрашних ,вие може хартия да сложите.
Оставих около час да втасат хубаво ,намазах с белтъка ,поръсих с кристална захар и пъхнах във фурната на 180 градуса да се пече. Пекох до суха клечка и желаният загар.

Това са козуначетата от това тесто.




Да ви е сладко и се извинявам ,за острата публикация но не мога да приема човек да обижда селяшки и да  дава заповеди на някого без дори да го познава.
И още нещо искам да кажа по въпроса- Ако не искаш да те молят за рецепти ,ми не ги показвай снимките без рецепта ,беее!
Пиши си ги там в ограниченият за посетители блог и си ги прави сама с обкръжението ти!


Това е милички от мен за днес.
Прегръдки за всички  които посещават блога ми ,с пожелания за прекрасен след обяд!




И едно фреш сокче от портокала и лимона на които корите настъргах във тестото .Wink


28 коментара:

  1. Ох , Зиче не съм в час и не знам кой те е огорчил ,но знам пък като теб прекрасно ,че топлата вода е открита отдавна :) ! Не се ядосвай ,мила ,а си карай живота и даже не си струва да коментираш !
    Козуначето е разкошно и ще опитам да го направя , ама я ми кажи колко грама е маята на доктора , че тук не съм го срещала :) !
    Хубава вечер ти желая с приятелска ,топла прегръдка :* ! Baci !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аморе, аз не търпя хора които нечестно обиждат хората даже и без да има защо и то с такива груби думи че чак на мен ми стана неудобно ,че го прочетох.Това е жена която не живее в БГ и казва че Българите са цигани и още какви ли не обиди. ЕЕЕ кажи ми как да мълча ? Не мога ,аморе! Не мога да трая такива надути хора които си мислях ,че като не живеят в БГ значи ние сме хора втора ръка а тя е виждаш ли интелигенция.Такава съм бунтар за правда не за задкулисни злобни изказвания и обиди.
      Това че се учудих на изказването и и мен ме нареди с куп обвинения и обиди .
      Та това е положението аз кончето в калта не си оставям и всеки заслуженото си го получава.

      Козунака да ти кажа не е най доброто нещо сух ми се вижда нещо ми липсва но ще пробвам пак но с моя рецепта и съм сигурна че ще стане както аз искам да е !
      Тi amo!Baci !
      Много ти благодаря за подкрепата миличка!

      Изтриване
    2. изглежда вкусно и лесно за правене,на мен никак не ми се получават козунаците,дано успея да се спаравя.

      Изтриване
  2. Зичи,ти ми скри шапката с това тесто-дори и не бях чувала за козуначно тесто с картофи.Изглеждат фантастично тези козуначета....И не се кОси-ще ти мине...Хубава вечер и целувки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ЖИВЕ ,Станаха пухкави но не толкова с конци и подобаваше вкуса на хляб отколкото на козунак.Та като направя рецепта която да ми допадне ще публикувам пак.
      Благодаря за подкрепата ..вече ми мина.:)
      Как е малката принцеска?
      Целувки и от мен миличка!

      Изтриване
  3. Зиче, чудесно изглежда! Не бях чувала за подобно тесто. Ама ти си си майстор.
    Хора всякакви ще има винаги, шарен е светът. Не се ядосвай, чудесни козунаци си спретнала.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти миличка! Хората с лошотията и надменността си няма да свършат знам!
      Поздрави и прекрасна вечер!

      Изтриване
  4. Зичка, кулинарията е изкуство и смятам, че злобата няма място в нея! Не знам за какво става на въпрос, но се радвам, че този козунак е тук, а пък другото не ме интересува! Здраве да е, не допускай да се ядосваш за глупости, усмивките са по-важни!:). Това тесто наистина е интересно. Поздрави Зиче-кокиче и една голяма целувка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце така е но някои хора са се взели на много сериозно ,явно и видимо е!
      Благодаря и на теб миличка че никога не ме подминаваш и да ми кажеш добра дума.
      Целувки от мен!

      Изтриване
  5. Прекрасно и апетитно творение! Поздравления за изразената позиция, относно "тайните" рецепти и особи с мания за величие.
    Благодаря за чудесният блог, жива и здрава бъди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анна, добре дошла в блога ми! Радвам се че ти допадат рецептите и позицията ми.Такава съм ,обичам откритите неща ,макар ,че от тях много си патя!
      Прекрасни мартенски дни ти пожелавам и наминавай когато можеш ще ми бъде приятно!
      Жива и здрава бъди и ти мила!

      Изтриване
    2. Благодаря за гостоприемството и пожеланията, да ти се връщат умножени по 100!
      Къде може да се види това видео, за което споменаваш по-горе? Много сложно ми се вижда, но съм склонна да направя един опит.

      Изтриване
    3. Анна,благодаря и аз!
      На думичката видео кликни и ще го видиш видеото.
      Нямаше линк за блога да го кача, та така съм го сложила.
      Със сини букви е.

      Изтриване
  6. Разбрах, то като се сложи курсора на думичката, чак тогава се вижда, че е линк.
    Мерси от сърце!

    ОтговорИзтриване
  7. Зиче, Ти си кулинарно богатство, благодаря ти за всяка една рецепта-урок!
    Поздрави и много сърдечни усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, благодаря ти миличка за подкрепата!
      Човек се учи докато е жив ,но само този който иска да е научен!
      Поздрави и прегръдки от мен!

      Изтриване
  8. Отговори
    1. Здравче прекрасно изглежда козунака.Не бях чувала за такова козуначено тесто.Ще се пробва.И не се коси ей :):):)Да си жива и здрава и все такива вкусотии да приготвяш!Сърдечни поздрави Здравче!

      Изтриване
    2. Благодаря Танче! Тестото ще го "изпипам" и тогава ще е това което искам аз!
      Прекрасен и топъл ден!
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. ah mila ,na tozi svyat ima vsyakakvi hora ,tuka ima takıv laf:dırvoto ,koeto dava plod se bruli,prosto ot zavis nyakoi hora si pişat gluposti.A kozunaka mi e slabost ,vse oşte ne moga da napravya kato kupeşki,otkrih,çe ako sloja malko esensiya ot rom pone mirisa priliça na kupeniya,a za kartofite znam ,çe se slagat za da bıde podukta po dılgotraen .Da ne ti puka mila.

    ОтговорИзтриване
  10. MAZES ,СЪРДЕЧНИ БЛАГОДАРНОСТИ ,за подкрепата и за поговорката , "дърво което дава плод се брули" Много си права мила ,много!
    Иначе козунака стана но малко сух ми се стори иска още малко преработка.
    За купешкият козунак те са с подобрители които аз не искам да слагам ,все пак домашното за това е домашно ,да няма подобрители.
    Тъй , ще правим пък каквото стане все се изяжда не остава нищо за хвърляне.
    Приятелски прегръдки мила и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравче,хляб с картофи съм правила,но козунак...Интересна идея ,впечатлена съм.
    Изглеждат добре на външен вид!Поздравявам те за смелостта да експериментираш!
    Подкрепям мнението ти за замяна на олиото с масло , дори с мас или в комбинация от два вида мазнина.
    Желая ти пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мире ще пробвам със всичко и с масло и с мас. Сигурна съм че ще стане по хубав с тях.
      Прегръдки от мен!

      Изтриване
  12. Честит 8 март, Здравче! Бъди здрава, силна, но и емоционална, нежна, но пробивна, желана и обичана Жена и Майка! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Великолепно предложение и както винаги високо майсторско изпълнение, Зиче!
    Благодаря за чудесната рецепта,
    познавам вкуса на тестото с картофи, предполагам и за козуначното...
    Честит празник,
    с пожелание за слънчеви усмивки, смели мечти и пролетно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасни са козунаците, Здравче!Не случайно съм те нарекла вълшебницата на тестото!И аз съм правила с картофи, но питки, беше вкусно...ннно като гледам твоите козунаци, просто са перфектни!Поздрави1

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасни козунаци и интересна рецепта:)
    С картофи само хляб съм правила, в козунак не съм опитвала:)

    ОтговорИзтриване