![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggsfcetopi8zIBHRTlXa9k-9RPU7Oy-44v-a2vD3Rdbu3e0GcBAHFpbGpkeU4dU90Dgi48GywPtR7Qqt9NgAoA1ckEtBq3TAr0opw-NdgGDEu2UgD08JGaBldwU4c1gJlb8yAAyaLOdTM4/s640/IMG_20171218_110344.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYYEoYo3dvpHI9P34VjflrPdc_gHZT_GkllTFpIu89mZvKq_F-mYiJ0OqWMLVIvznE4WgbEjt-CIj9YlWbnZQXJTfKkfluVzxaFor1c0v4EiwtbT4rW96pDVGvbIG6hAsBWsTunzy5nuHz/s640/IMG_20171218_110447.jpg)
Рецептата я видях при Maria Miteva в блога и My Cooking Book Blog
Мимка, сърдечно благодаря, за прекрасната рецепта!
Необходими продукти:
150 гр. брашно
70 гр. нишесте – царевично, (пшенично или картофено-според оригиналната рецепта)
70 гр. пудра захар
80 гр. орехи или лешници – смелени
150 гр. краве масло със стайна температура
1-2 жълтъка (зависи от големината на яйцата)
ванилия – аз сложих 1 ч.л. екстракт ванилия
За овалване:
120 гр. пудра захар смесена с
2-3 пак. ванилия
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgu9xKgumK2jm0V1FPqwIiq5MhK4GrYZuRZAiSykfP9Q7b5rFkPd1Qj5fPQSWp7XRAnNldB0vdXvu9CxWj1kFSOAA8UTa9FOf2Hrpva1Mj3Let0K2ym5oLPp25WVNjI7k083rm_ep6sb9Bn/s640/IMG_20171218_110328.jpg)
Начин на приготвяне:
На дъска за месене или в купа се пресява брашното.
Към него се прибавят нишестето, захарта и смлените орехи (при мен лешници).
Размесват се и след това се прибавят жълтъците и маслото – на късчета. Замесва се гладко тесто, което се оставя на фитили за една вечер на хладно място да отпочине в хладилника.
Ако и вие ще го съхранявате тестото в хладилник по-добре е да го оформите на цилиндър преди да го сложите в него.
Режат се еднакви по големина колелца (всяко около 10 гр.).
Всяко се оформя на пръчица 6-7 см. дълга, и около 1 см. дебела.
Краищата и се завиват под формата на буквата „С”.
Нареждат се в НЕ намаслена тава и се пекът на умерена температура – 180˚С до порозовяване.
Не бива да се препичат, за да не станат твърди.
Още докато са горещи се овалват в пудрата захар, ароматизирана с ванилия.
Съхраняват се в картонена кутия, на хладно място.
Издържат поне месец, месец и половина.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCcllWfAMNuB9ht-Ls1S15xSX7rM1X3R0yIFCSWKopURWGoOrQjr3nT8R2_mXcQ9ONwGtRALHrVPXCQP4VFXgHZQzldRmT7zh0ur-Dr6B_lTCtN0aNhHsQf6XC6C1DEO7GnpVsLpdqN3mz/s640/IMG_20171218_110321.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgReFxQRh40UMGEcwuGzysmdA-q791V3YfgQfDSqgTvBbHKXnGxjsYpPBWXkrn_r9D3eQRwc9OcJNfO0g19-UICxBN5Z1DAcajF-QDc6Sr_dRcwFv3e1kbRFBvwZm885-2VoIQ9UDk5b1zb/s640/IMG_20171218_110458.jpg)
Много са хубави тези сладки, Здравче. Аз също се доверявам често на рецептите на Мария. Весели празници, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Люска ,и на мен ми харесаха ,много.Весели празници и на теб и семейството ти!Целувки!
ОтговорИзтриване