Пиша Ви рецепта, как се приготвя с купата Tupperware и приготвяне на ръка.
Тъй ,че тези които нямат от купите не са ощетени.
А ако искате да си закупите,
200 мл.- топличко прясно мляко,
3 -яйца,(1 белтък за намазване)
2 с.л.- кисело мляко, в млякото 1 равна, кафена лъжичка бакпулвер, да шупне
50мл.- олио, или масло
4с.л.с връх- захар,
2с.л.- течен подсладител Суитли
(Може и с повече, захар- 7с.л. , и с по малко Суитли- 1с.л.)
(Ако не искате да използвате подсладителя, Суитли, слагате 250,-300гр. захар, но да знаете, че когато е със повече захар, тестото втасва, много, много бавно)
щипка-сол,
настъргана кора на един лимон
настъргана кора на един портокал
1бр./7гр./- суха мая, или 1/2 кубче жива
брашно ми отиде около +,- 900гр.
/използвах брашно от мелница,... На София МЕЛ за баница, много е хубаво за козунаци/
Още Ви трябва:
100мл.- 120мл.- олио за вкарване в тестото при месене, олио за намазване на формите в които ще се печат, козунаците.
1 пакет шоколадови капки , желирани бонбони
Всеки преценя, какво да сложи в козунака.
Приготвяне:-
МЕСЕНЕ В КУПАТА НА Tupperware
Винаги първо се слага брашното в купата.
/не слагайте всичкото брашно, оставете си малко от него и ако е нужно тогава го добавете за да стане меко тесто.
Това е нужно поради това ,че яйцата може да са различни по големина, киселото мляко по гъсто или по рядко, различните, брашна също поемат различно течности /
Тогава се слагат по реда на написаното всички останали продукти.
Купата се отваря и затваря ВИНАГИ на равна повърхност!
Завъртате/разклащате/ няколко пъти.
Отваря се да се види дали иска още брашно.
Ако е по рядко добавете още малко брашно.
Тогава започнах да прибавям по малко от 100мл.олио раздрусвам 5 пъти.
Отварям капака отново, слагам 1с.л. олио и отново раздрусвам, така докато олиото се усвои от тестото.
ЕТО ТАКА ТРЯБВА ДА ИЗГЛЕЖДА ТЕСТОТО ПРЕДИ ДА ОСТАВИТЕ ДА ВТАСВА.
Затваряте като обезвъздушавате с капака ,като натискате с длан в средата и веднага се затваря, леко капака да е вдлъбнат, завъртате /разклащате/ още няколко пъти и оставяте да втасва, така в купата.
Слагам купата в топла вода и така ускорявам още повече втасването.
След 30-40 мин.се отваря сама, като се чува едно пукване.
Ако не е във вода втасването става по бавно.
При мен във водата втаса за 40мин.
Отново се затваря и отново се обезвъздушава и се оставя да втаса докато отново сам се отвори капака 10мин.
Тестото е готово за работа, така трябва да изглежда, нежно и пухкаво.
Следвайте рецептата и няма да сбъркате.
Когато вече беше втасало тестото изсипах тестото на плота, който намазах с олио.
Оформянето на козунака направих така, както съм показала на снимките.
Разделих тестото на 4 равни части.
Всяка с намаслени ръце оформих на дълги правоъгълници.
Сложих на всеки правоъгълник плънката, шоколадови капки нарязани желирани бонбони, настърган лимон и портокал /вие по желание, каквато искате може да сложите за плънка/
Съда който използвах за печене /25см. е диаметъра и/ го опаковах от вътре с хартия за печене и малко по високо да е за да стане висок козунака.
Когато втаса ,намазах със белтъка и поръсих със захар.
Пекох на 190 градуса до суха клечка.
Спестих си време за месене на ръка, спестих си време за втасване поне 3 пъти по малко, спестих си време за приготвянето на това така трудоемко печиво ,като козунака.
Купата може да използвате и за съхранение на всичко, каквото се сетите за по дълго време.
Ако искате да се сдобиете с тази чудна, магическа и лесна купа.
Купата, в момента е на промоция и е достатъчно голяма за козунаци.
Улеснете се за Великден, направете си подарък и омесете домашни козунаци.
За да Ви улесня ви давам линк на клипче,
КАК СЕ РАБОТИ С КУПАТА ⁀⋱‿✫⁀⋱‿✫
Ако нямате купа, Вие можете да си го замесите на ръка,обикновено както се меси, тесто.
За тези които месят на ръка запрятат ръкави :) и започват да месят.
Също така може да си помогнете и използвате, спираловидните бъркалки на миксера ,които са за тесто и с тях става.
Правите си кладенче и слагате всички продукти ,БЕЗ 100мл.- мазнина и започва да се меси. Може и към мокрите продукти по малко да сипва те брашното в което сте объркал сухата мая. Ако е жива маята, предварително, разтворете в леко, затопленото мляко. Месенето на ръка ще ви отнема малко по дълго от това да месите питка около 10мин.
Когато тестото е гладко и меко започвам-
Вкарването на мазнината КОГАТО СЕ МЕСИ НА РЪКА: - (100мл. олиото което е за вкарване в тестото)започнах- кафена лъжичка по лъжичка да прибавям мазнината, като месих енергично и леко разтеглях с длан, тестото.
Изчаквах ОЛИОТО да се усвои и тогава сипвах другата лъжичка с мазнина ,докато поеме всичкото олио.
Завих с кърпи да постои да се отпусне и леко да втаса около 15 мин.
Направих фитили, завързах на възел, потопих горният край в кристална захар и пекох на 190 градуса.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти,
може да ме следите и във
Facebook, страничката ми е - "Черпак с мерак"
И в Instagram,- zdravkaziche
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки, рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк,
към съответната публикация!
ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Няма коментари:
Публикуване на коментар