Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

събота, 18 февруари 2023 г.

ХЛЯБ В ЙЕНА ТАВИЧКА 🍞☆

Продукти 
2бр.- големи  яйца 
 1/2 мая- жива или 1 сухи от 7 гр. 
 200гр- кисело мляко 
 100мл.- леко затоплено,прясно мляко 
 3-4 с.л.- олио 
 1/2 равна ч.л.- бакпулвер 
 1 ч.л.-сол 
 2 с.л.-захар 
 около +,- 500гр.- брашно за меко тесто 



ПЪРВО ИСКАМ ДА УТОЧНЯ, че тази рецепта, можете и на ръка да си я замесите, както обикновено си месите хляб,  не е задължително да е замесена в купата.
  Аз замесих тестото в купата на Таперуер, която от няколко месеца ми е пръв помощник в кухнята. 
Няма такова удоволствие от това за 5мин. тестото ти да е омесено и за 20мин да е втасало и готово за работа. 
 Ако нямате купа, Вие можете да си го замесите на ръка,обикновено както се меси, тесто. 
 Ако пък искате да се сдобиете с тази чудна, магическа и лесна купа.
Купата, до утре  е на промоция.





За да Ви улесня ви пускам клипче, как се работи с купата.


Приготвяне: 
Винаги първо се слага брашното в купата.
/не слагайте всичкото брашно, оставете си малко от него и ако е нужно тогава го добавете за да стане меко тесто. 
Това е нужно поради това ,че яйцата може да са различни по големина, киселото мляко по гъсто или по рядко, различните, брашна също поемат различно течности / 
Тогава се слагат по реда на написаното всички останали продукти. 
Купата се отваря и затваря ВИНАГИ на равна повърхност! 
Завъртате/разклащате/ няколко пъти. 
Отваря се да се види дали иска още брашно.
Ако е по рядко добавете още малко брашно.
Различните брашна поемат различно количество вода. 
Затваряте като обезвъздушавате с капака ,като натискате с длан в средата и веднага се затваря, леко капака да е вдлъбнат, завъртате /разклащате/ още няколко пъти и оставяте да втасва, така в купата.
Понякога слагам купата в топла вода и така ускорявам още повече втасването. 
 След 15-20 мин.се отваря сама, като се чува едно пукване. 
Отново се затваря и отново се обезвъздушава и се оставя да втаса докато отново сам се отвори капака. 
Тестото е готово за работа, така трябва да изглежда, нежно и пухкаво

Следвайте рецептата и няма да сбъркате. 
Когато вече беше втасало тестото, НА НАБРАШНЕН ПЛОТ ГО ИЗСИПАХ. 
 С ръце само го обърнах няколко пъти само да се набрашни и го сложих във йена глас тавичката, като затворих с капака. 
 Тавичката направо сложих във фурната затворена с капака  да се пече на 180 градуса до желаният загар. 
За 1час имах вече готов хляб и то какъвввв??? 

(Ако искате по твърдо тесто за оформяне се изсипва на плота и се доомесва с още брашно да стане по твърдо и да може да се правят фигури. 
Това тесто може да се използва и за хляб, пици,пити,тутманици и каквото се сетите. 
Купата може да използвате и за съхранение на всичко каквото се сетите за по дълго време. )

”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 

Ако Ви харесват моите рецепти, може да ме следите и във 
 Facebook, страничката ми е - "Черпак с мерак" 
 И в Instagram,- zdravkaziche
  
 ”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 

При използване на снимки, рецепти и всичко от блога, моля посочете линк,
 към съответната публикация! 
ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!! 

”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

2 коментара:

  1. Здравейте ! Имам въпрос - маята ( прясна ) трябва ли първо да втаса и тогава да се прибави в купата ? Благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и по двата начина, аз не я шупвам предварително. . Размита трябва да е.

      Изтриване