Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

събота, 30 март 2019 г.

Пухкави козунаци на конци




Нямаше да правя тази година козунак и да мисля рецепти ,нооо крастата е голяма работа ,:) отново не се сдържах.
Започнах по рецептата от миналогодишният козунак ,който стана страхотен и си мислех, че това е идеалната рецепта ,даа ама неее.....
Хайде да сложа и кисело мляко две лъжички и медец малко да прибавя, за да омекоти тестото и водичка даже прибавих.
Стана ,стана страхотен и на сладко и на конци и на пухкавост.
Дано вече това е последната ми импровизация,защото все се заричам,но като дойде време за козунаци,все не устоявам на изкушението да направя някакъв експеримент.
Тази доза я направих за Католишкият Великден.Ние празнуваме и двата празника ,защото съпругът ми е католик.



Ето и продуктите за
9бр.- мъфин козунаци /алуминиеви еднократни формички/
и 3бр.- дълги кексови алуминиеви форми /Продават се във 1 левче и всички големи,хранителни магазини/

4бр.L -яйца
150мл.-прясно мляко
2с.л.с връх-кисело мляко
100мл.-топличка водичка
200гр-захар
2-3с.л.-мед
100гр.-масло+100мл.-олио се смесват и се разтопява на микровълновата
1,1/2 кубче прясна мая или 3бр.-суха на Йоткер

около +,- 1,300 -1,400кг. брашно отива за замесване,тестото трябва да е меко и еластично

Отделно накиснах сушени плодове -стафиди, сухи кайсии, в малко ликьор от вишни /може и ром/
локум 1 кутия нарязах на малки парчета
шепа счукани орехи
50гр масло за намазване на формите.
олио за намасляване на ръцете когато се меси

Приготвяне:
Маята разтворих във 100те мл.-вода.
Разтопих маслото заедно с олиото в купичка и оставих настрани да изстине малко.
Сложих всички други продукти в хлебопекарната и започнах да меся на бързата програма.
Месих 15 мин. после спрях програмата и месих още 15 мин.
Третият път когато пуснах програмата започнах лъжичка по лъжичка да прибавям мазнината като изчаквах да се усвои и тогава сипвах другата лъжица с мазнина ,докато поеме всичката мазнина.

За тези които месят на ръка запрятат ръкави :) и започват да месят.
Също така може да си помогнете и използвате, спираловидните бъркалки на миксера ,които са за тесто и с тях става.
Правите си кладенче и слагате всички продукти ,без мазнината и започва да се меси.
Месенето на ръка ще ви отнеме поне 30-40 мин. не и по малко.
Вкарването на мазнината отново става,лъжичка по лъжичка и месене.

Оставих така във хлебопекарната, докато приготвя и намажа формите в които ще пека.
През това време тестото се беше отпуснало.
Изсипах тестото на плота.
Ето така изглежда когато изсипах тестото на плота.Виждат се вече конците.


Намазах си ръцете с олио ,намазах и плота и започнах да бия и захлупвам тестото или навивам на руло и пак бия.
Така поне 15 мин.
ВЕДНАГА ОФОРМИХ не втасвам тестото предварително.
Направих 9 бр. в алуминиеви, еднократни форми за мъфини , предварително намазаните с разтопено масло.
Така процедирах и със големите правоъгълни еднократни форми за кекс.

За малките мъфин форми топчетата колкото пинг-понг,разстелих с пръсти


Сложих сушените плодове,орехите и локума.


Навих на руло,


усуках


вързах на възел


и сложих в мъфин формите.

Оставих завити да втасат във фурната на 40 градуса и да изпълнят хубаво формите.

Започнах да оформям, големите 3бр. форми
Останалото тесто разделих на 3 равни части.
Всяка топка разделих на 2 и разстелих с пръсти на правоъгълници.


Сложих от накиснатите в ликьора сухи плодове,счукани орехи и нарязан локум .


Навих на руло ,усуках ги и поставих ,така


Започнах две по две фитилите да премятам върху другият.

после другите два края също така преметнах.


така ,ту едните противоположни краища ,ту другите докато се сплете тестото.

Сплетох фитилите и сложих във намаслените форми.


Намазах със жълтъци+няколко капки олио+няколко капки прясно мляко.
Поръсих с мокра захар.


Сложих да пека на 175-180 градуса малките форми
Така направих и с продълговатите форми които вече втасваха, докато се пекат първите.
Изкарах козунак мъфинките от формичките на скара и сложих втората партида да се печат .
Внимавайте само да не ги препечете,за да не станат сухи.За това печете на по слаба фурна ,за да могат хубаво да се изпекат и отвътре.
Козунака трябва да остане влажен за да е вкусен.




ГОРЕЩО ВИ ПРЕПОРЪЧВАМ РЕЦЕПТАТА!
СТАНА НЕВЕРОЯТНО ПУХКАВ НА КОНЦИ И ВКУСЕН КОЗУНАК!




Това са козунаците за православният Великден.
Направих няколко цветни захари за поръсване и стана много интересно и цветно.
Захарта с по една капка вода и боя на върха на ножа се обърква и се оцветява.


Ето тука са поръсени с по една щипка от всички цветове


Вече изпечени и безумно пухкави, нежни и вкусни.
От голямата доза, излизат 2бр. големи и 4бр. по малки



Това са козунаците от 2020г.
8бр.-малки, тази година ги направих във купички покрити със хартии за печене.


Така изглеждат, изпечените




~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

8 коментара:

  1. Въпрос: по тази рецепта козунакът много малко втасва, на практика около 40 мин., или се лъжа? Колко време втасва във фурната на 40 градуса?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всяка фурна е различна също и зависи дали тестото е топло преди да се оформи,моето беше топличко от машината в която месих.При мен втасаха за около 45мин. За мен втасването на тесто по няколко пъти е загуба на време.Лично мое мнение и мога да го докажа със всички пити,тутманици и всичко с мая което съм правила и са само с едно втасване.

      Изтриване
  2. Тази ще е рецептата за тазгодишните ми козунаци. По принцип тестото с прясно и кисело мляко е много сполучливо, така правя питките.Благодаря за споделената рецепта. Цвета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цвети аз за това и сложих кисело мляко да пробвам при козунака как ще се получи.Ами станаха перфектни.Това е рецептата вече съм сигурна.Заделих една филийка в найлонче да пробвам като престои как ще е ,еее днес го опитах ,ами той си е перфектен .Успех ти пожелавам и на теб Цвети!

      Изтриване
  3. Добър ден. А за тези които месят на ръка и не използват хлебопекарна?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За тези които месят на ръка запрятат ръкави и започват да месят.
      Не значи ,че аз щом съм месила на машина Вие не може на ръка да месите.
      Също така може да използвате и спираловидните бъркалки на миксера ,които са за тесто и с тях става.

      Изтриване
  4. Здравейте, чудесна рецепта, киселото мляко със сигурност е плюс! А на 180 градуса колко време печете, за да останат влажни?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То е относително колко се пече ,защото фурните печат различно.Аз пробвам със шишче и когато го изведя сухо и са запечени хубаво отгоре вадя от фурната.

      Изтриване