Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

четвъртък, 22 април 2021 г.

✨ ПАМУК КОЗУНАЦИ 2021г. -правени с любов ✨

Пробна рецепта произхождаща от моята  ПИТА С ЛЮБОВ 
Която стана много пухкава и на конци и на 4 дни( оставено едно парче да пробвам, колко време ще е меко) си беше все едно предишният ден е правено. Така, реших да пробвам дали ще стане и козунака като промених малко рецептата със захарта и подсладителя. За сетен път се убеждавам ,че със олио козунаците става най хубави, а не с масло, мас и тн.... 
АМИ ПОЛУЧИХА СЕ УНИКАЛНИ!Памук меки, нежни,  вкусни, и на МНОГО КОНЦИ!
Ето и снимки на "конците" 









Тази година ще е това рецептата! 

  Продукти за тестото: 
200 мл.- топличко прясно мляко, 
 3 -яйца,(1 белтък за намазване) 
 2 с.л.- кисело мляко, 
 50мл.- олио, 
 4с.л.с връх- захар,  (може и повече захар 7с.л. по малко Суитли 1с.л.)
2с.л.- течен подсладител Суитли (ако не искате със Суитли  слагате 200-250гр. захар, но да знаете, че когато е със повече захар, тестото втасва много бавно)
щипка-сол, 
настъргана кора на един лимон 
1бр./7гр./- суха мая,или 1/2 кубче жива 
 брашно ми отиде около 900гр.-  използвах, брашно на "София МЕЛ" за баница

  Още Ви трябва:
 70мл.- олио за вкарване в тестото при месене 
олио за намазване на формите в които ще се печат  козунаците. 
Накиснах сушени плодове -стафиди, сухи кайсии, в малко ликьор от вишни локум 1 кутия нарязах на малки парчета Всеки преценя какво да сложи във козунака, аз този път нищо не сложих,понеже беше пробна рецепта. 

Приготвяне:- месене на ръка 
За тези които месят на ръка запрятат ръкави :) и започват да месят. 
Също така може да си помогнете и използвате, спираловидните бъркалки на миксера ,които са за тесто и с тях става. 
Правите си кладенче и слагате всички продукти ,БЕЗ 70мл.- мазнина и започва да се меси. Месенето на ръка ще ви отнема малко по дълго от това да месите питка около 10мин. 
Когато тестото е гладко и меко започвам- 
 Вкарването на мазнината КОГАТО СЕ МЕСИ НА РЪКА:
(70мл. олиото което е за вкарване в тестото)започнах- кафена лъжичка по лъжичка да прибавям мазнината, като месих енергично и леко разтеглях с длан, тестото. 
Изчаквах ОЛИОТО да се усвои и тогава сипвах другата лъжичка с мазнина ,докато поеме всичкото олио. 
Завих с кърпи да постои да се отпусне и леко да втаса около 15 мин. 

  Месене в хлебопекарна става така: Сложих всички продукти в хлебопекарната и започнах да меся на бързата програма. 
Месих 15 мин. после спрях програмата и месих още 15 мин. 
Третият път когато пуснах програмата започнах кафена лъжичка по лъжичка да прибавям мазнината 50мл-олио което е към продуктите, като изчаквах да се усвои и тогава сипвах другата лъжица с мазнина ,докато поеме всичката мазнина. 
Оставих така в хлебопекарната, докато приготвя и намажа формите в които ще пека. 
През това време тестото се беше отпуснало. Изсипах тестото на плота. 

  От тук нататък е следващата стъпка за месене в машина:
Изсипах тестото на плота. 
Намазах си ръцете с олиото (от това70мл) , и започнах да бия и захлупвам тестото или навивам на руло и пак бия. 
Така поне 15 мин. и винаги с намазнени ръце,докато се усвои всичкото олио-70мл. 
Оставих тестото да се отпусне докато си намажа формите с мазнина в които ще пека. 

ОФОРМЯНЕ НА КОЗУНАКА 
Направих 9 бр. в алуминиеви, еднократни форми за мъфини, или както аз направих във тавичка, предварително намазани с олио. 
Сложих във фурната покрити с кърпа на 40 градуса да втасват. 
Така процедирах и с останалата по голяма част тесто, докато втасват малките във фурната. Направих три еднакви фитила от него, сплетох на плитка и сложих във форма за кекс. 
Оставих на плота да втаса завито с кърпа,да може по бавно да втаса докато изпека малките. Когато удвоиха обема си намазах с леко разбит белтък и поръсих със едра захар. 
Пекох козунаците на 175-180 градуса. 
Внимавайте само да не ги препечете,за да не станат сухи. За това печете на по слаба фурна ,за да могат хубаво да се изпекат и отвътре. Козунака трябва да остане влажен за да е вкусен.

Втората път ги правя,че другите отдавна са минало за един ден се изядох, искат още и още, защото наистина е перфектна тази моя рецепта. НАИСТИНА ГОРЕЩО ВИ ГИ ПЕПОРЪЧВАМ ЛЕСНИ И БЪРЗИ ЗА ВКУС И КОНЦИ НЯМА ДА ГОВОРИМ!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 
Ако Ви харесват моите рецепти , може да ме следите и във Facebook 
 Също така и в Instagram 
 ”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога, моля посочете линк към съответната публикация! ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!! 
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

16 коментара:

  1. Здравейте! Не ми стана ясно само олиото, един път го прибавяме при месенето, а после и при биенето!


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да така стават конците когато се вкарва олиото с биенето и разтягането на тестото.

      Изтриване
  2. А може ли без течен подсладител Суитли, ако да, то с колко захар да го заместя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да може разбира се.... сложете 200гр-захар. Но да знаете ,че когато има повече захар много бавно втасва тестото!

      Изтриване
  3. Поздравления! Прекрасни козунаци!Цвета

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,да разбирам ли че има само 1 втасване директно във формата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ДА! Аз никога не втасвам теста по два или три пъти,това за мен е губене на време.Като го замеся го оставям за малко само да се отпусне докато приготвя съдовете в които ще пека и оформям.Оставям да втаса и то във фурната понякога го слагам завито с кърпа на 40 градуса.

      Изтриване
  5. Здравейте, в хлебопекарната пак ли 900 гр брашно слагате?

    ОтговорИзтриване
  6. Все бях правила козунаци, но като тези ми се случи за първи път. Благодаря за плекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам че съм била полезна!Благодаря за доверието!

      Изтриване
  7. Здравейте! Правих козунаци по Вашата рецепта. Станаха УНИКАЛНИ!!! За пръв път козунака ми не е само вкусен, а и с много "конци". Много Ви благодаря за споделената рецепта и точното описание.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам че съм била полезна!Благодаря за доверието!

      Изтриване