Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

понеделник, 16 ноември 2020 г.

ЛЮТО"или "ЛАНГЮР"- чудотворна,витаминозна,родопска напитка

"люто" или "лангюр"-Столетници твърдят, че тайната на дълголетието им е именно, ежедневната употреба на тази райска родопска напитка. Нарязах на шайби малки, ябълки дивачки,/аз червени от магазина/ които увих в бохча от марля /или тензух./ В друга бохчичка сложих шипки,/може да сложите трънки, круши,/ В друга сложих сушен-ошаф 1 пакет от магазина. Съотношението плод-вода е 1/3. Никаква захар!!! Няколко дни оставям лютото да стои в съда (бидонче или каче) на стайна температура.
След като започне да добива цвят и лека, фина резливост, претаках 2-3 дни. Преместих съда на студено и можем вече да консумираме. Наливам си, след което добавям толкова вода, колкото люто съм си отсипала. Така ще имате великолепната витаминозна напитка чак до късна пролет. Важно!!! Плодовете не се махат, а стоят постоянно в съда! Консумира се добре охладено, с малко мед или захар. За разкош може и със сироп от бял бъз.
Ето примерна рецепта за бидон- взаимствана от "Знам да ям" Рецептата е на гайдаря Петър Янев Ще ви разкажа как се прави лангюр – родопската витаминозна бомба. Вземат се диви ябълки, много дребнички, т.нар. киселици, и шипки, може да се сложат и твърди, зимни круши, в късна есен, когато вече ги е хванала първата слана и са започнали да ферментират. Събира се около 12-15 кг плод, слага се в едно тензухено чувалче, и се пуска в един бидон с 30 л вода. Съотношението вода-плод да е 3 към 1, може и 2 към 1 – колкото е по-силно, толкова по-добре. Тази смес престоява около 20-25 дни, допълнително леко ферментира и става леко резлива. Тогава вече може да се пие.Но как точно да се точи от бидона? Вземаш една кана с вода и преди да си налееш от сместа, доливаш водата вътре и тогава си наливаш във вече празната кана. Така количеството се запазва, защото колкото вода доливаш предварително, толкова и наточваш. Така има за цяла зима и за пролетта, и лятото даже. Може след като си наточиш, да си добавиш и малко мед или захар, за да не е много кисело – на който както му харесва.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook
Също така и в Instagram

”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!

”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

Няма коментари:

Публикуване на коментар