Продукти
2бр.- големи яйца
1/2 мая- жива или 1 сухи от 7 гр.
200гр- кисело мляко
100мл.- леко затоплено,прясно мляко
3-4 с.л.- олио
1/2 равна ч.л.- бакпулвер
1 ч.л.-сол
2 с.л.-захар
около +,- 500гр.- брашно за меко тесто
ПЪРВО ИСКАМ ДА УТОЧНЯ, че тази рецепта, можете и на ръка да си я замесите, както обикновено си месите хляб, не е задължително да е замесена в купата.
Аз замесих тестото в купата на Таперуер, която от няколко месеца ми е пръв помощник в кухнята.
Няма такова удоволствие от това за 5мин. тестото ти да е омесено и за 20мин да е втасало и готово за работа.
Ако нямате купа, Вие можете да си го замесите на ръка,обикновено както се меси, тесто.
Ако пък искате да се сдобиете с тази чудна, магическа и лесна купа.
Купата, до утре е на промоция.
За да Ви улесня ви пускам клипче, как се работи с купата.
Приготвяне:
Винаги първо се слага брашното в купата.
/не слагайте всичкото брашно, оставете си малко от него и ако е нужно тогава го добавете за да стане меко тесто.
Това е нужно поради това ,че яйцата може да са различни по големина, киселото мляко по гъсто или по рядко, различните, брашна също поемат различно течности /
Тогава се слагат по реда на написаното всички останали продукти.
Купата се отваря и затваря ВИНАГИ на равна повърхност!
Завъртате/разклащате/ няколко пъти.
Отваря се да се види дали иска още брашно.
Ако е по рядко добавете още малко брашно.
Различните брашна поемат различно количество вода.
Затваряте като обезвъздушавате с капака ,като натискате с длан в средата и веднага се затваря, леко капака да е вдлъбнат, завъртате /разклащате/ още няколко пъти и оставяте да втасва, така в купата.
Понякога слагам купата в топла вода и така ускорявам още повече втасването.
След 15-20 мин.се отваря сама, като се чува едно пукване.
Отново се затваря и отново се обезвъздушава и се оставя да втаса докато отново сам се отвори капака.
Следвайте рецептата и няма да сбъркате.
Когато вече беше втасало тестото, НА НАБРАШНЕН ПЛОТ ГО ИЗСИПАХ.
С ръце само го обърнах няколко пъти само да се набрашни и го сложих във йена глас тавичката, като затворих с капака.
Тавичката направо сложих във фурната затворена с капака да се пече на 180 градуса до желаният загар.
За 1час имах вече готов хляб и то какъвввв???
(Ако искате по твърдо тесто за оформяне се изсипва на плота и се доомесва с още брашно да стане по твърдо и да може да се правят фигури.
Това тесто може да се използва и за хляб, пици,пити,тутманици и каквото се сетите.
Купата може да използвате и за съхранение на всичко каквото се сетите за по дълго време. )
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти,
може да ме следите и във
Facebook, страничката ми е - "Черпак с мерак"
И в Instagram,- zdravkaziche
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки, рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк,
към съответната публикация!
ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Здравейте ! Имам въпрос - маята ( прясна ) трябва ли първо да втаса и тогава да се прибави в купата ? Благодаря !
ОтговорИзтриванеМоже и по двата начина, аз не я шупвам предварително. . Размита трябва да е.
Изтриване