Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

петък, 19 ноември 2010 г.

ПЪРЛЕНКА със сирене и сушени домати




Много ми хареса снимката която беше пуснала авторката pure elixir в един от форумите. Веднага реших да я направя,но нямах сушени домати и сложих 3бр пекани пиперки.Подсуших ги в домакинска хартия защото бяха от буркан.
Когато се омесиха с тестото стана червено .Така и го изпекох и едвам успях да снимам защото такъв аромат се носеше ,че чак виеха всички домашни около мене:)))
Ето ви и рецептата..


ПРОДУКТИ:
1 яйце
150 мл. кисело мляко
100 мл. прясно мляко
1 с.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. зехтин
½ кубче мая
100 гр. натрошено сирене
брашно,колкото поеме -приблизително около 500гр.
сминдух/или шарена сол/,риган,сушени домати




ПРИГОТВЯНЕ
Тестото замесих в машината,като първо сложих в контейнера киселото мляко,после яйцето-леко разбито, в прясното мляко разтворих маята, без да я чакам да шупне прибавих и нея + солта и захарта.Изсипах известно количество брашно и пуснах да се меси на 5 програма,която при мен е за бърз хляб.Меся на нея,а не на праграмата за тесто,защото като я стартирам започва да бърка веднага,а не отначало да прави паузи,както е при др. програми.Освен това подгрява контейнера,докато меси още.Добавях брашно,докато спре да маже под бъркалките.Едва тогава прибавих мазнината,в случая зехтин,изчаках хубаво да я поеме тестото и тогава добавих още малко брашно,да се оформи хубава,стегната ,нелепнеща,но мека топка.Добавих подправките и нарязаните сушени домати, а 1 мин. преди края на времето за месене сложих в контейнера и сиренето,колкото да се омеси и то в тестото и изключих машината.
Извадих тестото с намаслени ръце,оформих на топка направо върху тавата,в която бях застлала хартия за печене.Не съм разточвала,само притиснах с ръце да стане на кръг с дебелина около 1,5 см.Поръсих отгоре с риган .Предварително затоплих фурната до около 40 гр.Сложих тавата с пърленката да втасва и изключих фуртата.Когато тестото удвои обема си ,включих отново на 170 гр.Пекох до суха клечка,после намазах отгоре с масло и я завих в памучна кърпа.Стана душичка мекичка и много вкусна!

Забележка:Ако искате да е по-хрупкава и тънка пърленката, трябва да я изтъните повече преди втасването,да не мажете след печенето с масло и да не завивате в кърпа.


БЛАГОДАРЯ НА pure elixir ЗА СТРАХОТНАТА РЕЦЕПТА
ИЗТОЧНИК

1 коментар: