Която стана много пухкава и на конци и на 4 дни( оставено едно парче да пробвам, колко време ще е меко) си беше все едно предишният ден е правено.
Така, реших да пробвам дали ще стане и козунака като промених малко рецептата със захарта и подсладителя.
За сетен път се убеждавам ,че със олио козунаците става най хубави, а не с масло, мас и тн....
АМИ ПОЛУЧИХА СЕ УНИКАЛНИ!Памук меки, нежни, вкусни, и на МНОГО КОНЦИ!
Ето и снимки на "конците"
Тази година ще е това рецептата!
Продукти за тестото:
200 мл.- топличко прясно мляко,
3 -яйца,(1 белтък за намазване)
2 с.л.- кисело мляко,
50мл.- олио,
4с.л.с връх- захар, (може и повече 7с.л.-захар, и с по малко Суитли- 1с.л.)
2с.л.- течен подсладител Суитли (ако не искате със Суитли слагате 200-250гр. захар, но да знаете, че когато е със повече захар, тестото втасва много бавно)
щипка-сол,
настъргана кора на един лимон
1бр./7гр./- суха мая,или 1/2 кубче жива
брашно ми отиде около 900гр.- използвах, брашно на "София МЕЛ" за баница
Още Ви трябва:
100мл. олио за вкарване в тестото при месене
олио за намазване на формите в които ще се печат козунаците.
Накиснах сушени плодове -стафиди, сухи кайсии, в малко ликьор от вишни, локум 1 кутия нарязах на малки парчета. Всеки преценя какво да сложи във козунака, аз този път нищо не сложих,понеже беше пробна рецепта.
Приготвяне:- месене на ръка
За тези които месят на ръка запрятат ръкави :) и започват да месят.
Също така може да си помогнете и използвате, спираловидните бъркалки на миксера ,които са за тесто и с тях става.
Правите си кладенче и слагате всички продукти ,БЕЗ 100мл. мазнина и започва да се меси.
Месенето на ръка ще ви отнема малко по дълго от това да месите питка, около 10мин.
Когато тестото е гладко и меко, започвам-
Вкарването на мазнината КОГАТО СЕ МЕСИ НА РЪКА:
-
(100мл. олиото което е за вкарване в тестото)започнах- кафена лъжичка по лъжичка да прибавям мазнината, като месих енергично и леко разтеглях с длан, тестото.
Когато ОЛИОТО се усвои от тестото, сипвах другата лъжичка с мазнина ,докато поеме всичкото олио.
Завих с кърпи да постои да се отпусне и леко да втаса около 15 мин.
Месене в хлебопекарна става така:
Сложих всички продукти в хлебопекарната и започнах да меся на бързата програма.
Месих 15 мин. после спрях програмата и месих още 15 мин.
Третият път когато пуснах програмата започнах кафена лъжичка по лъжичка да прибавям мазнината 50мл-олио което е към продуктите, като изчаквах да се усвои и тогава сипвах другата лъжица с мазнина ,докато поеме всичката мазнина.
Оставих така в хлебопекарната, докато приготвя и намажа формите в които ще пека.
През това време тестото се беше отпуснало.
Изсипах тестото на плота.
От тук нататък е следващата стъпка за месене в машина:
Изсипах тестото на плота.
Намазах си ръцете с олиото (от това100мл.) , и започнах да бия и захлупвам тестото или навивам на руло и пак бия.
Така поне 15 мин. и винаги с намазнени ръце,докато се усвои всичкото олио-100мл.
Оставих тестото да се отпусне докато си намажа формите с мазнина в които ще пека.
ОФОРМЯНЕ НА КОЗУНАКА
Направих 9 бр. в алуминиеви, еднократни форми за мъфини, или както аз направих във тавичка, предварително намазани с олио.
Сложих във фурната покрити с кърпа на 40 градуса да втасват.
Така процедирах и с останалата по голяма част тесто, докато втасват малките във фурната.
Направих три еднакви фитила от него, сплетох на плитка и сложих във форма за кекс.
Оставих на плота да втаса завито с кърпа,да може по бавно да втаса докато изпека малките.
Когато удвоиха обема си намазах с леко разбит белтък и поръсих със едра захар.
Пекох козунаците на 175-180 градуса.
Внимавайте само да не ги препечете,за да не станат сухи.
За това печете на по слаба фурна ,за да могат хубаво да се изпекат и отвътре.
Козунака трябва да остане влажен за да е вкусен.
Втори път ги правя, че другите отдавна са минало, за един ден се изядох, искат още и още, защото наистина е перфектна тази, моя рецепта.
НАИСТИНА ГОРЕЩО ВИ ГИ ПРЕПОРЪЧВАМ, ЛЕСНИ И БЪРЗИ, ЗА ВКУС И КОНЦИ, НЯМА ДА ГОВОРИМ!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook
Също така и в Instagram
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!
ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Здравейте! Не ми стана ясно само олиото, един път го прибавяме при месенето, а после и при биенето!
ОтговорИзтриванеДа така стават конците когато се вкарва олиото с биенето и разтягането на тестото.
ИзтриванеА може ли без течен подсладител Суитли, ако да, то с колко захар да го заместя?
ОтговорИзтриванеДа може разбира се.... сложете 200гр-захар. Но да знаете ,че когато има повече захар много бавно втасва тестото!
ИзтриванеПоздравления! Прекрасни козунаци!Цвета
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Цвети!
ИзтриванеЗдравейте,да разбирам ли че има само 1 втасване директно във формата?
ОтговорИзтриванеДА! Аз никога не втасвам теста по два или три пъти,това за мен е губене на време.Като го замеся го оставям за малко само да се отпусне докато приготвя съдовете в които ще пека и оформям.Оставям да втаса и то във фурната понякога го слагам завито с кърпа на 40 градуса.
ИзтриванеМного благодаря 🙂
ОтговорИзтриванеЗа нищо ,успех!
ИзтриванеЗдравейте, в хлебопекарната пак ли 900 гр брашно слагате?
ОтговорИзтриванеАми да то няма разлика как ще се меси.
ИзтриванеВсе бях правила козунаци, но като тези ми се случи за първи път. Благодаря за плекрасната рецепта!
ОтговорИзтриванеМного се радвам че съм била полезна!Благодаря за доверието!
ИзтриванеЗдравейте! Правих козунаци по Вашата рецепта. Станаха УНИКАЛНИ!!! За пръв път козунака ми не е само вкусен, а и с много "конци". Много Ви благодаря за споделената рецепта и точното описание.
ОтговорИзтриванеМного се радвам че съм била полезна!Благодаря за доверието!
ИзтриванеЗдравейте! Какво ще е по различно при месенето с планетарен миксер! Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеАбсолютно НИЩО, няма да има разлика.
ИзтриванеУникален козунак, благодаря, че споделихте рецептата, аз го направих с шоколад и стана невероятен, БЛАГОДАРЯ!
ОтговорИзтриванеМного се радвам че съм била полезна и ,че ви е харесал. Хубави празници!
Изтриване