Последователи

четвъртък, 4 ноември 2010 г.

КЮФТЕТА С БЯЛ СОС


Необходими продукти за кюфтетата:

500гр. телешка кайма,
1 к.ч.. много добре измит ориз,
чубрица,
1 яйце,
сол,
черен пипер,
ситно нарязан магданоз с дръжките




Горе изброените продукти омесваме много добре, оформяме кръгли кюфтета, които овалваме в брашно.
 В по-дълбока тенджера възвираме вода, пускаме морков, парче целина, пащърнак, сол и добавяме готовите набрашнени кюфтета.
Варим до готовност около 20 мин. докато изплуват.



За соса:

80-90 г.- масло,
3-4с.л. -брашно,
4- жълтъка,
400г.-кисело мляко,
лимон,
щипка сол

В тиган запържваме 80-90г. масло, прибавяме 3-4 с.л. брашно и доливаме до необходимата гъстота от бульона, в който са врели кюфтета.
 Отделно разбиваме 3-4 жълтъка с 400г. кисело мляко, прибавяме при постоянно разбъркване към брашнения сос.
 Накрая подправяме с лимон и лимонова кора.
Ако нямате лимон, сложете половин кафена лъжичка лимонтозу.


Поради липса на телешка кайма в магазина направих кюфтенцата със смес кайма.
Станаха също много хубави.
Също така в бульона където вряха кюфтенцата оставих моркова и го пасирах и с него разредих соса.

Благодаря на Гуинет за страхотната рецепта.
ИСТОЧНИК

2 коментара:

  1. Маме, току що направих кюфтенцата и пръстите си изядохме, само кокалчета ни останаха хихихи...
    Целувам те пиленце*)и много те обичам*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Днес и аз пак ги правя това ни е любима вече рецепта!
      Радвам се че ви е харесала и на вас,пък и за гости е супер.
      Много прегръдки от мен.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...