Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

вторник, 14 март 2023 г.

Бърз козунак и козуначени възелчета⁀⋱‿✫

Пиша Ви рецепта, как се приготвя с купата Таперуер и приготвяне на ръка.
 Тъй ,че тези които нямат от купите  не са ощетени. А ако искате да си закупите,
 ето от ТУК  го направете.


Продукти за тестото: 
200 мл.- топличко прясно мляко, 
 3 -яйца,(1 белтък за намазване) 
 2 с.л.- кисело мляко, в млякото 1 равна, кафена лъжичка бакпулвер, да шупне 
 50мл.- олио, или масло 
 4с.л.с връх- захар, (може и повече захар-7с.л., по малко Суитли- 1с.л.) 
 2с.л.- течен подсладител Суитли (ако не искате със Суитли слагате 250,-300гр. захар, но да знаете, че когато е със повече захар, тестото втасва много бавно) 
 щипка-сол
 настъргана кора на един лимон 
 настъргана кора на един портокал 
 1бр./7гр./- суха мая, или 1/2 кубче жива 
 брашно ми отиде около +,- 900гр. /използвах брашно от мелница,... На София МЕЛ за баница е много хубаво за козунаци/ 

  Още Ви трябва: 
100мл.- олио за вкарване в тестото при месене олио за намазване на формите в които ще се печат козунаците. 
  1 пакет шоколадови капки , желирани бонбони
Всеки преценя какво да сложи в козунака. 

  Приготвяне:- 
 МЕСЕНЕ В КУПАТА НА ТАПЕРУЕР 
Винаги първо се слага брашното в купата. /не слагайте всичкото брашно, оставете си малко от него и ако е нужно тогава го добавете за да стане меко тесто. 
 Това е нужно поради това ,че яйцата може да са различни по големина, киселото мляко по гъсто или по рядко, различните, брашна също поемат различно течности / 
 Тогава се слагат по реда на написаното всички останали продукти. 
 Купата се отваря и затваря ВИНАГИ на равна повърхност! 
 Завъртате/разклащате/ няколко пъти. 
 Отваря се да се види дали иска още брашно. 
Ако е по рядко добавете още малко брашно. 
Тогава започнах да прибавям по малко от 100мл.олио раздрусвам 5 пъти.
Отварям капака отново, слагам 1с.л. олио и отново раздрусвам, така докато олиото се усвои от тестото. 
ЕТО ТАКА ТРЯБВА ДА ИЗГЛЕЖДА ТЕСТОТО ПРЕДИ ДА ОСТАВИТЕ ДА ВТАСВА.
Затваряте като обезвъздушавате с капака ,като натискате с длан в средата и веднага се затваря, леко капака да е вдлъбнат, завъртате /разклащате/ още няколко пъти и оставяте да втасва, така в купата. 
Слагам купата в топла вода и така ускорявам още повече втасването. 
 След 30-40 мин.се отваря сама, като се чува едно пукване.
Ако не е във вода втасването става по бавно.
При мен във водата втаса за 40мин. 
 Отново се затваря и отново се обезвъздушава и се оставя да втаса докато отново сам се отвори капака 10мин. 
 Тестото е готово за работа, така трябва да изглежда, нежно и пухкаво.
Следвайте рецептата и няма да сбъркате. 
 Когато вече беше втасало тестото изсипах тестото на плота, който намазах с олио.
Оформянето на козунака направих така, както съм показала на снимките. 
Разделих тестото на 4 равни части. 
Всяка с намаслени ръце оформих на дълги правоъгълници. Сложих на всеки правоъгълник плънката, шоколадови капки нарязани желирани бонбони, настърган лимон и портокал /вие по желание, каквато искате може да сложите за плънка/
Съда който използвах за печене /25см. е диаметъра и/ го опаковах от вътре с хартия за печене и малко по високо да е за да стане висок козунака.
Когато втаса ,намазах със белтъка и поръсих със захар.
Пекох на 190 градуса до суха клечка. 



 Спестих си време за месене на ръка, спестих си време за втасване поне 3 пъти по малко, спестих си време за приготвянето на това така трудоемко печиво ,като козунака. 
Купата може да използвате и за съхранение на всичко, каквото се сетите за по дълго време. 
 Ако искате да се сдобиете с тази чудна, магическа и лесна купа. 
Купата, в момента е на промоция и е достатъчно голяма за козунаци.


⁀⋱‿✫⁀⋱‿✫   Може да си я поръчате от     ТУК    . 

Улеснете се за Великден, направете си подарък и  омесете домашни козунаци. 

 За да Ви улесня ви давам линк на клипче,
 КАК СЕ РАБОТИ С КУПАТА    ⁀⋱‿✫⁀⋱‿✫




Месене на ръка 
 Ако нямате купа, Вие можете да си го замесите на ръка,обикновено както се меси, тесто. За тези които месят на ръка запрятат ръкави :) и започват да месят. Също така може да си помогнете и използвате, спираловидните бъркалки на миксера ,които са за тесто и с тях става. Правите си кладенче и слагате всички продукти ,БЕЗ 100мл.- мазнина и започва да се меси. Може и към мокрите продукти по малко да сипва те брашното в което сте объркал сухата мая. Ако е жива маята, предварително, разтворете в леко, затопленото мляко. Месенето на ръка ще ви отнема малко по дълго от това да месите питка около 10мин. Когато тестото е гладко и меко започвам- Вкарването на мазнината КОГАТО СЕ МЕСИ НА РЪКА: - (100мл. олиото което е за вкарване в тестото)започнах- кафена лъжичка по лъжичка да прибавям мазнината, като месих енергично и леко разтеглях с длан, тестото. Изчаквах ОЛИОТО да се усвои и тогава сипвах другата лъжичка с мазнина ,докато поеме всичкото олио. Завих с кърпи да постои да се отпусне и леко да втаса около 15 мин.



От същото тесто направих и няколко възелчета, станаха чудесни.
Направих фитили, завързах на възел, потопих горният край в кристална захар  и пекох на 190 градуса.
 
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 

Ако Ви харесват моите рецепти, може да ме следите и във 
 Facebook, страничката ми е - "Черпак с мерак" 
 И в Instagram,- zdravkaziche
  
 ”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 

При използване на снимки, рецепти и всичко от блога, моля посочете линк,
 към съответната публикация! 
ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!! 

”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

Няма коментари:

Публикуване на коментар