Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

сряда, 28 декември 2011 г.

БАКЛАВА




ПРОДУКТИ:
2пакета- кори
500гр-орехи счукани
400гр -масло
малко канела,шепа захар

за сиропа:
/ч.ч.=250мл/

3ч.ч.-захар
3ч.ч.-вода
по желание настъргана кора от лимон и ванилия

ПРИГОТВЯНЕ:
*Орехите ,канелата и малко захар смесвам хубаво.
*Намазвам тавата с масло.
*Редя корите и всяка мажа с четка от разтопеното масло ,така поне 6 кори и тогава слагам плънката от смлените орехи и канелата.
*Пак повтарям 3-4 кори, масло,плънка ... и свършвам с останалите кори ...
*Най отгоре се старая да е цяла кората и с нож я нарязвам .аз съм я нарязвала по тези два начина



*Заливам с останалото масло по нарязаните места .
*Пека на 150 градуса за да изсъхва не толкова да се пече.
*Накрая засилвам фурната за да се запече и порозовее.
По желание може и повече да си я припечете.... ние така я харесваме
Когато изстине заливам със сиропа ,но да не е толкова врял, а леко топличък.
Аз по принцип когато има време да престои я оставям така 3 дни да съхне и тогава я заливам и баклавата става уникално вкусна!
Така баклавата трябва да престои поне 24ч за да поеме от сиропа.
Рецептата е за традиционна баклава.



~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

9 коментара:

  1. Зиче,взимам си от твоята баклавичка-тази Коледа не правих.Аз съм малко болна,та ако ми е по-добре тези дни може и да спретна една.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Моята баклава пое сиропа и остана суха и за това ще опитам твоята .
    Толкова е сочна ...!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Зиче, ще се почерпя с твойта баклавичка, че вкъщи никой няма да яде ако направя :)
    Честита Коледа и Щастлива Нова година! Желая ти много здраве, усмивки и късмет! Весели празници на теб и семесйтвото ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна е, Зиче, мисля и аз тази година я направя така, цяла и да я нарежа по този красив начин. Обикновено все на малки баклавички я правя, но тази много ми харесва! Чудесна е! Весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване
  5. Ех, че сочна е станала, Зиче! Чак ми се напълни устата:)

    ОтговорИзтриване
  6. ''Умирам'' си за баклава ,Зиче! Направо грабвам цялата тава :),такава сочна и вкусна ! И като знам как хубаво мирише в къщи ,когато се пече баклава ! Имам кори от България и ги пазя като очите си :)) за новогодишна баклава ! Ще опитам твоята рецепта , аз досега все с плънка я правя , но и като твоята ми харесва !
    Чао ,мила:*....хубави празници и голяма прегръдка от мен ! Целувки !

    ОтговорИзтриване
  7. ЖИВЕ, какво се разболяпиле оправяй се ,че Нова година иде ....

    МИРА,аз винаги тякя яполивам,че да плува в сиропа и в чинийките всички искат сок да се сипва:)

    МАРИЯ,Грабвай едната чиния и бягай :)))))Щестлива да е и за теб и семейството ти Новата година!

    КАНДИ, вече трета година така я режа и по ми допада този начин по красиво е...

    ТРАЯНЧЕ, и за тебе има взимай си почерпи се.

    ВАНЧЕ, аз обичам класиката и това е баклавата за мен която може да ме грабне. Опитай я няма да съжаляваш.Щом и кори български имаш значи нямаш грижи никакви.:)

    Милимомичета много ви се радвам като ви чета коментарите ,зареждате ме с положителни емоции ,за което безкрайно съм ви благодарна.
    Весело и щастливо посрещане на Нова година и нека тя е най благоприятната за вас и семействата ви!

    ОтговорИзтриване
  8. Аз не слагам канела в баклавата ,защото останалите от семейството не обичат,но аз много харесвам.Затова ще се почерпя от твоята едно парченце :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много обичам баклава, Зиче и
    точно такава златиста, и нарязана като слънчеви лъчи!
    Чудесна е,
    желаят ти здраве,късмет и успехи, щастие и много слънце през Новата година, Диана

    ОтговорИзтриване