Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

вторник, 12 декември 2023 г.

Слепени меденки


Започнах подготовката за Коледа.
Това са меденки, които, колкото стоят по хубави стават!
ИСКАМ ПЪРВО ДА УТОЧНЯ, ЧЕ ТОВА Е СТАРА РЕЦЕПТА И В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 40г. Я ПРАВЯ!
 РЕЦЕПТАТА Е СЪВСЕМ ТОЧНА В СЪСТАВКИТЕ!

От тази доза излизат около- 
200бр.- неслепени
100бр. - слепени,  


Продукти
2ч.ч./чашата е от 200мл/- захар
2бр.големи - яйца //
6 пълни с.л.- мед
1с.л.- канела
1 с.л.- какао
1 кафена малка чашка /100мл./- олио
2 пълни с.л.- кисело мляко се погасят с 2 равни с.л.- сода бикарбонат
1 кг.- пресято брашно.

За слепване
аз използвах шипков мармалад/така ги правеше мама/
Вие може да слепите с друг мармалад ,някакъв крем ,с течен шоколад, каквото имате.



Приготвяне
Месих тестото,докато спря да лепне по ръцете като прибавях по малко от брашното, докато свърши.
МЕСИТЕ ДОКАТО ПОЕМЕ ВСИЧКОТО 1кг. БРАШНО И ТЕСТОТО СТАНЕ ГЛАДКО!
  Може да се наложи да добавите още една шепичка брашно или /при мен остана една шепа, но яйцата ми бяха малки/!
Има питане дали тези мокри съставка поемат 1кг. брашно - ДА ПОЕМА ГО, НО ИСКА МЕСЕНЕ, ДОКАТО СПРЕ ДА ЛЕПНЕ ПО РЪЦЕТЕ И НА ПЛОТА.
От топлината на ръцете меда се разгрява и поема хубаво брашното.  
От тестото оформих меденките на топчета
 /може и с формички да изрежете ,както искате и каквато искате форма си направете/



Пекох на 170 градуса на вентилатор, НО НЕ ГИ ПРЕПИЧАЙТЕ!
Когато ги пипнете с пръст отгоре, трябва леко да са меки и вадите от фурната!
Не се притеснявайте ,че като изстинат са твърди, така трябва.
След като се слепят, след някой и друг ден омекват и се топят в устата.



След това слепих със шипков мармалад, или шоколад .
После ги топих половината в разтопен шоколад и в каквото друго пожелаете, може и в разреден мармалад или гъст сироп и овалвате в  смлени орехи, кокосови стърготини, смлени бадеми, счукани бисквити, шоколадови пръчици!
Аз повечето със орехи направих ,така ги харесваме.



Затворете в кутии или в нещо, което е с капак и така ще омекнат до  два - три дена.
Ако сте ги припекли по бавно омекват и аз ако изпусна понякога да припека, някоя от тавите,  им нарязвам ябълка и слагам в кутиите парчета и затварям с капака.
Трайността им е около месец, ако стоят затворени в картонени или ламаринени кутии и  на студено.  




Много меки и вкусни стават!

”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 

Ако Ви харесват моите рецепти, може да ме следите и във 
 Facebook, страничката ми е - "Черпак с мерак" 
 И в Instagram,- zdravkaziche
  
 ”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 

При използване на снимки, рецепти и всичко от блога, моля посочете линк,
 към съответната публикация! 
ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!! 

”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

3 коментара:

  1. Наистина изглеждат много вкусни, Здравче! Така красиво си ги подредила в кутиите, носят празничност и напомнят за детството... Весели празнични дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Извинявам се,но содата наистина ли е 2 супени лъжици?

    ОтговорИзтриване