Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

четвъртък, 16 февруари 2023 г.

Много вкусни кюфтета от праз лук ☆

2 стръка -ПРАЗ 
1 морков /аз го нарязах на дребно,вие може и да го настържите/ 
олио за запръжка на праза 
червен пипер, 
сол, 
чубрица, 

 Праза и морковите се нарязват на едро и се задушават в олиото поръсени със солта. 
Когато стане златист праза прибавям, червения пипер, солта,чубрицата и запържвам да остане на мазнина. 
Отстраних от котлона да поизстине. 
Тогава прибавих към праза 
 2-яйца 
4с.л.-брашно 
щипка сода бикарбонат 
Всичко хубаво обърках и оставих за 5 мин да постои. 
Сместа наподобява на кексовата. 
В не залепващ тиган, с четка намазах дъното с олио. 
С лъжица гребвах от сместа и слагах на купчинки в тигана. 
Печат се на среден котлон от двете страни до готовност. 
Изненадващо, станаха много, много вкусни кюфтенца. 

 Отделно направих питки, които замесих в купата на Таперуер, която от няколко месеца ми е пръв помощник в кухната. 
Няма такова удоволствие от това за 5мин. тестото ти да е омесено и за 20мин да е втасало и готово за работа. 
 Ако нямате купа, Вие можете да си го замесите на ръка,обикновено както се меси, тесто. 
 Ако пък искате да се сдобиете с тази чудна, магическа и лесна купа 



РЕЦЕПТАТА ЗА ПИТКИТЕ 
2бр.- големи яйца 
 1/2 мая- жива или 1 сухи от 7 гр. 
 200гр- кисело мляко 
 100гр.- леко затоплено,прясно мляко 
 3 с.л.- олио 
 1/2 равна ч.л.- бакпулвер 
 1 ч.л.-сол 
 2 с.л.-захар 
 около  + , -  500гр.- брашно за меко тесто 

 Приготвяне: 
Винаги първо се слага брашното в купата. 
/не слагайте всичкото брашно, оставете си малко от него и ако е нужно тогава го добавете за да стане меко тесто. 
Това е нужно поради това ,че яйцата може да са различни по големина, киселото мляко по гъсто или по рядко, различните, брашна също поемат различно течности / 
Тогава се слагат по реда на написаното всички останали продукти. 
Купата се отваря и затваря ВИНАГИ на равна повърхност! 
Завъртате/разклащате/ няколко пъти. 
Отваря се да се види дали иска още брашно.
Ако е по рядко добавете още малко брашно.
Различните брашна поемат различно количество вода. 
Затваряте като обезвъздушавате с капака завъртате /разклащате/ още няколко пъти и оставяте да втасва, така в купата.
Понякога слагам купата в топла вода и така ускорявам още повече втасването. 
 След 15-20 мин.се отваря сама, като се чува едно пукване. 
Отново се затваря и отново се обезвъздушава и се оставя да втаса докато отново сам се отвори капака. 
Тестото е готово за работа ето така трябва да изглежда
Ако искате по твърдо тесто за оформяне се изсипва на плота и се доомесва с още брашно да стане по твърдо и да може да се правят фигури. 
Това тесто може да се използва и за хляб, пици,пити,тутманици и каквото се сетите. 
Купата може да използвате и за съхранение на всичко каквото се сетите за по дълго време. 
Следвайте рецептата и няма да сбъркате. 
Когато вече беше втасало тестото, започнах да късам топчета с намазнени ръце и да оформям кръгчета. 
В незалепващ тиган с четката намазах с олио и сложех кръгчетата да се пекат ,от едната и от другата страна. Мажем с масло докато са топли.
Много бързо се изпичат и са много вкусни. 
Аз ги използвах за кюфтенцата и се получи невероятно вкусна комбинация.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 

Ако Ви харесват моите рецепти, може да ме следите и във 
 Facebook, страничката ми е - "Черпак с мерак" 
 И в Instagram,- zdravkaziche
  
 ”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 

При използване на снимки, рецепти и всичко от блога, моля посочете линк,
 към съответната публикация! 
ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!! 

”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

Няма коментари:

Публикуване на коментар