Продукти:
1.500кг-пресято брашно 3 пъти
1в.ч.-хладко прясно мляко ,/може и вода/
1кофичка -кисело мляко
кубче мая и щипка сода бикарбонат
6 бр.-яйца/аз слагам 5/ единия жълтък отделяме за намазване отгоре
1с.л.-сол
6с.л.- захар
масло за мазане около 1 пакет от 125гр
ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се разтваря във прясното мляко със щипка сода.
Прави се кладенче всички продукти в него и се меси да се събере тестото.
Удря се в масата 100 пъти докато се получи меко тесто.
Можете и в хлебопекарната да я омесите но на два пъти че е много тестото.
Направо оформям,като се разделя на 1 голяма и 1 по- малка топка.
Голямата топка се разделя на 3 и всяка се разточва на кора мажат се със масло слагам една върху друга в хубаво намаслената тава,да покрие цялото дъно...
В 30см диаметър тава пека, но правя стени с картон увит във фолио и намазан с масло. Правя борд колкото искам да е висока питата и така пека.
С пръсти притискаме в края на тавата да стане вдлъбнатина .
По малката топка разточваме намазваме с масло и се навива на руло .
Реже се на парчета и се нарежда като се обръщат в краищата на тавата там където сме притиснали и е станала вдлъбнатина.
ОФОРМЯНЕТО ВСЕКИ МОЖЕ ПО ЖЕЛАНИЕ ДА СИ ГО НАПРАВИ.
Втасва във фурната покрито с кърпа на 50 градуса.
Печем на около 180 градуса.
Тестото е много хубаво и за тутманик.
За фигурките се меси твърдо тесто от брашно и вода.Оцветявате със сладкарска боя и правите фигурки по желание.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти,
може да ме следите и във
Facebook, страничката ми е - "Черпак с мерак"
И в Instagram,- zdravkaziche
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки, рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк,
към съответната публикация!
ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ellerinize sağlık. Nekadar güzel kabarmış. Çok leziz görünüyor.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
БЛАГОДАРЯ ЧЕСТ Е ЗА МЕНЕ!
ОтговорИзтриванеУникална питка!!! А как става толкова висока, в смисъл тавата ли е специална, или има някакъв чалъм?
ОтговорИзтриванеЗдравче, развълнува ме!Аз, като баба не съм правила такава пъстра пита!Поздравления!
ОтговорИзтриване